Przepisy na dania z batatów od dłuższego czasu cieszą się sporą popularnością na kulinarnych forach. Nic dziwnego – bataty to odmiana ziemniaków o charakterystycznym, słodkim smaku. Dzięki temu wpasowują się w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co więcej, z chęcią zajadają się nimi również dzieci, którym możemy zaproponować smaczny i zdrowy posiłek. Poniżej prezentujemy przepis na bataty, który ułatwi wam przygotowanie domowych frytek z piekarnika.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bataty z piekarnika – składniki:
Bataty z piekarnika – przygotowanie:
Przygotowanie frytek z batatów jest bardzo proste. Umyte ziemniaki obieramy, a następnie przy użyciu ostrego noża kroimy w słupki tak, by kształtem przypominały frytki. Kawałki batatów przekładamy na blachę, polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy przyprawami. Frytki wykładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Proces pieczenia powinniśmy co jakiś czas kontrolować, ponieważ wiele zależy od grubości pokrojonych batatów. Większe kawałki wymagają bowiem dłuższej obróbki cieplnej.
Frytki z batatów warto podać w towarzystwie sosu. Może to być klasyczny ketchup, ale warto też przygotować samodzielnie sos czosnkowy lub sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Smak jogurtowych dipów z dodatkiem ziół doskonale komponuje się naturalną, dość intensywną słodyczą batata.
Ciekawym pomysłem może również okazać się przygotowanie frytek z cukinii. Pokrojone kawałki warzywa najpierw namaczamy w jajku wymieszanym z mlekiem, przyprawami i czosnkiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Później przekładamy je na blachę i pieczemy krótko w temperaturze około 200-220 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
Zobacz też: Grecki sos tzatziki - przepis tradycyjny. Idealny, gdy potrzebujesz gęstego, kremowego dipu jogurtowego