Jak gotować bób, aby zachował maksimum wartości odżywczych, a jednocześnie nie powodował wzdęć? Gotowanie bobu nie należy do zbyt trudnych czynności i w zasadzie każdy powinien sobie z tym poradzić. Z pewnością ucieszy to osoby, które nie lubią gotować i nie mają zbyt wyszukanych zdolności kulinarnych. Poniżej kilka wskazówek, które pomogą Wam ugotować bób.
Bób i przepisy na dania, które można przyrządzić z wykorzystaniem tego warzywa przydadzą się zwłaszcza w sezonie letnim. Wtedy właśnie trwa sezon na bób i przygotowane z niego potrawy będą najlepsze. Można także skorzystać z bobu mrożonego, który również świetnie smakuje. Oto przepis na sałatkę z bobem.
Sałatka z truskawkami, kurczakiem i pesto z bobu
Składniki: pierś z kurczaka, 0,5 czerwonej cebuli, garść truskawek, pęczek rzodkiewki, duża garść sałaty,
Składniki na pesto: szklanka bobu, sól, pieprz, 2 łyżki tartego parmezanu, kilka liści mięty, 2 łyżki oleju, mały, tarty ząbek czosnku
Przygotowanie:
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Niestety choć bób posiada wiele ważnych wartości odżywczych jego spożywanie może nam przysporzyć niezbyt przyjemnych dolegliwości. Można ich jednak uniknąć. Poniższe metody na pewno w tym pomogą.
Z czym można jeść bób? Kiedy trwa sezon na bób najczęściej jemy go od razu po ugotowaniu. Młody bób zazwyczaj jemy bez skórki ale są tacy, którzy go nie obierają. Ponadto bób doskonale sprawdzi się jako dodatek w wielu daniach, w sałatkach lub jako farsz czy pasta. Inspiracji na to z czym jeść bób najlepiej szukać w sieci, na blogach kulinarnych i serwisach ze sprawdzonymi przepisami.
Jak przyrządzić bób, by nadal był smaczny i zdrowy? Wszystko jest zależne od naszych preferencji smakowych. Są osoby, które spożywają bób jako samodzielną przekąskę bez żadnych dodatków. Ugotowany, świeży i młody bób jest naprawdę bardzo smaczny i zdrowy. Są jednak jeszcze inne sposoby przyrządzenia bobu, które są równie smaczne i zdrowe.
Zobacz też: Bób - przepisy na letnie dania i przekąski. Te produkty wzbogacą i uwydatnią smak sezonowego rarytasu