Jak zrobić dewolaj? Chyba każdy, kto spędza odrobinę czasu w kuchni, zadał sobie to pytanie choć raz. Kotlet de volaille — pod tą popularną nazwą kryją się soczyste roladki z piersi kurczaka, faszerowane masłem i smażone na głębokim tłuszczu. W klasycznej recepturze środek dania stanowi tylko masło, wzbogacone przyprawami. Wielu zwolenników ma natomiast zmodyfikowaną receptura, zgodnie z którą filety z piersi zawijamy także podsmażonymi pieczarkami i ulubionym serem. Jest to propozycja nieco bardziej kaloryczna, ale smak na pewno to zrekompensuje.
Devolay z masłem to smaczna propozycja na obiad w dni, kiedy nie ogranicza nas czas. Aby przygotować najlepsze kotlety devolay, należy odpowiednio wcześniej przygotować masło, którego będziemy używać do zawijania devolaya. Czego będziemy potrzebować? Oto lista składników na pyszne masło czosnkowe, które wykorzystamy do przygotowania dwóch sztuk kotletów de volaille:
Natkę pietruszki bądź koperek bardzo drobno siekamy. Miękkie masło umieszczamy w misce i dodajemy do niego natkę/koperek oraz przyprawy: sól i pieprz. Czosnek obieramy z łupinki i wyciskamy przez praskę bezpośrednio do miski z masłem. Całość bardzo dokładnie ze sobą łączymy, a następnie formujemy na kształt podłużnego jajka. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.
W czasie, gdy masło będzie tężało w lodówce, zaczynamy robić devolay. Przepis zaczynamy od przygotowania składników:
Jak przygotować mięso na devolay? Jak zawijać filety? Aby zawijanie devolaya nie stanowiło problemu, należy odpowiednio przygotować mięso. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy filety na cieńsze plastry. Należy mieć na uwadze, że mięso z kurczaka nie jest tak twarde jak schab, dlatego trzeba zachować większą ostrożność, aby nie przerwać jego włókien. Filety nie mogą być też bardzo cienkie — wystarczy, jak będą miały ok. 8 mm grubości. Gdy kotlety są już wystarczająco rozbite, doprawiamy je z obu stron solą i pieprzem, a następnie wyjmujemy masło z lodówki i kroimy je wzdłuż na dwie części. Kładziemy mniej więcej na środku każdego fileta, obok układamy podsmażone pieczarki i ser mozzarella. Kolejny krok to zawijanie kotletów w roladki.
Nad tym, jak zawijać dewolaje, aby się nie rozpadły, a masło nie wypływało z roladek, zastanawia się chyba każdy początkujący kucharz. Jest to czynność, która wzbudza najwięcej obaw w całym przepisie. Aby poprawnie zwinąć roladki, należy pamiętać, aby zrobić to bardzo dokładnie. Roladki mają być dobrze "ściśnięte", inaczej podczas smażenia masło może znaleźć jakieś ujście, a ważne jest, aby wypłynęło z roladki dopiero po przekrojeniu na talerzu. Pomocne w dokładnym zawinięciu roladek mogą być wykałaczki. Jeżeli obawiasz się, że kotlety nie są wystarczająco "ściśnięte", to użyj ich dla większej pewności.
Kotlet de volaille z serem smażymy na głębokim tłuszczu w wysokiej temperaturze. W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Należy dać mu chwilę, ponieważ olej musi nagrzać się do temperatury ok. 175-180 stopni. W tym czasie zabieramy się za panierowanie kotletów de volaille. Będziemy potrzebować trzech misek. Do pierwszej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajko, w trzeciej zaś umieszczamy bułkę tartą. Panierujemy w standardowej kolejności tj. mąka, jajko, bułka tarta. Gdy olej będzie już wystarczająco nagrzany, wkładamy do garnka kotlety de volaille, pamiętając, żeby były dokładnie zanurzone. Smażymy z obu stron na rumiany kolor przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy dewolaje z garnka przy pomocy szczypiec i układamy na talerzu.
Dewolaje z serem to danie, do którego bardzo pasują sałatki ze świeżych warzyw. Sałata lodowa z pomidorem i ogórkiem, polana sosem winegret będzie doskonałym uzupełnieniem potrawy. Sprawdzą się także surówki przygotowywane z sezonowych warzyw, np. z marchwi, kapusty, pora etc. Do tego kasza bądź ziemniaki opiekane i pyszny obiad gotowy. W wersji przyspieszonej można także dodać do dewolaja frytki, które szczególnie uwielbiają dzieci.
Zobacz też: Kotlety siekane z kurczaka. Dodaj ten składnik, a uzyskasz soczysty efekt. Zrobisz je w kilka minut