Nie masz pomysłu, co zrobić z dyni? To pomarańczowe jesienne warzywo sprawdzi się w wielu odsłonach. Warto włączyć je do swojej diety, ze względu na bogactwo składników mineralnych i antyoksydantów. No i oczywiście wyjątkowy, charakterystyczny smak. Oto przepisy z dyni, które pokochasz.
Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Pomysł na dynię. Aksamitna zupa z imbirem
Zupa z dyni to doskonały sposób na kapryśną pogodę. Miska aksamitnej, gorącej zupy w pomarańczowym kolorze od razu poprawi humor. Jak ją przygotować? To banalnie proste.
Oto, czego potrzebujesz:
- 1 kg dyni hokkaido,
- 2 litry bulionu,
- marchewka,
- pół kg batatów
- 3 ząbki czosnku,
- 5 cm korzenia imbiru,
- szczypt płatków chilli,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml śmietanki kremówki,
- oliwa,
- masło klarowane,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
- W tym czasie dynię myjemy, przecinamy na mniejsze części i pozbawiamy miąższu za pomocą metalowej łyżki. Kroimy na drobniejsze kawałki i wykładamy na blaszkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez około pół godziny.
- Obieramy bataty i marchewkę. Kroimy warzywa w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa z imbirem, aż wszystko nabierze złocistego koloru.
- Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i upieczoną dynię.
- Całość zalewamy bulionem, dodając przyprawy. Gotujemy około pół godziny.
- Kiedy warzywa są miękkie wszystko blendujemy na aksamitny krem. Na sam koniec dodajemy śmietankę.
Taka zupa będzie doskonale smakować z podpieczonymi na maśle grzankami lub uprażonymi pestkami dyni. Jeśli lubimy pikantne dania, na górę możemy dodać odrobinę oliwy z płatkami chilli.
Przetwory z dyni. Smak jak u babci
Jeśli chcemy, żeby smak dyni towarzyszył nam na dłużej, warto pomyśleć o dyniowych przetworach. Dynia w occie na słodko smakuje jak u babci.
Składniki:
- ok. 2 kg obranej, wydrążonej dyni
- 6 szklanek wody
- pół kilograma cukru
- szklanka octu (najlepiej sprawdzi się jabłkowy)
- garść goździków
- 3 cm imbiru
- cynamon
1. Dynię kroimy w dużą kostkę.
2. Pokrojone warzywo wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
3. Wyjmujemy dynię, a do wody dodajemy ocet, cukier, goździki i pozostałe przyprawy. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.
4. Dynię umieszczamy w wyparzonych słoikach. Do każdego z nich dodajemy też kawałek imbiru i cynamonu oraz kilka goździków.
5. Zalewamy dynię naszą gorącą zalewą i mocno zakręcamy.
6. Pasteryzujemy przez 15 minut gotując słoiki. Podstawiamy je w wodzie do wystudzenia.