Jak gotować bób, aby zachował swoje walory smakowe i wartość odżywczą?

Jak gotować bób warto pamiętać zwłaszcza w lecie, kiedy to rozpoczyna się na niego sezon. Od końca czerwca do końca sierpnia możemy cieszyć się smakiem pysznego bobu. Bób jest bardzo zdrowy i zawiera dużą ilość ważnych makro- i mikroelementów, dlatego dobrze jest spożywać go nie tylko latem, ale przez cały rok.

Gotowanie bobu. Wskazówki, które ułatwią proces gotowania

Jak gotować bób, aby zachował maksimum wartości odżywczych, a jednocześnie nie powodował wzdęć? Gotowanie bobu nie należy do zbyt trudnych czynności i w zasadzie każdy powinien sobie z tym poradzić. Z pewnością ucieszy to osoby, które nie lubią gotować i nie mają zbyt wyszukanych zdolności kulinarnych. Poniżej kilka wskazówek, które pomogą Wam ugotować bób.

  • gotujemy w garnku 2 l wody, dodajemy do niej łyżeczkę soli i wrzucamy 500 g bobu,
  • bób gotujemy przez 15 minut, aby był al dente,
  • jeśli lubicie bób o bardziej kremowej konsystencji, gotujemy bób przez kolejne 5 minut,
  • starszy bób gotujemy dłużej,
  • warzywo wrzucamy do wrzącej wody.

Bób - przepis na deser, który powinien zagościć w Twoim menu

Bób i przepisy na dania, które można przyrządzić z wykorzystaniem tego warzywa przydadzą się zwłaszcza w sezonie letnim. Wtedy właśnie trwa sezon na bób i przygotowane z niego potrawy będą najlepsze. Można także skorzystać z bobu mrożonego, który również świetnie smakuje. Oto przepis na sałatkę z bobem.

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i pesto z bobu

Składniki: pierś z kurczaka, 0,5 czerwonej cebuli, garść truskawek, pęczek rzodkiewki, duża garść sałaty,  

Składniki na pesto: szklanka bobu, sól, pieprz, 2 łyżki tartego parmezanu, kilka liści mięty, 2 łyżki oleju, mały, tarty ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka zalewamy wodą, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmujemy filet, studzimy go i rwiemy na drobne kawałki.
  2. Płuczemy bób, przekładamy go do garnka, zalewamy wodą – zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż będzie miękki (około 10 minut). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Przekładamy do misy.
  3. Dodajemy do bobu 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki oleju, tarty ząbek czosnku. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Myjemy sałatę, rzodkiewki i truskawki. Sałatę rwiemy na kawałki, truskawki kroimy na połówki, rzodkiewki siekamy na plasterki, a cebulę w cienkie krążki.
  5. Warzywa przekładamy do miski z filetem i mieszamy. Podajemy z pesto z bobu.

Jak gotować bób żeby nie wzdymał? Tricki, które pomogą uchronić się przed niemiłymi dolegliwościami

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Niestety choć bób posiada wiele ważnych wartości odżywczych jego spożywanie może nam przysporzyć niezbyt przyjemnych dolegliwości. Można ich jednak uniknąć. Poniższe metody na pewno w tym pomogą.

  • moczenie - bób zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę lub dwie. Po upływie tego czasu płuczemy i zalewamy świeżą wodą i gotujemy, ale solimy dopiero pod koniec gotowania.
  • koperek lub kminek – dorzucamy do gotowania gałązki świeżego kopru, dzięki temu nie będziemy mieli wzdęć po jedzeniu. Możemy także wsypać około łyżeczki kminku do gotowania.

Z czym jeść bób? Pomysły na podanie bobu

Z czym można jeść bób? Kiedy trwa sezon na bób najczęściej jemy go od razu po ugotowaniu. Młody bób zazwyczaj jemy bez skórki ale są tacy, którzy go nie obierają. Ponadto bób doskonale sprawdzi się jako dodatek w wielu daniach, w sałatkach lub jako farsz czy pasta. Inspiracji na to z czym jeść bób najlepiej szukać w sieci, na blogach kulinarnych i serwisach ze sprawdzonymi przepisami.

Jak przyrządzić bób - kilka sposobów na przygotowanie bobu

Jak przyrządzić bób, by nadal był smaczny i zdrowy? Wszystko jest zależne od naszych preferencji smakowych. Są osoby, które spożywają bób jako samodzielną przekąskę bez żadnych dodatków. Ugotowany, świeży i młody bób jest naprawdę bardzo smaczny i zdrowy. Są jednak jeszcze inne sposoby przyrządzenia bobu, które są równie smaczne i zdrowe.

  • sałatki z bobem,
  • bób z makaronem,
  • bób w towarzystwie mięsa,
  • bób grillowany.

Zobacz też: Bób - przepisy na letnie dania i przekąski. Te produkty wzbogacą i uwydatnią smak sezonowego rarytasu

Więcej o:
Copyright © Agora SA