jajka
-
Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek. Rozwiąże popularny problem
Woda po gotowaniu jajek przez wielu uznawana jest za zwykły odpad, który ląduje w zlewie lub toalecie. Prawda jest jednak zupełnie inna. Takie resztki mają...
-
Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrobisz z niego kultową przekąskę z PRL-u
Ta przekąska to dla wielu osób miłe wspomnienie domowych śniadań. Bardzo proste i pożywne danie, które warto mieć we własnym menu, bo pokochają je nie tylko...
-
Nawet jajka obieramy źle. Tak skorupek pozbywa się "prawdziwa dama"
Obieranie jajek nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jeśli w tym roku spędzasz święta wielkanocne w towarzystwie dystyngowanych gości, którzy trzyma...
-
Jak ugotować jajko na twardo? Naukowcy znaleźli sposób. Zawsze wychodzi idealne
Metod przygotowania jajka jest wiele, a każdy z nas ma swoją ulubioną. Grupa naukowców postanowiła opatentować sposób, który nie tylko pozwoli cieszyć się...
-
Czy można zamrozić jajka? Tak, tylko trzeba wiedzieć, które i jak
W trakcie świątecznych przygotowań okazało się, że masz w domu za dużo jajek? To częsty problem na Wielkanoc. Jeśli nie potrzebujesz części produktów, a...
-
Największe jajo na świecie kupisz w Polsce. Tanie nie jest, a gotuje się je 1,5 godziny
Wyobraź sobie jajo tak duże, że trudno objąć je obiema dłońmi - i drugie, tak maleńkie, że można by je zdmuchnąć jak pyłek. Choć oba znoszą ptaki, różnice...
-
Ile mogą leżeć jajka w lodówce? W Europie ten termin jest znacznie krótszy niż w Ameryce
Choć jajka to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchni, gromadzone w dużych ilościach mogą czasami zalegać w lodówce zbyt długo. Jaki jest...
-
Dlaczego w jajku są dwa żółtka? Tylko niektóre kury mogą takie znosić
Co oznacza podwójne żółtko w jajku? Przypadki takie zdarzają się rzadko, ale to sprawia, że tym bardziej wzbudzają nasze zaciekawienie. Niektórzy podejrzewaj...
-
To nie pisanki. Te kury znoszą kolorowe jajka. Ich skorupki są zielone, niebieskie, a nawet filetowe
Czekoladowobrązowe, oliwkowe, a nawet turkusowe - to nie opis egzotycznych kamieni, lecz jajek, które znoszą kury na całym świecie. Choć na sklepowych półkac...
-
Jak szybko ubić pianę z białek? Cukiernicy mają na to sprawdzony sposób
Białka nie chcą się ubić? To popularny problem, który może zepsuć nawet najsmaczniejszy przepis. Jajka zwykle ślizgają się w misce, a długie ubijanie bywa...
-
Jajka po szkocku z łososiem zachwycą każdego gościa. Sprawdzony przepis mojej mamy
Potrawy z jajek można przyrządzać na wiele sposobów - najczęściej w formie jajecznicy, omletu lub jako po prostu gotowane na twardo albo miękko. Jeśli jednak...
-
Jajka wielkanocne z zielonym farszem. Są pyszne, zdrowe i pięknie prezentują się na świątecznym stole
Jajka wielkanocne to przekąska, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. Można je przygotować na wiele sposobów, a świetnie wyglądają napełnione zielonym...