Jajecznica na parze: bez tłuszczu, nie znaczy niesmacznie

Jajecznica na parze? Uwielbiasz dania bez lub z małą ilością tłuszczu? A może dopiero je poznajesz? Nie możesz więc pominąć tego przepisu. Jajecznica na parze z pewnością stanie się Twoim śniadaniowym faworytem.

Jajecznica na parze dla niemowlaka. Dlaczego warto podawać ją dziecku?

Jajecznica na parze to danie, które polecić można każdemu, niezależnie od wieku. Nie jest pewnie dla nikogo tajemnicą, że jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Kiedy możemy coś z nich przyrządzić, dodatkowo redukując zbędną ilość tłuszczu, tym lepiej dla naszego organizmu. Jaja zawierają dużą ilość białka, które wspiera budowę kości zwłaszcza u niemowląt i dzieci. Dodatkowo bogate są w potas, sód, żelazo, beta-karoten, miedź, cynk, potas, fosfor, wapń, selen oraz witaminy takie, jak: A, B, B2, B12, D, E i K. Spożywanie jajek nie tylko wspomaga budowę kości, ale również pozytywnie wpływa na oczy i mózg. Dodatkowo zawarte w nich substancje są czynnikiem wspierającym spalanie tkanki tłuszczowej. O ile w diecie dziecka do 36. miesiąca życia wskazane jest używanie masła i olei roślinnych, to z ich nadmiarem nie można przesadzić. Jedzenie musi być zdrowe i lekkostrawne, by nie powodowało zaparć, kolek czy innych dolegliwości. Zatem jajecznica na parze dla niemowlaka jest idealnym pomysłem na rozpoczęcie długiego, aktywnego dnia.

Jajecznica dla niemowląt, czyli jeden ze sposobów wprowadzenia jajek do diety dziecka

Klasyczna jajecznica dla niemowląt nie jest dobrym rozwiązaniem. Wiadomo, ze pyszna jajecznica to ta z dużą ilością masła. Tymczasem brzuszek niemowlaka nie jest jeszcze przyzwyczajony do trawienia tak ciężkich i wysokotłuszczowych potraw. Małemu dziecku można podać jajko na miękko, a jajecznicę z patelni zaleca się dopiero od trzeciego roku życia. Pamiętać należy także, że wbrew temu, jak bardzo kochamy i pamiętamy z dzieciństwa słynny deser, czyli kogel-mogel, lekarze stanowczo odradzają podawanie surowych jajek dzieciom ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą. Zupełnie inaczej ma się jajecznica na parze, która zawiera jedynie odrobinę masła i ma bardzo delikatną konsystencję. To prawdziwa jajecznica, która jest zdrowo ugotowana, a nie usmażona.

Jak zrobić jajecznicę na parze? Przygotowanie krok po kroku

Wbrew nazwie, by zrobić jajecznicę na parze nie trzeba mieć parowaru, specjalnych narzędzi, a nawet garnka do gotowania na parze. Wystarczy, że znajdziesz metalową lub szklaną miseczkę, którą da się "zawiesić" na brzegach garnka.

Jajecznica na parze: dieta lekkostrawna. Czy pomiędzy nimi da się postawić znak równości?

Wnioskując ze wcześniejszych opisów, pewnie nie zaskoczy Cię już to, że jajecznica na parze może być zaliczana do diety lekkostrawnej. Z reguły jajka są produktem lekkostrawnym, choć nie w każdej formie. Im bardziej eksperymentujemy z tłuszczem i patelnią, tym gorzej dla naszego zdrowia. Nawet jajka ugotowane na twardo, są trudniejsze do przetrawienia niż te na miękko. Zatem zarówno omlety, jajka sadzone i oczywiście wspomniana jajecznica, a wszystko to gotowane na parze jest jak najbardziej przyjazne organizmowi w diecie lekkostrawnej.

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Jajecznica na parze: przepis, który z pewnością się uda

Jak właściwie zrobić jajecznicę na parze? Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje więcej czasu niż jajecznica klasyczna. Jak każda, ma swoją wersję podstawową oraz różne wariacje urozmaicone o ulubione składniki. Jeśli jednak decydujesz się na lekkostrawną jajecznicę na parze, lepiej nie psuj tej dietetycznej potrawy tłustym boczkiem. Zamiast niego możesz dodać drobno pokrojone plastry szynki lub pieczeni z kurczaka albo po prostu dorzucić szczypiorek

Składniki: 2 jajka, odrobina masła, szczypta soli

Przygotowanie:

  • Przygotuj garnek oraz metalową miseczkę, którą dasz radę oprzeć na krawędziach garnka. Zagotuj wodę w garnku. Odmierz taką ilość, by zawieszona na krawędziach miseczka nie stykała się z wodą.
  • Miseczkę wysmaruj odrobiną masła przy pomocy pędzelka. Wbij do niej dwa jajka i posyp solą. Całość wymieszaj.
  • Pozostaw do gotowania na parze pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij jajecznicę widelcem i gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Podstawowa jajecznica gotowa. Dzięki dłuższemu czasowi ścinania będzie jeszcze bardziej apetyczna od tej z patelni.

Jajecznica na parze: dieta. Dla kogo będzie odpowiednim daniem?

Jak wiadomo zdrowe, zbilansowane żywienie powinien wprowadzić do swojego życia każdy z nas, bez względu na wiek czy stan zdrowia. Jednak w rzeczywistości trudno osiąga się taki stan. Dieta przeważnie związana jest właśnie z próbą pozbycia się zbędnych kilogramów lub z ograniczeniami wynikającymi z różnych schorzeń. Jajecznica na parze sprawdzi się jako element diety w każdym z tych przypadków. Nie warto eliminować jajek z menu, gdyż są one źródłem cennych składników odżywczych, a odpowiednio przygotowane nie będą stanowiły nadmiernego obciążenia dla organizmu. Dlatego też dieta i jajecznica na parze idą ze sobą w parze i polecane są jako dobre danie na początek dnia. 

Zobacz też: Szybkie śniadanie rodem z PRL-u. Lepsze od zwykłej jajecznicy. Wrzuć na patelnię dwa składniki

Więcej o:
Copyright © Agora SA