Przetwory z dyni to oczywiście nie jedyne, do czego dynia jest wykorzystywana. W sezonie podawana w formie zupy, puree, placków, babeczek czy ciast, zimą może na naszych stołach pojawić się w sałatkach czy dżemach, ale nie tylko.
Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Przetwory z dynią: doskonała sałatka
Wśród przetworów z dynią na uwagę zasługuje sałatka z dynią na zimę do słoików.
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni (po obraniu)
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 2 duże papryki
- 1-2 łyżki soli
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
- szklanka octu jabłkowego lub winnego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 5 szklanek wody
- 4 liście laurowe
- parę ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- szczypta ostrej papryki.
Sposób przyrządzenia:
- Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Marchew obieramy i myjemy. Warzywa kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Warzywa mieszamy w dużej misce, solimy.
- Składniki na zalewę (oprócz octu) wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dopiero po tym czasie dolewamy ocet. Jeszcze gorącą zalewą zalewamy pokrojone warzywa w misce, pozostawiamy na trzy godziny.
- Warzywa wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika na wierzch kładziemy 1 łyżeczkę oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Przetwory z dyni na zimę: dynia w occie
Szukając przepisów na przetwory z dyni na zimę, nie sposób pominąć tego na dynię w occie. Szybko się robi i doskonale smakuje.
Składniki:
- 3 kg dyni
- szklanka octu spirytusowego 10 %
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10-12 goździków.
Sposób przygotowania:
- Dynię myjemy, wydrążamy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę wielkości około półtora centymetra.
- W dużym garnku gotujemy wodę. Pokrojoną dynię umieszczamy we wrzątku, trzymając garnek na dużej mocy palnika. Po ponownym zagotowaniu od razu odcedzamy dynię i wykładamy na półmisek.
- Przygotowujemy 4 słoiki o pojemności 900 ml. Wyparzamy słoiki i zakrętki. Do każdego słoika dajemy tyle samo dyni.
- Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, wsypujemy cukier, goździki i ziarna ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia (mieszając dopóki cukier się nie rozpuści). Wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia, natychmiast wyłączamy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z kawałkami dyni.
- Słoiki od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nie trzeba ich pasteryzować.
Przetwory z dyni do słoików: dżem z dyni
Przygotowując przetwory z dyni do słoików, warto zaopatrzyć się też na zimę w dżem z dyni. Z pewnością zadowoli on nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki:
- 1,6 kg dyni (najlepiej Hokkaido, ewentualnie Muscat de Provence, piżmowa lub olbrzymia)
- 4 małe pomarańcze
- 1 cytryna
- szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Dynię myjemy (jeśli nie jest to dynia Hokkaido – obieramy również ze skóry) i wydrążamy gniazdo nasienne z pestkami, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Pokrojoną dynię umieszczamy w garnku. Wlewamy do niego sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny (około 450 ml).
- Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy na małej mocy palnika przez około 25 minut.
- Zawartość garnka miksujemy na gładko. Do owocowego kremu dodajemy szklankę cukru. Mieszamy i gotujemy 15 minut bez przykrycia. Wraz z cukrem możemy także dodać pół płaskiej łyżeczki cynamonu oraz/bądź imbiru, wydrążone nasiona wanilii czy też szczyptę mielonych goździków.
- Przygotowujemy słoiki o łącznej pojemności około dwóch litrów, wyparzamy słoiki i zakrętki. Wrzący dżem przelewamy do słoików (zostawiamy minimum 1 cm wolnej przestrzeni), od razu mocno zakręcamy i odwracamy je do góry dnem na minimum godzinę. W razie gdyby zakrętki się nie zassały, pasteryzujemy słoiki 15 minut.
Przetwory z dyni na zimę do słoików
Przetwory z dyni na zimę do słoików mogą być świetnym urozmaiceniem zimowych posiłków. Ciekawym pomysłem jest dynia marynowana w miodzie i musztardzie.
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 250 ml musztardy francuskiej
- miód wielokwiatowy (do smaku)
- szklanka octu
- 6 szklanek wody
- 2 łyżki soli
- 9 łyżek cukru
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Wodę z octem gotujemy. Dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i musztardę. Zalewę mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
- Dynię myjemy, obieramy, wydrążamy. Kroimy w nieduże kostki.
- Kawałki dyni wkładamy ciasno do wyparzonych słoików, zalewamy jeszcze ciepłą marynatą. Do każdego słoja dodajemy ok. 2 łyżki miodu (lub więcej).
- Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.
Zobacz też: Do kuchni wedrą się przebojem. Zrób je, a przez kilka tygodni nie spojrzysz na ziemniaczane