Zupy meksykańska i cygańska charakteryzują się intensywnym, wyrazistym smakiem, który zawdzięczają obecności wielu aromatycznych przypraw i składników. Oto przepisy, dzięki którym prawdziwa zupa gulaszowa i mniej znana zupa cygańska, na stałe zagoszczą w domowym menu.
Prawdziwa zupa meksykańska, czyli jaka? Przepisów na tę zupę jest prawdopodobnie tyle, ile możemy znaleźć przepisów na nasze narodowe specjały - zupę pomidorową, kapuśniak, czy ogórkową. Naszym zdaniem warta spróbowania jest zupa meksykańska z pulpecikami, ale wielu zwolenników ma również zupa z mięsem mielonym.
Zupa meksykańska z pulpecikami przepis – składniki:
Zupa meksykańska z pulpecikami przepis – przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i szklimy. Paprykę kroimy na niewielkie kawałki, podsmażamy ją na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy wszystkie przyprawy i mieszając dusimy chwilę. Tak przygotowane aromatyczne warzywa dodajemy do bulionu. Całość gotujemy dodając również kukurydzę, fasolę i koncentrat pomidorowy. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem posiekanym, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość. Z mięsa mielonego formujemy niewielkie kulki, a następnie podsmażamy je na patelni. Po usmażeniu dodajemy je do zupy i gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. Tak przygotowaną zupę możemy posypać świeżą kolendrą, a na wierzchu ułożyć plastry avocado. Sycąca zupa meksykańska z pulpecikami gotowa!
Nie przepadasz za kukurydzą i fasolą? A może smak i aromat kolendry są zbyt intensywne? Doskonałą alternatywą dla zupy meksykańskiej będzie zupa cygańska. Proste składniki, znajome smaki, a wszystko to w wyśmienitej kompozycji.
Zupa cygańska przepis – składniki:
Na patelni podsmażamy boczek aż zrobi się rumiany i wytopi się z niego tłuszcz. Następnie na patelnię dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w kostkę i smażymy wraz z łyżeczką papryki słodkiej aż do zeszklenia. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Do bulionu dodajemy ziemniaki gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy boczek wraz z cebulą i papryką oraz koncentrat i przyprawę maggi. Po 20 minutach dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką.
Zobacz też: Zupa gulaszowa - przepis na treściwe i rozgrzewające danie na zimową chandrę. Kluczowy jest miks mięs