jajka
-
Jajecznica na parze: bez tłuszczu, nie znaczy niesmacznie
Jajecznica na parze? Uwielbiasz dania bez lub z małą ilością tłuszczu? A może dopiero je poznajesz? Nie możesz więc pominąć tego przepisu. Jajecznica na parz...
-
Grzane piwo z jajkiem, czyli domowy sposób na przeziębienie
Grzane piwo z jajkiem to przepis zaczerpnięty z kuchni staropolskiej. Ze względu na właściwości rozgrzewające, jest cenionym sojusznikiem w walce z...
-
Nawóz ze skorupek jaj sprawi, że warzywa będą dorodne i pyszne. Jego przygotowanie jest bardzo proste
Nawóz ze skorupek jaj to wspaniałe rozwiązanie, jeśli nie chcesz kupować sklepowych specyfików. Istnieje kilka sposobów przygotowywania takiego nawozu, jedna...
-
Dzięki temu trikowi sprawdzisz, czy jaja są świeże. Wystarczy przeprowadzić ten prosty test
Jaja znajdują się prawie w każdej kuchni. Można z nich przyrządzić pyszne śniadanie, ale nie tylko. Są niezbędne także podczas przygotowywania ciast oraz...
-
Co było pierwsze: kura czy jajo? Naukowcy w końcu znaleźli rozwiązanie popularnej zagadki
Zastanawialiście się kiedykolwiek, co na świecie pojawiło się jako pierwsze: kurze jajo czy sama kura? Ta niewinna zagadka okazała się być niezwykłym wyzwani...
-
Obierz w ten sposób jajko, a skorupki będą odchodzić łatwo i szybko. Sprawdza się nie tylko w Wielkanoc
Jajko na twardo to nie tylko synonim Wielkanocy, ale także doskonały dodatek do wiosennych kanapek czy pysznych sałatek. Jak jednak je obrać, aby połowa biał...
-
Mama zdradziła mi prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajka. Test szklanki nigdy mnie nie zawiódł
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wielkanoc to czas, gdy większość Polaków spożywa duże ilości jajek. Często robimy też w tym okresie zapasy, które zosta...
-
Jajka faszerowane - ale na opak. Przepis na oryginalne danie wielkanocne, które zaskoczy twoich gości
Jeśli nie masz pomysłów na oryginalne dania na Wielkanoc, wypróbuj te przepyszne jajka faszerowane na opak z TikToka. Nie dość, że są stosunkowe szybkie w...
-
Dlaczego wielcy mistrzowie dodawali do farb żółtka jajek? Naukowcy doszukiwali się prawdy od lat
Naukowcy odkryli, dlaczego najsłynniejsi malarze, tacy jak Leonardo da Vinci i Sandro Botticelli mieszali farby olejne z żółtkiem. Okazało się, że tajemniczy...
-
Dlaczego jajka w marketach są trzymane na półkach, a nie w lodówkach? Powód przyprawia o zawrót głowy
W naszych domach jajka najczęściej przechowujemy w lodówce, tymczasem w marketach są one sprzedawane z półek. Zaskakujące? Tak, tym bardziej że na opakowania...
-
Carbonara, czyli włoskie przysmaki na Twoim stole! Sprawdź, jak zrobić oryginalną carbonarę
Carbonara to włoskie kultowe danie, którym zachwycają się ludzie na całym świecie. Nie ma chyba Włocha, który nie kosztowałby tejże potrawy. Sprawdź, jak łat...
-
Ile gotować jajko na miękko? Te triki kucharzy sprawią, że zawsze wyjdzie idealne
Ile gotować jajka na miękko? To pytanie zadaje sobie wiele osób, przygotowujących śniadanie o poranku. Jak się okazuje, odpowiedź nie jest taka oczywista. Cz...