Prawdziwa zupa meksykańska z pulpecikami, zupa cygańska - poznaj sycące zupy z charakterem

Zwykle zupy koajrzą się z lekkimi daniami. Możemy jednak podawać je jako pierwsze danie lub danie zasadnicze, na którym opiera się nasz posiłek. Prawdziwa zupa gulaszowa, zupa cygańska, a może zupa z mięsem mielonym? Wszystkie te propozycje są sycące, aromatyczne i warte wypróbowania.

Zupy meksykańska i cygańska charakteryzują się intensywnym, wyrazistym smakiem, który zawdzięczają obecności wielu aromatycznych przypraw i składników. Oto przepisy, dzięki którym prawdziwa zupa gulaszowa i mniej znana zupa cygańska, na stałe zagoszczą w domowym menu.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Prawdziwa zupa meksykańska - jakie składniki dodać?

Prawdziwa zupa meksykańska, czyli jaka? Przepisów na tę zupę jest prawdopodobnie tyle, ile możemy znaleźć przepisów na nasze narodowe specjały - zupę pomidorową, kapuśniak, czy ogórkową. Naszym zdaniem warta spróbowania jest zupa meksykańska z pulpecikami, ale wielu zwolenników ma również zupa z mięsem mielonym.


Zupa meksykańska z pulpecikami przepis – składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • kukurydza w puszce
  • 3 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • fasola czerwona
  • szczypta chili
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry mielonych
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • 1 litr bulionu lub ewentualnie woda

Zupa meksykańska z pulpecikami przepis – przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i szklimy. Paprykę kroimy na niewielkie kawałki, podsmażamy ją na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy wszystkie przyprawy i mieszając dusimy chwilę. Tak przygotowane aromatyczne warzywa dodajemy do bulionu. Całość gotujemy dodając również kukurydzę, fasolę i koncentrat pomidorowy. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem posiekanym, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość. Z mięsa mielonego formujemy niewielkie kulki, a następnie podsmażamy je na patelni. Po usmażeniu dodajemy je do zupy i gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. Tak przygotowaną zupę możemy posypać świeżą kolendrą, a na wierzchu ułożyć plastry avocado. Sycąca zupa meksykańska z pulpecikami gotowa!

Alternatywa zupy meksykańskiej - zupa cygańska poleca się na obiad

Nie przepadasz za kukurydzą i fasolą? A może smak i aromat kolendry są zbyt intensywne? Doskonałą alternatywą dla zupy meksykańskiej będzie zupa cygańska. Proste składniki, znajome smaki, a wszystko to w wyśmienitej kompozycji.


Zupa cygańska przepis – składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 75 g boczku wędzonego.
  • 1 litr bulionu ewentualnie wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • przyprawa maggi

Zupa cygańska przepis – przygotowanie:

Na patelni podsmażamy boczek aż zrobi się rumiany i wytopi się z niego tłuszcz. Następnie na patelnię dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w kostkę i smażymy wraz z łyżeczką papryki słodkiej aż do zeszklenia. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Do bulionu dodajemy ziemniaki gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy boczek wraz z cebulą i papryką oraz koncentrat i przyprawę maggi. Po 20 minutach dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką.

Zobacz też: Zupa gulaszowa - przepis na treściwe i rozgrzewające danie na zimową chandrę. Kluczowy jest miks mięs

Więcej o:
Copyright © Agora SA