Nietolerancja laktozy jest rodzajem nadwrażliwości pokarmowej, która może powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nie tylko. Przy nasilonych objawach takie schorzenie możne znacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie, dlatego warto bliżej zapoznać się z jego przyczyną, objawami oraz sposobami diagnozy.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przyczyną dolegliwości jest niedobór laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. Sama laktoza jest natomiast organicznym związkiem należącym do grupy węglowodanów. Występuje ona przede wszystkim w mleku (krowim i kozim) oraz we wszystkich produktach mlecznych. Oznacza to, że znajduje się ona między innymi w serku wiejskim, jogurtach, czekoladzie czy lodach. Pewne ilości laktozy mogą również zawierać produkty, do których dodaje się serwatkę. Laktoza nadaje mleku słodkiego smaku oraz wspomaga wchłanianie wapnia.
Nietolerancja laktozy niekorzystnie odbija się przede wszystkim na układzie pokarmowym. Wśród najczęstszych objawów wymienia się wzdęcia, ból brzucha, nudności, wymioty, uczucie przelewania (nadmierne ruchy perystaltyczne jelit) biegunkę oraz gazy. Nieprzyjemne dolegliwości mogą pojawić się od 30 minut do nawet kilku godzin po spożyciu posiłku z laktozą.
Jeśli podejrzewamy, że przyczyną naszych problemów z układem pokarmowym może być nietolerancja laktozy, to w pierwszej kolejności powinniśmy udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Może on zlecić badania, takie jak doustne testy tolerancji laktozy, bezpośrednie badanie aktywności laktazy w bioptacie błony śluzowej jelita cienkiego lub badanie pH stolca. Dobrym rozwiązaniem może okazać się również konsultacja z gastrologiem oraz dietetykiem, który pomoże w zmianie codziennej diety.
Najprostszym sposobem na poradzenie sobie z nietolerancją laktozy jest stopniowe wycofywanie z diety produktów zawierających laktozę. Dziś na rynku dostępnych jest wiele produktów mlecznych bez laktozy, między innymi mleko, masła, sery lub jogurty sojowe.
Zobacz też: Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?