Warzywo, które niszczy wątrobę? Z umiarem spożywać powinny je nawet osoby zdrowe

Warzywo, które niszczy wątrobę, używane jest niemalże w każdej polskiej kuchni. Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę cebula - bo o niej tu mowa, może być szkodliwa dla naszej wątroby. Przypomnijmy, że to właśnie wątroba jest jednym z najważniejszych narządów, więc powinniśmy o nią dbać i uważać na to, co jemy.

Warzywo, które rujnuje wątrobę. Dlaczego cebula jest niezdrowa i źle wpływa na wątrobę?

Warzywo, które niszczy wątrobę? W pierwszej chwili wydaje się, że coś takiego jest niemożliwe. W końcu warzywa to źródło przede wszystkim pozytywnych składników odżywczych. Tymczasem jednak warto pamiętać, że każde nich spożywane w nadmiarze może przynosić niekorzystne efekty. Warzywo, które rujnuje wątrobę i na którego spożywanie powinniśmy uważać to cebula. Uznawana jest za naturalny antybiotyk i zawiera wiele cennych składników takich np. jak:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminy A, K, C, E,
  • cynk,
  • wapń,
  • żelazo,
  • selen,
  • magnez,
  • krzem 
  • błonnik pokarmowy.

Wszystkie te składniki sprawiają, że cebula ma działanie moczopędne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, a także antyoksydacyjne. Niestety, nawet dzięki obecności tych wielu pozytywnych składników, cebula może być niezdrowa dla naszej wątroby i źle wpływać na jej prawidłowe funkcjonowanie. W jaki sposób cebula niekorzystnie wpływa na działanie wątroby? Pobudza funkcje układu pokarmowego i stymuluje produkcję żółci, która jest produkowana w wątrobie – zbyt duża aktywność procesów trawiennych i nadmiar żółci mogą obciążyć wątrobę. Zwłaszcza osoby, które zmagają się z dolegliwościami układu pokarmowego związane z chorobami wątroby, powinny jak najszybciej ograniczyć nadmierne jedzenie cebuli.

Zobacz wideo Anatomia człowieka - wątroba

Co szkodzi wątrobie? Jakie warzywa wpływają negatywnie na nasz organizm?

Co szkodzi wątrobie? Na co powinniśmy uważać? Wątroba to narząd, który przeprowadza detoksykację, czyli usuwa toksyny z organizmu z moczem lub stolcem, a także przechowuje składniki odżywcze, by z czasem uwolnić je z powrotem do krwi. Oznacza to bowiem, że wszystko, co zjemy lub wypijemy, jest przetwarzane przez wątrobę. To właśnie dlatego tak ważne jest, aby unikać spożywania źle przetworzonych lub nieprawidłowo przechowanych warzyw. Czego powinniśmy unikać?

  • Warzyw smażonych na głębokim tłuszczu – smażone potrawy ogólnie nie są dobre dla wątroby. Przede wszystkim dlatego, że smażone jedzenie zawiera ogromne ilości niezdrowych tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Zbyt częste spożywanie tych ostatnich może doprowadzić do marskości wątroby, a nawet śmierci. Należy unikać wołowiny, fast foodów, żywności paczkowanej oraz przetworzonej, ponieważ to właśnie tam jest najwięcej tłuszczów trans.
  • Spleśniałych warzyw – pleśń działa niekorzystnie na cały nasz organizm, a na wątrobę szczególnie. Dlaczego? Pleśń powstająca w warzywach wytwarza mykotoksyny, czyli substancje toksyczne. Te z kolei zwiększają cytokiny zapalne w organizmie i prowadzą do stanu zapalnego, który jest bardzo niebezpieczny. Spożywanie spleśniałych warzyw rujnuje wątrobę również w inny sposób, dokładnie poprzez silne zakłócenie pracy jelit.
  • Warzyw przetworzonych – najlepiej unikać przetworzonej żywności, która prowadzi do odkładania tłuszczów w organizmie. Wątroba doprowadzana jest wówczas do stłuszczenia.

Co niszczy wątrobę? Jakie warzywa są niepolecane w diecie wątrobowej?

Co niszczy wątrobę? Przypomnijmy, że osoby, które mają chorą wątrobę, muszą stosować specjalną dietę wątrobową, w której konieczne jest ograniczenie, a nawet całkowite wykluczenie z jadłospisu niektórych warzyw takich jak:

  • warzywa smażone
  • surowe warzywa (w zależności od indywidualnej tolerancji np. surowa papryka, szpinak, pomidory),
  • warzywa wzdymające (np. czosnek, kalafior, kapusta i cebula) 
  • warzywa kiszone.

Co najbardziej szkodzi wątrobie? Lista pozostałych produktów, których nasza wątroba nie lubi

Co najbardziej szkodzi wątrobie? Codziennie spożywamy rzeczy, które obciążają nasz organizm. Oto lista tych najbardziej szkodliwych, których spożywanie warto ograniczyć, a nawet całkowicie ich unikać.

  • Fast foody – składają się głównie z tłuszczu, którego wątroba nie toleruje
  • Leki — większość leków  jest metabolizowana w wątrobie, a to oznacza, że mogą one uszkadzać komórki wątroby dlatego unikajmy nadmiernego spożywania leków 
  • Alkohol – prowadzi do marskości wątroby
  • Cukier — zbyt duże spożywanie cukru przyczynia się do zakłócenia procesu regeneracji wątroby
  • Sól – jej nadmiar w diecie zwiększa prawdopodobieństwo zwłóknienia wątroby
  • Papierosy – mogą doprowadzić do raka wątroby
  • Mięso – należy unikać zwłaszcza mięsa czerwonego
  • Dania instant – zawierają mnóstwo soli, cukru i prowadzą do otyłości.

Zobacz też: Ten napój może prowadzić do marskości wątroby. Polacy spożywają 252 l rocznie i nie jest to alkohol

Więcej o: