Kuchnia polska jest wyjątkowa i niepowtarzalna. Jeżeli zapytać Polaka mieszkającego za granicą, za czym tęskni najbardziej, to kuchnia i tradycyjne polskie dania, praktycznie zawsze pojawiają się w odpowiedziach. Pora przyjrzeć się, w czym tkwi sekret naszej kuchni i za co ją tak bardzo kochamy.
Tradycyjne receptury na polskie dania przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Któż z nas nie lubi wracać pamięcią do błogiego okresu dzieciństwa, kiedy to w niedzielne południe unosił się w domu zapach gotującego się rosołu, a na patelni "skwierczały" nasze tradycyjne polskie kotlety schabowe. Hmm… na samą myśl cieknie ślinka, a w brzuchu zaczyna burczeć. Rosół i kotlet schabowy na drugie danie to klasyczny niedzielny obiad, który serwowany jest w wielu polskich domach i restauracjach. Jeżeli schabowy to oczywiście ziemniaki i mizeria, a po obiedzie — szklanka kompotu owocowego. I można się położyć na poobiednią drzemkę.
Klasyczne obiady kuchni polskiej bazują nie tylko na daniach mięsnych. W gronie najsmaczniejszych i najbardziej docenianych polskich dań znajdziemy także dania mączne, wśród których absolutny prym wiodą pierogi. W wielu domach lepienie pierogów to niemal rytualne wydarzenie. W rodzinach wielopokoleniowych — zwłaszcza w okresie przedświątecznym — do lepienia pierogów angażuje się jak największą ilość domowników. Jest to dobra okazja nie tylko do spędzenia czasu razem i wspólnych rozmów, ale także do podszlifowania swojego warsztatu kulinarnego i skorzystania ze wskazówek i rad mistrzyń kuchni polskiej, czyli naszych babć. Do przygotowania farszu do pierogów można wykorzystać różnego rodzaju produkty. Najczęściej na naszych stołach królują pierogi z ziemniakami i serem, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi z mięsem.
Tradycyjne polskie dania to także te, w których główną rolę grają warzywa, w tym — kapusta. Nie sposób w tym miejscu nie wspomnieć o bigosie, który jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale także gości zagranicznych. Bigos można przygotować na wiele różnych sposobów. Może być wykonany z kapusty świeżej lub kiszonej. Najczęściej dodawana jest do niego kiełbasa, grzyby, śliwki suszone, świeże zioła i przyprawy. Podkręcają one smak potrawy i nadają mu wyjątkowego aromatu.
Pora na tradycyjne zupy polskie. Była już mowa o rosole, który jest częstym "gościem" na świątecznym obiedzie. Choć jest to klasyczna zupa kuchni polskiej, to warto zaznaczyć, że w różnych regionach kraju jest on przygotowywany nieco inaczej, a nawet każda pani domu ma swój indywidualny patent na wydobycie z dania pełni smaku. Jeżeli w niedzielę był rosół, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że w poniedziałek będzie serwowana pomidorowa. Pomidorowa — czy to z makaronem, czy z ryżem — jest to kolejna tradycyjna zupa kuchni polskiej, którą uwielbia większość z nas. W gronie tradycyjnych zup polskich należy wymienić także m.in. zupę ogórkową, zupę grochową oraz kapuśniak.
Kuchnia staropolska, na której bazują nasze babcie i mamy, jest wyjątkowa i niepowtarzalna. Współczesne gospodynie chętnie łączą w swoich daniach zamiłowanie do tradycji i aktualne trendy kulinarne. Warto wspomnieć, chociażby o pierogach w nowoczesnym wydaniu. Jak wiemy — pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, które można wykonać na wiele różnych sposobów. Obecnie na naszych stołach bardzo często goszczą pierogi z farszem bazującym na sezonowych produktach, takich jak m.in. dynia, burak czy bób. Zamiast okrasy ze skwarków lub cebulki, podawane są np. z garścią rukoli.
Na koniec warto wymienić także polskie potrawy na świątecznych stołach — wielkanocnych oraz bożonarodzeniowych. Zacznijmy od Wielkanocy. Wśród potraw kuchni polskiej, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, należy wymienić w szczególności barszcz biały lub żurek. Podawane są one z jajkiem i kiełbasą. Na stole bożonarodzeniowym króluje natomiast barszcz czerwony z uszkami i zupa grzybowa. Nie może zabraknąć także kapusty z grochem oraz pierogów z kapustą i grzybami.
Zobacz też: Kluski leniwe w takiej odsłonie zaskoczą nawet najbardziej wytrawnych koneserów kuchni polskiej