Co można zrobić z dyni? Te przepisy pokocha cała rodzina

Co można zrobić z dyni? Te dwa przepisy to klasyka. Zupa poprawi ci humor w jesienną słotę, a przetwory będą cieszyć dyniowym smakiem jeszcze w lutym.

Nie masz pomysłu, co zrobić z dyni? To pomarańczowe jesienne warzywo sprawdzi się w wielu odsłonach. Warto włączyć je do swojej diety, ze względu na bogactwo składników mineralnych i antyoksydantów. No i oczywiście wyjątkowy, charakterystyczny smak. Oto przepisy z dyni, które pokochasz.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Pomysł na dynię. Aksamitna zupa z imbirem

Zupa z dyni to doskonały sposób na kapryśną pogodę. Miska aksamitnej, gorącej zupy w pomarańczowym kolorze od razu poprawi humor. Jak ją przygotować? To banalnie proste.

Oto, czego potrzebujesz:

  • 1 kg dyni hokkaido,
  • 2 litry bulionu,
  • marchewka,
  • pół kg batatów
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • szczypt płatków chilli,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • oliwa,
  • masło klarowane,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
  2. W tym czasie dynię myjemy, przecinamy na mniejsze części i pozbawiamy miąższu za pomocą metalowej łyżki. Kroimy na drobniejsze kawałki i wykładamy na blaszkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez około pół godziny.
  3. Obieramy bataty i marchewkę. Kroimy warzywa w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa z imbirem, aż wszystko nabierze złocistego koloru.
  4. Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i upieczoną dynię.
  5. Całość zalewamy bulionem, dodając przyprawy. Gotujemy około pół godziny.
  6. Kiedy warzywa są miękkie wszystko blendujemy na aksamitny krem. Na sam koniec dodajemy śmietankę.

Taka zupa będzie doskonale smakować z podpieczonymi na maśle grzankami lub uprażonymi pestkami dyni. Jeśli lubimy pikantne dania, na górę możemy dodać odrobinę oliwy z płatkami chilli.

Przetwory z dyni. Smak jak u babci

Jeśli chcemy, żeby smak dyni towarzyszył nam na dłużej, warto pomyśleć o dyniowych przetworach. Dynia w occie na słodko smakuje jak u babci. 

Składniki:

  • ok. 2 kg obranej, wydrążonej dyni
  • 6 szklanek wody
  • pół kilograma cukru
  • szklanka octu (najlepiej sprawdzi się jabłkowy)
  • garść goździków
  • 3 cm imbiru
  • cynamon

1. Dynię kroimy w dużą kostkę.

2. Pokrojone warzywo wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.

3. Wyjmujemy dynię, a do wody dodajemy ocet, cukier, goździki i pozostałe przyprawy. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.

4. Dynię umieszczamy w wyparzonych słoikach. Do każdego z nich dodajemy też kawałek imbiru i cynamonu oraz kilka goździków.

5. Zalewamy dynię naszą gorącą zalewą i mocno zakręcamy.

6. Pasteryzujemy przez 15 minut gotując słoiki. Podstawiamy je w wodzie do wystudzenia.

Więcej o: