Pierogi z serem na słono przyrządza się w każdym domu. W czym tkwi fenomen ich wspaniałego smaku?

Pierogi z serem to danie, które jest uwielbiane i zna je chyba każdy. Ten klasyczny przysmak króluje w polskich domach dosłownie na terenie całego kraju. Niezależnie od tego czy są wyjęte prosto z wody, czy podsmażane, smakują perfekcyjnie. Sprawdzamy, w czym tkwi ich fenomen i jak je przygotować.

Pierogi z serem bezapelacyjnie kojarzą się z typowym, domowym obiadem. W wersji na słodko babcia posypuje je cukrem. Smakują tak, że palce lizać. W wersji na słono są dobrze doprawione i wprost rozpływają się w ustach. Jak je przygotować zarówno w jednej jak i drugiej wersji? Oto sprawdzone sposoby.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi z serem na słodko jako danie obiadowe? Twoja rodzina na pewno Ci podziękuje i będzie chciała więcej

Pierogi z serem na słodko to nie tylko doskonała, pyszna przekąska. To danie sprawdza się w zasadzie jako obiad dla całej rodziny, podwieczorek czy też pożywna kolacja. Gwarantujemy, że szybko Wam się nie znudzą. Jak zrobić idealne pierogi z serem na słodko? Oto przepis.

Składniki na ciasto: płaska łyżeczka soli, 500 g mąki pszennej tortowej, 300 ml bardzo gorącej wody

Składniki na farsz serowy: 2 łyżki cukru pudru, nasiona z laski wanilii, 500 g twarogu mielonego 

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmielony mieszamy w misce z wanilią, cukrem pudrem i odstawiamy.
  2. Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Gotujemy wodę i odmierzamy 300 ml.
  3. Gorącą wodę wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką, a później ręką. Zagniatamy ciasto na zwartą, elastyczną masę. Formujemy kulę i zawijamy ją w bawełnianą ściereczkę, aby nie wyschło. 
  4. Dzielimy kulę na 2 części. Jedną zawijamy w ścierkę, a drugą wałkujemy na cienki placek — tak, aby nie pękł.
  5. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku każdego placka kładziemy łyżeczkę sera tak, by farsz nie dotykał brzegów ciasta. Kleimy pierogi.
  6. Gotowe, sklejone pierogi układamy na suchym blacie i przykrywamy je ściereczką, by nie wysychały. 
  7. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju i gotujemy.
  8. Ostrożnie wkładamy do garnka pierogi (nie za dużo, aby mogły swobodnie wypłynąć).
  9. Zmniejszamy moc palnika. Gdy pierogi zaczną wypływać na wierzch, czekamy około 3-4 minut i wyławiamy je delikatnie. 
  10. Pierogi najlepiej smakują na ciepło, podawane z owocami, jogurtem naturalnym lub cukrem. 

Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Dodaj mięty do farszu, a będzie smakował fenomenalnie

Pierogi z kaszą gryczaną i serem są rzadziej spotykane, a szkoda. To połączenie smakuje nawet największym smakoszom, a dodatek mięty podkręca aromat farszu.

Składniki na ciasto: jajko, 500 g mąki, szklanka ciepłej wody

Składniki na farsz: 250 g białego sera, 200 g ugotowanej kaszy gryczanej, łyżka świeżej mięty, cebula, jajko, masło do smażenia, sól, pieprz

Pierogi z serem: przepis, który musisz znać

Pierogi z serem to dość pracochłonne danie, ale warto je przyrządzać, dla ich wyjątkowego smaku. Z tym przepisem całość będzie łatwiejsza.

  1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle na patelni. 
  2. Rozdrabniamy w misce zmielony wcześniej biały ser i dodajemy cebulę. Mieszamy i dokładamy ugotowaną kaszę. 
  3. W małej misce roztrzepujemy widelcem jajko i dodajemy je do farszu. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i dodajemy świeżą miętę. 
  4. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i wlewamy do niego gorącą wodę. Za pomocą noża delikatnie zagarniamy mąkę do środka. Gdy na stolnicy powstaną kluski, ponownie robimy dołek i wbijamy do niego jajko. Wszystko razem łączymy za pomocą noża i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i wałkujemy na placek. 
  5. Szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi, które gotujemy w osolonym wrzątku.
  6. Gdy pierogi wypłyną, zostawiamy je na gazie jeszcze 2-3 minutę, następnie hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sitku. Podajemy z podsmażoną cebulą lub kwaśną śmietaną. 

Pierogi z serem: kcal. Czy osoby na diecie mogą je spożywać?

Ile kalorii mają pierogi z serem? Na kaloryczność pierogów wpływa przede wszystkim farsz, który znajduje się w pierogach. Pierogi z serem podaje się najczęściej z owocami, cukrem, jogurtem naturalnym czy śmietaną, a więc to dość sycące i kaloryczne danie. 100 g pierogów z serem zawiera 239 kcal. 

Zobacz też: Co zrobić z mięsa z rosołu? Poznaj trzy pomysły na pyszny obiad po taniości

Więcej o: