Kasztany to owoce kasztanowca, który jest drzewem z rodziny bukowatych. Co do zasady obejmuje osiem gatunków. Kasztanowce, które najczęściej spotykamy w parkach, czy przy drogach, to drzewa, które wydają owoce najczęściej wykorzystywane przez dzieci do budowy jesiennych ludzików. Natomiast jeśli chcemy zasmakować w kasztanach, to potrzebna jest do tego specjalna odmiana kasztanów jadalnych o nazwie Castanea Sativa. Hodowla tej rośliny możliwa jest również w polskich warunkach klimatycznych. Jeśli uda się ją posadzić, to owoce będzie można jeść na przełomie października i listopada. Nie muszą być w żaden sposób przyrządzone, mogą być również jedzone na surowo, choć najsmaczniejsze są ugotowane lub prażone.
Wiele osób, które lubią spacery po parkach jesienną porą, zbiera piękne, wielobarwne liście, które spadają z drzew. Kolejnym "must have" z takiej przechadzki są właśnie kasztany. W domu leżą wtedy zwykle na parapecie lub w innym miejscu, nieopodal kolorowego bukietu liści. Natomiast jeśli w domu są dzieci, na pewno znajdą dla nich zastosowanie i zrobią jesiennego ludzika lub użyją ich w swoich zabawach. Kasztany często cieszą się dużo większym zainteresowaniem od żołędzi, które pojawiają się w podobnym czasie. Wiele osób wierzy też, że pochłaniają one złą energię. Takie ich właściwości nigdy jednak nie zostały potwierdzone naukowo.
Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę, że kasztany to nie tylko brązowe kulki, ale również kora, liście, kwiaty. Wszystkie one posiadają różne właściwości lecznicze. Można z nich otrzymać wyciągi, napary, herbaty. Właściwości owoców i nasion są najlepsze, zanim spadną na ziemię, czyli zanim dojrzeją. Tak więc najsilniejsze wyciągi o najlepszych właściwościach będą z kasztanów, które ukryte są jeszcze w zielonych łupinach. Warto jednak pamiętać, że nieprzetworzone są silnie trujące. Dlatego też rzadko korzysta się z nich w domowych przetworach i miksturach, ale za to dość często pojawiają się w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym jako składnik różnych np. kremów. Wśród właściwości leczniczych można tutaj wymienić np.: wzmocnienie naczyń krwionośnych i poprawienie krążenia krwi, zmniejszenie skłonności do żylaków, zapobieganie obrzękom, wspomaganie w procesach trawiennych.
Jeśli już mowa o kasztanach jadalnych, najczęściej ma się je na myśli w postaci gotowanej lub prażonej. Tymczasem można ich użyć w wielu potrawach i świetnie sprawdzają się w kuchni. Co z kasztanów można uzyskać do jedzenia? Oto kilka inspiracji:
Kasztany z całą pewnością będą świetnym elementem dekoracji. Będą bardzo dobrze wyglądały nie tylko rozsypane na parapecie obok wazonu z jesiennymi liśćmi, ale również mogą być elementem np. ozdobnego słoja. Wsypuje się wtedy do niego różne elementy np. nasiona zbóż, kamienie, a także kasztany. W ten sposób powstaje wielobarwny i wielowarstwowy, ozdobny słój. Można też zrobić z niego dekoracyjny wieniec, mocując kasztany na stelażu, który powiesić potem można np. na drzwiach wejściowych. Kasztany przeplatane tam mogą być różnego rodzaju dodatkowymi elementami np. szyszkami, perełkami, wstążkami, żołędziami, elementami kory i innymi, które będą nam pasowały do koncepcji. Można użyć też jarzębiny czy też owoców dzikiej róży. Zamiast słoja warto też użyć szklanej misy, w której zbierzemy różne dary jesieni. Taki stroik będzie wyglądał pięknie na stole, komodzie lub konsoli.
Wśród wielu różnych, starych zwyczajów często słyszeć można, że kasztany w kieszeni przechwytują szkodliwą energię czy też poprawiają zdrowie. Trzymanie ich blisko siebie ma wpływać np. na łagodzenie boli reumatycznych, czy też wpływać na stopień odczuwanie zimna. Wydaje się jednak, że jeśli ktoś odczuwa tego typu dolegliwości, to powinien zdać się na pomoc lekarzy specjalistów. Nie ma bowiem żadnych badań, które potwierdzałyby specjalne właściwości kasztanów w tym zakresie.
Jadalne są wyłącznie te kasztany, które należą do odpowiedniego gatunku. Pozostałe mają silne właściwości trujące, gdyby chcieć je spożyć. Jest to istotna informacja również w przypadku, gdy posiadamy np. psa, który lubi ganiać kasztany. Ich zjedzenie może bowiem kosztować naszego pupila bardzo wiele cierpienia. Zawarte w kasztanach saponiny prowadzą do uszkodzenia erytrocytów, wątroby, a także są w stanie uszkodzić odcinki przewodu pokarmowego. Jeżeli jednak psu zdarzy się zjeść kasztana, należy niezwłocznie udać się do weterynarza. Czy kasztany można jeść, jeśli zbierane są w parkach czy przy drogach? Zdecydowanie nie i dotyczy to zarówno ludzi, jak i zwierząt. Dopiero gdy mamy pewność, że jest to gatunek jadalny, można cieszyć się ich smakiem.
Zobacz też: Kasztany: co z nich zrobić? Maseczka, płyn do kąpieli, a może świecznik?