Wegańskie restauracje w ostatnich latach zyskały na popularności. Wśród społeczeństwa wzrasta świadomość zdrowotna i ekologiczna. Aktualnie wiele osób szuka alternatyw dla diet mięsnych i zaczyna rozumieć, jak ważne jest ograniczanie spożywanie takich produktów. Nie ma więc się co dziwić, że niemalże zawsze restauracje wegańskie są wręcz oblegane. W takich miejscach można zjeść unikatowe posiłki, które są zarówno zdrowe, jak i bardzo smaczne. Okazuje się jednak, że niekiedy obiekty tego typu po czasie rezygnują z bycia wege i w kartach pojawiają się niespotykane dotąd pozycje. Idealnym na to przykładem jest między innymi restauracja Sage Vegan Bistro w Los Angeles.
Wegańska restauracja Sage Vegan Bistro w Los Angeles całkiem niedawno ogłosiła, że w kartach lada moment pojawią się pozycje z mięsem i nabiałem. Z pewnością dla większości stałych klientów to ogromne zaskoczenie. Właścicielka obiektu zdecydowała się jednak na taki krok ze względu - jak sama stwierdziła - na dobro planety oraz kwestie finansowe.
Nie uważam już tak jak dawniej, żeby wegański styl życia był najodpowiedniejszym dla naszej planety. Ludzie nie przestaną jeść mięsa, więc dlaczego nie zaoferować opcji, w której jest ono dobrze zrobione?
- stwierdziła właścicielka restauracji Mollie Engelhart, cytuje portal eu.usatoday.com.
Wraz z wprowadzeniem do menu nowych pozycji, zmieni się także nazwa samego obiektu. Od teraz restauracja będzie przedstawiać się jako Sage Regenerative Kitchen & Brewery. Nazwa nie jest przypadkowa - Engelhart chce skupić się na rolnictwie regeneracyjnym.
Dla niektórych może się to wydawać szokujące lub niepokojące, ale ostatnie siedem lat mojego życia poświęciłam rolnictwu regeneracyjnemu, aby dostarczać moim klientom żywność najwyższej jakości, i zaczęłam uczyć się wiele o glebie i naturze
- mówiła Engelhart w oświadczeniu na Instagramie, wyjaśniając zmianę internautom. Choć w sekcji komentarzy pojawiło się mnóstwo negatywnych wpisów, Mollie Engelhart podkreślała, że wraz z całą ekipą dokonuje tej zmiany "dla ludzkości i ziemi".
W Polsce podobnie jak w USA i w wielu innych miejscach na świecie sporo osób decyduje się na dietę wegańską. Właśnie dlatego w miastach na przestrzeni ostatnich lat powstały restauracje oferujące dania bez mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Miejscówki tego typu możesz znaleźć między innymi w Warszawie, Poznaniu, Krakowie czy w Gdańsku. Oczywiście z pewnością w innych mniejszych miejscowościach także można je spotkać, lecz w metropoliach jest ich bez wątpienia więcej.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.