Cukinia i jej właściwości są doceniane na całym świecie. Szczególnie cenić powinny ją osoby chorujące na cukrzycę oraz insulinooporność, ponieważ przez to, że posiada niski indeks glikemiczny, jest polecana jako dodatek do dań (np. może być stosowana jako makaron).
Jak widać, cukinia posiada wiele wartości odżywczych, które dostarczane w odpowiedniej ilości zaspokoją wiele niedoborów. Mnogość zastosowania ułatwia wybór dogodnej dla nas postaci. Nie musimy ograniczać się do wyboru jednego sposobu jej podania, a odpowiednio przyrządzona może zadowolić niejedno wybredne podniebienie.
Oprócz wartości odżywczych cukinia posiada również szereg właściwości zdrowotnych. Pozytywnie działa na wiele organów, jak również wspomaga ich pracę. Na przykład oczy — ze względu na zawartość luteiny i zeaksantyny, polecany jest dla osób, które chcą zadbać o dobrą kondycję swojej siatkówki. Dzięki zawartemu barwnikowi roślinnemu zmniejsza ryzyko pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej. Cukinia jest odpowiednia dla diabetyków. Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki temu mogą ją spożywać osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Ponadto wzmacnia i odkwasza organizm, poprawiając tym samym przemianę materii. Odpowiada za walkę z infekcjami i poprawia układ odpornościowy. Dzięki zawartym w niej witaminom szybciej wracamy do zdrowia i mniej chorujemy. Wspiera również w walce z otyłością. Zawiera niewielką liczbę kalorii. Ma bardzo niską zawartość tłuszczu, a w 100 gramach surowej cukinii znajduje się tylko 20 kcal. Może zapobiegać rozwojowi nowotworów narządów układu pokarmowego. Naukowcy nadal prowadzą badania w tym temacie, lecz ze wstępnych wyników widać, że hamuje rozwój komórek rakowych.
Cukinia jest bogata w wiele witamin potrzebnych do dobrego funkcjonowania organizmu człowieka. Zawiera m.in.:
Oprócz tego zawiera:
Sok z surowej cukinii jest dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina A i potas. Możesz go pić jako zdrowy i orzeźwiający napój w ciągu dnia. Aby przygotować sok z surowej cukinii, potrzebujesz kilku składników i urządzeń:
Składniki: 2-3 średniej wielkości cukinie, pół szklanki wody, cytryna (opcjonalnie), miód do słodzenia (opcjonalnie)
Potrzebne urządzenia: sokowirówka lub blender, sitko lub gaza do odsączenia soku
Przygotowanie:
Zobacz też: Zupa z cukinii, która broni się sama. Wystarczy odrobina popularnej przyprawy