Kruche ciasto w owocowej oprawie. Poznaj 4 wyjątkowe przepisy: jabłecznik, makowiec, wersja z rabarbarem i śliwką

Kruche ciasto z owocami to prawdziwy majstersztyk! Czy może być coś lepszego od aromatycznej kawy z dodatkiem przepysznego kawałka ciasta, które rozpływa się w ustach? Pychota! Sprawdź koniecznie te przepisy, a rodzinne podwieczorki staną się jeszcze bardziej wyjątkowe i odświętne.

Szarlotka na kruchym cieście – kruche ciasto z jabłkami i cynamonem

Szarlotka na kruchym cieście z soczystymi jabłkami i cynamonową nutką to prawdziwe niebo w gębie. Wykonanie ciasta nie jest trudne. Poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Przejdźmy zatem do receptury na kruche ciasto z jabłkami.

Jabłecznik na kruchym cieście – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon – do smaku
  • 10 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • cukier puder – do posypki

Wykonanie:

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz, pokrój. Pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Pokrój na mniejsze części.
  3. Następnie umieść je na patelni. Dodaj 5 łyżek cukru i cynamon.
  4. Całość dokładnie wymieszaj. Tak duś owoce przez 20 minut.
  5. Przejdź do wykonania ciasta. Przesiej mąkę. Dodaj do niej zimne masło, 5 łyżek zwykłego cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
  6. Całość dokładnie zmiksuj. Pod koniec dodaj jajko.
  7. Ciasto dokładnie wyrób i podziel na pół. Włóż ciasto do zamrażarki na około kwadrans.
  8. Przygotuj formę.
  9. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  10. Wyciągnij jedną połówkę ciasta i pokrój nożem na plastry. Wylep nimi spód formy.
  11. Wyłóż na ciasto jabłka.
  12. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce. Umieść tarte ciasto na jabłkach.
  13. Ciasto piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Kruche ciasto ze śliwkami z bezą – niczym chmurka!

Kruche ciasto ze śliwkami z bezową? Przepis na przepyszne warstwowe ciasto ze śliwkami znajduje się tutaj:

Kruche ciasto - przepis ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce:

  • około 400 g śliwek węgierskich

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • odrobina soli
  • 250 g cukru
  • około 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej.
  2. Następnie wymieszaj z cukrem pudrem.
  3. Dodaj proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
  4. Dodaj pokrojone na kawałki zimnego masło.
  5. Całość zagnieć na kruche ciasto.
  6. Dodaj żółtka. Połącz dokładnie wszystkie składniki, w taki sposób, aby całość tworzyła jednolite ciasto.
  7. Uformuj kulę.
  8. Włóż do lodówki.
  9. W międzyczasie przygotuj tortownicę i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  10. Wykonaj bezę.
  11. Ubij białka na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier. Później mąkę. Całość dokładnie zmiksuj.
  12. Owoce dokładnie umyj. Pozbądź się pestek. Pokrój na ćwiartki.
  13. Wyciągnij ciasto. Przekrój na pół. Podsyp mąką. Rozwałkuj i wyłóż spód formy. Ponakłuwaj.
  14. Dodaj śliwki. Ułóż je rozcięciem do góry.
  15. Na owocach umieść przygotowaną bezę.
  16. Drugą połowę ciasta zetrzyj i posyp wierzch formy.
  17. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut. W temperaturze 180-190 stopni.

Kruche ciasto z rabarbarem – letni przysmak obok, którego nie przejdziesz obojętnie

Kruche ciasto z rabarbarem to wypiek, który często gości na naszych stołach, zwłaszcza w okresie lata, kiedy mamy dużo łatwiejszy dostęp do rabarbaru. Przepis na kruche ciasto znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka cukru
  • 200 g masła
  • około 50 g śmietany 18-procentowej
  • 45 g bułki tartej
  • 800 g rabarbaru
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Wykonaj ciasto. Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia
  2. Dodaj masło. Musi być zimne.
  3. Posiekaj całość nożem. Dodaj śmietanę, cukier oraz jajko.
  4. Całość dokładnie zagnieć.
  5. Ciasto podziel na pół. Rozwałkuj jedną część. Drugą część włóż do zamrażalnika.
  6. Jedną połówkę umieść na przygotowanej blasze.
  7. Przygotuj rabarbar. Obierz go, odetnij końcówki.
  8. Pokrój na kawałki.
  9. Posyp cukrem i wymieszaj. Podsyp delikatnie bułką tartą spód blaszki. Umieść na nim połowę ciasta i rabarbar.
  10. Na wierzch zetrzyj drugą połówkę ciasta.
  11. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  12. Piecz przez 60 minut.
  13. Kiedy ciasto będzie gotowe i przestygnie, posyp je cukrem pudrem.

Makowiec na kruchym cieście – przepis 

Makowiec na kruchym cieście nie jest trudne w wykonaniu. Przekonajcie się o tym sami. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki na ciasto kruche:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zimnego smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • około 70 g cukru pudru

Składniki na masę makową:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • około ¾ szklanki orzechów włoskich
  • 3 białka
  • odrobina soli
  • około 2 łyżek bułki tartej
  • 2-3 garści żurawiny

Wykonanie:

  1. Połącz wszystkie składniki na ciasto.
  2. Wyrób dokładnie.
  3. Wykonaj kulę i włóż do lodówki.
  4. Ubij na sztywno białka. Masę makową połącz z posiekanymi na drobno orzechami i żurawiną. Dodaj bułkę tartą. Wymieszaj delikatnie masę z białkami.
  5. Około 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę.
  6. Dodaj przygotowaną masę.
  7. Resztę ciasta zetrzyj na wierzch.
  8. Nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Włóż ciasto i piecz przez 45-50 minut.
  9. Kiedy się upiecze i ostygnie, posyp je cukrem pudrem.

Zobacz też: Ciasto z mandarynkami: słodki deser na każdą okazję

Więcej o: