Łosoś z piekarnika. Dietetyczny hit, którego smak zachwyca każdego. Jak go przyrządzić?

Łosoś z piekarnika to nierzadko punkt obowiązkowy licznych prozdrowotnych diet. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Wiele osób spożywa ją jako danie obiadowe. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do kanapek.

Łosoś pieczony. Dlaczego warto go spożywać?

Łosoś z piekarnika - brzmi dumnie! I tak jest. Pieczona ryba wygląda i smakuje obłędnie, a przy tym jest dobrym źródłem substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łosoś pieczony cechuje się nie tylko soczystością, ciekawym smakiem, ale i wieloma walorami prozdrowotnymi. Ryba pieczona z dodatkiem warzyw i przypraw to znakomita alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrowie. Łosoś to ulubieniec nie tylko osób znajdujących się na dietach odchudzających, ale i tych uniwersalnych. Oto kilka zalet łososia, o których warto wspomnieć:

  • jest bogatym źródłem kwasów omega 3,
  • zawiera w sobie jod, żelazo, miedź,
  • wyposaża nas w dobrej jakości białko.

Łosoś w piekarniku z dodatkiem cytryny. Przyrządź smaczne danie dla całej rodziny

Łosoś w piekarniku skropiony cytryną charakteryzuje się dużą prostotą, ale jest przepyszny. Można podać go z zieloną sałatką lub ziemniakami czy ryżem. Świetnie sprawdzi się także kasza, np. bulgur. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania. Oto i on:

Składniki:

  • 800 g filet łososia
  • masło,
  • pieprz, sól
  • cytryna - sok

Jak upiec łososia w prosty sposób?

  1. Umyj łososia.
  2. Wyparz cytrynę, wyciśnij z niej sok. Na przykład za pomocą specjalnej wyciskarki.
  3. Natrzyj rybę przyprawami, polej sokiem z cytryny.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  5. Przełóż rybę do naczynia, ułóż na wierzchu kawałki masła.
  6. Nagrzej piekarnik, włóż do piekarnika. Ustaw na 180-200 stopni i piecz przez 20 minut w trybie góra - dół.

Ile piec łososia? Wszystko zależy od wielu czynników

Ile piec łososia, aby był idealnie przygotowany i nie przesuszony? Szczególną uwag, należy zwrócić na:

  • moc piekarnika,
  • wielkość ryby, 
  • tryb jaki wykorzystujemy do pieczenia. 

Przeciętnie łososia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut - im większa porcja ryby tym czas potrzebny na jej upieczenie wydłuża się.

Dietetyczny łosoś z piekarnika z dodatkiem pomidorków koktajlowych i koperku. Przygotuj go w 15 minut

Dietetyczny łosoś z piekarnika z pomidorami to doskonała alternatywa na lekki, ale i pożywny obiad. Po łososia warto sięgać nie tylko w przypadku wyjątkowych okazji, ale włączyć go do codziennej diety.

Łosoś - przepis fit krok po kroku:

Wykonanie:

  1. Łososia opłucz i dokładnie osusz. Pokrój na mniejsze porcje. 
  2. Dopraw przyprawami i polej oliwą i sokiem cytrynowym.
  3. Odłóż rybę na przynajmniej 60 minut, aby się zamarynowała.
  4. Umyj pora, osusz, pokrój go na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniu do pieczenia.
  5. Skrop oliwą i posyp przyprawami.
  6. Na porze ułóż rybę.
  7. Koperek umyj, posiekaj, posyp nim rybę, dodaj umyte pomidorki koktajlowe.
  8. Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół).

Przepis na łososia z piekarnika z masłem i koperkiem. Coś w sam raz dla smakoszy!

Przepis na łososia z piekarnika przyprawionego pieprzem cytrynowym to nie lada gratka dla smakoszy. Obsypany koperkiem nabiera charakterystycznego zapachu i smaku.

Składniki:

  • łosoś,
  • masło (musi być zimne),
  • pieprz cytrynowy,
  • sól,
  • pęczek kopru.

Wykonanie:

  1. Łososia umyj i osusz, a następnie ułóż na folii aluminiowej.
  2. Dopraw przyprawami.
  3. Umyj koperek. Posiekaj na drobno. Posyp nim rybę.
  4. Masło pokrój na plasterki i umieść je na rybie. Całość zawiń w folię.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Zobacz też: Z czym zrobić tortillę? Dwa proste przepisy na pożywne dania w wersji mięsnej i wegetariańskiej

Więcej o:
Copyright © Agora SA