Łosoś pieczony. Dlaczego warto go spożywać?
Łosoś z piekarnika - brzmi dumnie! I tak jest. Pieczona ryba wygląda i smakuje obłędnie, a przy tym jest dobrym źródłem substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łosoś pieczony cechuje się nie tylko soczystością, ciekawym smakiem, ale i wieloma walorami prozdrowotnymi. Ryba pieczona z dodatkiem warzyw i przypraw to znakomita alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrowie. Łosoś to ulubieniec nie tylko osób znajdujących się na dietach odchudzających, ale i tych uniwersalnych. Oto kilka zalet łososia, o których warto wspomnieć:
- jest bogatym źródłem kwasów omega 3,
- zawiera w sobie jod, żelazo, miedź,
- wyposaża nas w dobrej jakości białko.
Łosoś w piekarniku z dodatkiem cytryny. Przyrządź smaczne danie dla całej rodziny
Łosoś w piekarniku skropiony cytryną charakteryzuje się dużą prostotą, ale jest przepyszny. Można podać go z zieloną sałatką lub ziemniakami czy ryżem. Świetnie sprawdzi się także kasza, np. bulgur. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania. Oto i on:
Składniki:
- 800 g filet łososia
- masło,
- pieprz, sól
- cytryna - sok
Jak upiec łososia w prosty sposób?
- Umyj łososia.
- Wyparz cytrynę, wyciśnij z niej sok. Na przykład za pomocą specjalnej wyciskarki.
- Natrzyj rybę przyprawami, polej sokiem z cytryny.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Przełóż rybę do naczynia, ułóż na wierzchu kawałki masła.
- Nagrzej piekarnik, włóż do piekarnika. Ustaw na 180-200 stopni i piecz przez 20 minut w trybie góra - dół.
Ile piec łososia? Wszystko zależy od wielu czynników
Ile piec łososia, aby był idealnie przygotowany i nie przesuszony? Szczególną uwag, należy zwrócić na:
- moc piekarnika,
- wielkość ryby,
- tryb jaki wykorzystujemy do pieczenia.
Przeciętnie łososia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut - im większa porcja ryby tym czas potrzebny na jej upieczenie wydłuża się.
Dietetyczny łosoś z piekarnika z dodatkiem pomidorków koktajlowych i koperku. Przygotuj go w 15 minut
Dietetyczny łosoś z piekarnika z pomidorami to doskonała alternatywa na lekki, ale i pożywny obiad. Po łososia warto sięgać nie tylko w przypadku wyjątkowych okazji, ale włączyć go do codziennej diety.
Łosoś - przepis fit krok po kroku:
Wykonanie:
- Łososia opłucz i dokładnie osusz. Pokrój na mniejsze porcje.
- Dopraw przyprawami i polej oliwą i sokiem cytrynowym.
- Odłóż rybę na przynajmniej 60 minut, aby się zamarynowała.
- Umyj pora, osusz, pokrój go na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniu do pieczenia.
- Skrop oliwą i posyp przyprawami.
- Na porze ułóż rybę.
- Koperek umyj, posiekaj, posyp nim rybę, dodaj umyte pomidorki koktajlowe.
- Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół).
Przepis na łososia z piekarnika z masłem i koperkiem. Coś w sam raz dla smakoszy!
Przepis na łososia z piekarnika przyprawionego pieprzem cytrynowym to nie lada gratka dla smakoszy. Obsypany koperkiem nabiera charakterystycznego zapachu i smaku.
Składniki:
- łosoś,
- masło (musi być zimne),
- pieprz cytrynowy,
- sól,
- pęczek kopru.
Wykonanie:
- Łososia umyj i osusz, a następnie ułóż na folii aluminiowej.
- Dopraw przyprawami.
- Umyj koperek. Posiekaj na drobno. Posyp nim rybę.
- Masło pokrój na plasterki i umieść je na rybie. Całość zawiń w folię.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Zobacz też: Z czym zrobić tortillę? Dwa proste przepisy na pożywne dania w wersji mięsnej i wegetariańskiej