• Link został skopiowany

Orzeźwiający kompot z rabarbaru na upalne lato. Wystarczą ci tylko cztery składniki [PRZEPIS]

Kompot z rabarbaru może odegrać główną rolę na dziecięcych urodzinach lub letniej imprezie dla dorosłych. Jak przygotować ten orzeźwiający napój? Przepis jest banalnie prosty.
Kompot z rabarbaru (zdjęcie ilustracyjne)
Liudmila Chernetska / iStock

Nieco kwaskowaty odświeżający smak sprawi, że kompot rabarbarowy doskonale ugasi pragnienie się w letnie upały. Już jedna szklanka tego napoju dostarczy nam porcję cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminę C, która wspiera odporność, a także witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Rabarbar zawiera też wapń i potas, czyli składniki niezwykle ważne dla zdrowia kości i pracy serca. Dzięki obecności błonnika kompot z rabarbaru może wspomagać trawienie. Trzeba tylko uważać z ilością cukru, najlepiej zrobić kompot w odsłonie lekko słodzonej albo z dodatkiem naturalnych słodzików (miód, cukier brązowy, ksylitol, stewia, melasa itp.).

Kompot rabarbarowy lista produktów

Jak zrobić kompot z rabarbaru krok po kroku? Przygotuj następujące składniki:

  • 200 g cukru (zamiast cukru może być naturalny słodzik, np. jeden z podanych wyżej).
  • 10 kostek lodu (opcjonalnie)
  • kilka listków świeżej mięty
  • 500 g rabarbaru (ok. 4 łodygi)
  • 1,5 l wody

Jak zrobić kompot z rabarbaru krok po kroku

  1. Zaczynamy od zagotowania wody z cukrem (lub innym słodzikiem), następnie dodajemy rabarbar. Łodygi rabarbaru musimy wcześniej umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Kompot należy wystudzić, w tym celu zaczynamy od zdjęcia garnka z kuchenki. Garnek następnie odstawiamy np. na balkon lub taras albo w inne miejsce niedostępne dla dzieci i zwierząt.
  3. Do wystudzonego kompotu dodajemy kostki lodu i pogniecione w dłoniach listki mięty.

Przepis na kompot z rabarbaru. Dodatki do napoju

Aby urozmaicić smak i/lub wygląd kompotu z rabarbaru, możemy np.:

  • dodać do niego plasterki pomarańczy lub cytryny;
  • dodać świeże truskawki;
  • dodać kawałki jabłka, które nieco "zmiękczą" smak i nadadzą kompotowi gęstszy bardziej "domowy" charakter;
  • przed nalaniem napoju zamoczyć górną część szklanki w wodzie, a następnie obtoczyć w cukrze;
  • wrzucić kostki lodu z zamrożonymi w nich płatkami kwiatów;
  • podać napój w eleganckich kolorowych szklankach lub zakręcanych słoiczkach ze słomkami;
  • podać klasycznie - ze słomką i plasterkiem cytryny na boku szklanki.

Jak długo można przechowywać kompot z rabarbaru?

Domowy kompot z rabarbaru najlepiej smakuje oczywiście jeszcze świeży, ale przy odpowiednim przechowywaniu w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, można go pić przez trzy do pięciu dni. Dla lepszej trwałości warto usunąć owoce przed schłodzeniem. Kompot przechowywany w temperaturze pokojowej należy spożyć jeszcze tego samego dnia. Jeśli zauważymy zmętnienie, kwaśny zapach lub gazowanie napoju, będą to znaki, że zaczął fermentować i nie nadaje się już do wypicia.

Więcej o: