Wśród najpopularniejszych polskich wypieków królują m.in. szarlotka i sernik. Na dużą uwagę zasługuje jednak ciasto wiewiórka, które idealnie sprawdza się jako smakołyk szczególnie jesienią i zimą, kiedy to w kuchni rządzą jabłka i cynamon. Czym jest ten wypiek i jak go przygotować?
Grazziela Bursuc / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Wiewiórka jest łatwa w przygotowaniu i wymaga użycia łatwo dostępnych składników. Czy te dwie główne zalety nie są najlepszym dowodem na to, że ciasto wiewiórka na dużą blachę jest warte przygotowania? Zdecydowanie tak!
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto wiewiórka, czyli ciekawy wypiek dla łasuchów
Ciasto nazwane na cześć sympatycznych gryzoni to popularny wypiek, który swoją nazwę zawdzięcza składnikom kojarzonym z dietą wiewiórek. Jego bazą są bowiem orzechy i jabłka. Wiewiórka ma charakterystyczną konsystencję - ciasto jest gęste, ale delikatnie wilgotne dzięki owocom. Często wzbogacane jest przyprawami (cynamon, imbir, goździki), dzięki czemu świetnie sprawdza się zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy aromatyczne, korzenne smaki są szczególnie pożądane.
Przepis na tradycyjne ciasto wiewiórka z orzechami i jabłkami