Mleko z butelki czy z kartonu? A może z woreczka? Co kupować? Podpowiadamy

Zazwyczaj wybieramy to, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Ale czy na pewno wiemy, jakie mleko kupujemy?

Nie dajcie się nabrać na hasła reklamowe. Mleko, które ma być z "najczystszych regionów Polski" lub "bez konserwantów" - to tylko chwyty, na które producenci chcą złapać ufnego klienta. Wszystkim zależy, żeby kupić produkt zdrowy i świeży. Mleko, zanim trafi do naszej lodówki, musi przejść obróbkę cieplną, która wydłuży jego ważność.

Co kupować - karton czy butelkę? A może mleko w woreczku?

Odpowiedź na pytanie: jakie mleko kupować, w kartonie, butelce czy woreczku, uzależniona jest od tego, jak szybko jesteśmy w stanie to mleko potem spożyć po otwarciu opakowania. Mleko w butelce i woreczku jest szczelnie zamknięte, ale ma krótszą datę przydatności do spożycia od mleka w kartonie. Wszystko zależy od wcześniejszego przygotowania płynu, zanim trafi on do opakowania. Mleko butelkowane i woreczkowane trzeba wypić szybciej, bo jest ono tylko pasteryzowane.

Uwaga - pasteryzowane nie znaczy gorsze! Mleko w kartonie jest dodatkowo sterylizowane, dzięki czemu jego data ważności znacznie się wydłuża. Ale nie zabiera mu to właściwości odżywczych. Chodzi właściwie tylko o sposób przygotowania mleka do sprzedaży.

Pasteryzacja a sterylizacja

Mleko pasteryzowane, butelkowane, jest mlekiem podgrzanym przez 15 sekund do temperatury 57-90 stopni Celsjusza. Procedura ta zabija większość drobnoustrojów, ale nie wszystkie. Dlatego też takie mleko powinno się trzymać w lodówce i wypić w ciągu maksymalnie 2 dni po otwarciu. Wybierajcie butelkowane mleko tłuste, bo organizm lepiej je przyswaja.

Mleko sterylizowane, w kartoniku, oznaczone jest skrótem "UHT". Również jest podgrzewane, ale do znacznie wyższej temperatury - 120-135 stopni Celsjusza. Podgrzanie trwa kilka sekund, mleko jest natychmiast potem schładzane. Ta procedura zabija wszystkie bakterie bez wyjątku - szkodliwe dla nas, ale i te pożyteczne. Mleko kartonikowe ma trochę mniej witamin od pasteryzowanego, ale można je przechowywać naprawdę długo. Po otwarciu również powinno się je wypić jak najszybciej.

Co jest zatem zdrowsze? Jeśli nie musimy mleka nieotwartego przechowywać długo i nie lubimy kupować na zapas, wtedy zdrowsze jest mleko pasteryzowane w butelce, tłuste. Jeśli jednak ekonomia to wasze drugie imię, to bez stresu kupujcie mleko w kartoniku.

Więcej o: