Pierogi z serem bezapelacyjnie kojarzą się z typowym, domowym obiadem. W wersji na słodko babcia posypuje je cukrem. Smakują tak, że palce lizać. W wersji na słono są dobrze doprawione i wprost rozpływają się w ustach. Jak je przygotować zarówno w jednej jak i drugiej wersji? Oto sprawdzone sposoby.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Pierogi z serem na słodko jako danie obiadowe? Twoja rodzina na pewno Ci podziękuje i będzie chciała więcej
Pierogi z serem na słodko to nie tylko doskonała, pyszna przekąska. To danie sprawdza się w zasadzie jako obiad dla całej rodziny, podwieczorek czy też pożywna kolacja. Gwarantujemy, że szybko Wam się nie znudzą. Jak zrobić idealne pierogi z serem na słodko? Oto przepis.
Składniki na ciasto: płaska łyżeczka soli, 500 g mąki pszennej tortowej, 300 ml bardzo gorącej wody
Składniki na farsz serowy: 2 łyżki cukru pudru, nasiona z laski wanilii, 500 g twarogu mielonego
Przygotowanie:
- Twaróg zmielony mieszamy w misce z wanilią, cukrem pudrem i odstawiamy.
- Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Gotujemy wodę i odmierzamy 300 ml.
- Gorącą wodę wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką, a później ręką. Zagniatamy ciasto na zwartą, elastyczną masę. Formujemy kulę i zawijamy ją w bawełnianą ściereczkę, aby nie wyschło.
- Dzielimy kulę na 2 części. Jedną zawijamy w ścierkę, a drugą wałkujemy na cienki placek — tak, aby nie pękł.
- Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku każdego placka kładziemy łyżeczkę sera tak, by farsz nie dotykał brzegów ciasta. Kleimy pierogi.
- Gotowe, sklejone pierogi układamy na suchym blacie i przykrywamy je ściereczką, by nie wysychały.
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju i gotujemy.
- Ostrożnie wkładamy do garnka pierogi (nie za dużo, aby mogły swobodnie wypłynąć).
- Zmniejszamy moc palnika. Gdy pierogi zaczną wypływać na wierzch, czekamy około 3-4 minut i wyławiamy je delikatnie.
- Pierogi najlepiej smakują na ciepło, podawane z owocami, jogurtem naturalnym lub cukrem.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Dodaj mięty do farszu, a będzie smakował fenomenalnie
Pierogi z kaszą gryczaną i serem są rzadziej spotykane, a szkoda. To połączenie smakuje nawet największym smakoszom, a dodatek mięty podkręca aromat farszu.
Składniki na ciasto: jajko, 500 g mąki, szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz: 250 g białego sera, 200 g ugotowanej kaszy gryczanej, łyżka świeżej mięty, cebula, jajko, masło do smażenia, sól, pieprz
Pierogi z serem: przepis, który musisz znać
Pierogi z serem to dość pracochłonne danie, ale warto je przyrządzać, dla ich wyjątkowego smaku. Z tym przepisem całość będzie łatwiejsza.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle na patelni.
- Rozdrabniamy w misce zmielony wcześniej biały ser i dodajemy cebulę. Mieszamy i dokładamy ugotowaną kaszę.
- W małej misce roztrzepujemy widelcem jajko i dodajemy je do farszu. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i dodajemy świeżą miętę.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i wlewamy do niego gorącą wodę. Za pomocą noża delikatnie zagarniamy mąkę do środka. Gdy na stolnicy powstaną kluski, ponownie robimy dołek i wbijamy do niego jajko. Wszystko razem łączymy za pomocą noża i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i wałkujemy na placek.
- Szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi, które gotujemy w osolonym wrzątku.
- Gdy pierogi wypłyną, zostawiamy je na gazie jeszcze 2-3 minutę, następnie hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sitku. Podajemy z podsmażoną cebulą lub kwaśną śmietaną.
Pierogi z serem: kcal. Czy osoby na diecie mogą je spożywać?
Ile kalorii mają pierogi z serem? Na kaloryczność pierogów wpływa przede wszystkim farsz, który znajduje się w pierogach. Pierogi z serem podaje się najczęściej z owocami, cukrem, jogurtem naturalnym czy śmietaną, a więc to dość sycące i kaloryczne danie. 100 g pierogów z serem zawiera 239 kcal.
Zobacz też: Co zrobić z mięsa z rosołu? Poznaj trzy pomysły na pyszny obiad po taniości