Śniadanie zjedz jak król, czyli najlepsze śniadanie z jajek i nie tylko. Proste śniadania dla smakoszy

Jakie jest najlepsze śniadanie na świecie? Odpowiedź jest prosta - to zdrowe śniadanie! To, co zjemy rano, dostarcza nam energii niezbędnej do funkcjonowania w ciągu dnia. Szybkie śniadanie na ciepło, śniadanie z jajek, a może śniadanie na słodko? Co wybierzesz?

Po przebudzeniu nasze kubki smakowe bywają nieco wybredne – jedni preferują śniadanie na słodko, inni na słono, a u niektórych istotną rolę odgrywa danie przyrządzane na ciepło. To jednak żaden problem! Przygotowaliśmy pomysł na zdrowe śniadanie, które zapewni nam smaczny start o poranku. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Śniadanie z jajek - w prostocie tkwi sekret

Jeśli w naszej lodówce są jajka – jesteśmy uratowani. Klasyczne śniadania bardzo często opierają się na jajkach. Szybkie śniadanie na ciepło przygotujemy właśnie z nich i to zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Do porannych klasyków zaliczyć możemy przede wszystkim jajecznicę i naleśniki. Jajecznica to fenomen wśród śniadań - znana pod wieloma szerokościami geograficznymi, przyrządzana na wiele sposobów i z rozmaitymi dodatkami. To właśnie za sprawą dodatków może się długo nie znudzić. Jedni kochają jajecznicę z wiosennymi dodatkami - suto posypaną szczypiorem, w towarzystwie chrupiących rzodkiewek i soczystych liści sałaty. Inni uznają jajecznicę wyłącznie z mięsnymi dodatkami - na boczku lub wiejskiej kiełbasie. Niemałą popularnością cieszy się jednak najprostsza na świecie jajecznica na dobrym maśle. 

Najlepsze śniadanie na słodko na bazie jajek? To oczywiście naleśniki - przygotowywane na tak wiele sposobów, wypełniane rozmaitymi dżemami, powidłami, kremami orzechowymi. Warto też pamiętać o puszystych pankejkach rodem ze Stanów Zjednoczonych.

Szybkie śniadanie na ciepło

Dobre śniadania to nie tylko klasyka. Jeśli macie ochotę przekąsić coś bardziej wytrawnego, świetnym pomysłem będzie szakszuka. Do jej przygotowania potrzebna będzie papryka, pomidor, cebula, jajka oraz (w wersji mięsnej) szynka lub kiełbasa. Szakszukę smażymy na rozgrzanym maśle na patelni. Czas jej przygotowania to około 10 minut, a samo danie jest bardzo sycące.  

Zobacz wideo

Klasyk w wytrawnej wersji

Choć dla niektórych najlepszym śniadaniem są tosty z szynką i serem, warto przygotować je w wersji wytrawnej jako tosty francuskie z ziołami. Chleb kroimy na kromki, a następnie obtaczamy w jajkach zmieszanych z ziołami prowansalskimi. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, a później kładziemy na nich plasterki szynki oraz pomidora. Takie tosty możemy udekorować majonezem lub ulubionym sosem.

Zobacz też: Co można zjeść na śniadanie? Wypróbuj te dwa szybkie przepisy i zapomnij o nudnych kanapkach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.