Jak zrobić dynię do słoików, aby była kwaśna i chrupiąca? Wbrew pozorom nie jest to trudne

Przetwory z dyni to sposób na przechowanie tego wspaniałego produktu przez cały rok. Ten uniwersalny składnik z chęcią wykorzystywany jest zarówno do dań obiadowych, jak i deserów, warto więc zatrzymać go w słoikach na dłużej.

Przetwory z dyni to oczywiście nie jedyne, do czego dynia jest wykorzystywana. W sezonie podawana w formie zupy, puree, placków, babeczek czy ciast, zimą może na naszych stołach pojawić się w sałatkach czy dżemach, ale nie tylko.

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Przetwory z dynią: doskonała sałatka

Wśród przetworów z dynią na uwagę zasługuje sałatka z dynią na zimę do słoików.

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni (po obraniu)
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 duże papryki
  • 1-2 łyżki soli
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • szklanka octu jabłkowego lub winnego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 szklanek wody
  • 4 liście laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • szczypta ostrej papryki.

Sposób przyrządzenia:

  1. Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Marchew obieramy i myjemy. Warzywa kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  4. Warzywa mieszamy w dużej misce, solimy.
  5. Składniki na zalewę (oprócz octu) wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dopiero po tym czasie dolewamy ocet. Jeszcze gorącą zalewą zalewamy pokrojone warzywa w misce, pozostawiamy na trzy godziny.
  6. Warzywa wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika na wierzch kładziemy 1 łyżeczkę oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Przetwory z dyni na zimę: dynia w occie

Szukając przepisów na przetwory z dyni na zimę, nie sposób pominąć tego na dynię w occie. Szybko się robi i doskonale smakuje.

Składniki:

  • 3 kg dyni
  • szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10-12 goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię myjemy, wydrążamy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę wielkości około półtora centymetra.
  2. W dużym garnku gotujemy wodę. Pokrojoną dynię umieszczamy we wrzątku, trzymając garnek na dużej mocy palnika. Po ponownym zagotowaniu od razu odcedzamy dynię i wykładamy na półmisek.
  3. Przygotowujemy 4 słoiki o pojemności 900 ml. Wyparzamy słoiki i zakrętki. Do każdego słoika dajemy tyle samo dyni.
  4. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, wsypujemy cukier, goździki i ziarna ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia (mieszając dopóki cukier się nie rozpuści). Wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia, natychmiast wyłączamy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z kawałkami dyni.
  5. Słoiki od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nie trzeba ich pasteryzować.

Przetwory z dyni do słoików: dżem z dyni

Przygotowując przetwory z dyni do słoików, warto zaopatrzyć się też na zimę w dżem z dyni. Z pewnością zadowoli on nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • 1,6 kg dyni (najlepiej Hokkaido, ewentualnie Muscat de Provence, piżmowa lub olbrzymia)
  • 4 małe pomarańcze
  • 1 cytryna
  • szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię myjemy (jeśli nie jest to dynia Hokkaido – obieramy również ze skóry) i wydrążamy gniazdo nasienne z pestkami, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojoną dynię umieszczamy w garnku. Wlewamy do niego sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny (około 450 ml).
  3. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy na małej mocy palnika przez około 25 minut.
  4. Zawartość garnka miksujemy na gładko. Do owocowego kremu dodajemy szklankę cukru. Mieszamy i gotujemy 15 minut bez przykrycia. Wraz z cukrem możemy także dodać pół płaskiej łyżeczki cynamonu oraz/bądź imbiru, wydrążone nasiona wanilii czy też szczyptę mielonych goździków.
  5. Przygotowujemy słoiki o łącznej pojemności około dwóch litrów, wyparzamy słoiki i zakrętki. Wrzący dżem przelewamy do słoików (zostawiamy minimum 1 cm wolnej przestrzeni), od razu mocno zakręcamy i odwracamy je do góry dnem na minimum godzinę. W razie gdyby zakrętki się nie zassały, pasteryzujemy słoiki 15 minut.

Przetwory z dyni na zimę do słoików

Przetwory z dyni na zimę do słoików mogą być świetnym urozmaiceniem zimowych posiłków. Ciekawym pomysłem jest dynia marynowana w miodzie i musztardzie.

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 250 ml musztardy francuskiej
  • miód wielokwiatowy (do smaku)
  • szklanka octu
  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżki soli
  • 9 łyżek cukru
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z octem gotujemy. Dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i musztardę. Zalewę mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  2. Dynię myjemy, obieramy, wydrążamy. Kroimy w nieduże kostki.
  3. Kawałki dyni wkładamy ciasno do wyparzonych słoików, zalewamy jeszcze ciepłą marynatą. Do każdego słoja dodajemy ok. 2 łyżki miodu (lub więcej).
  4. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.

Zobacz też: Do kuchni wedrą się przebojem. Zrób je, a przez kilka tygodni nie spojrzysz na ziemniaczane

Więcej o: