Szarlotka na kruchym cieście – kruche ciasto z jabłkami i cynamonem
Szarlotka na kruchym cieście z soczystymi jabłkami i cynamonową nutką to prawdziwe niebo w gębie. Wykonanie ciasta nie jest trudne. Poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Przejdźmy zatem do receptury na kruche ciasto z jabłkami.
Jabłecznik na kruchym cieście – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- cynamon – do smaku
- 10 łyżek cukru
- 2 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- cukier puder – do posypki
Wykonanie:
- Jabłka dokładnie umyj, obierz, pokrój. Pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pokrój na mniejsze części.
- Następnie umieść je na patelni. Dodaj 5 łyżek cukru i cynamon.
- Całość dokładnie wymieszaj. Tak duś owoce przez 20 minut.
- Przejdź do wykonania ciasta. Przesiej mąkę. Dodaj do niej zimne masło, 5 łyżek zwykłego cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
- Całość dokładnie zmiksuj. Pod koniec dodaj jajko.
- Ciasto dokładnie wyrób i podziel na pół. Włóż ciasto do zamrażarki na około kwadrans.
- Przygotuj formę.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
- Wyciągnij jedną połówkę ciasta i pokrój nożem na plastry. Wylep nimi spód formy.
- Wyłóż na ciasto jabłka.
- Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce. Umieść tarte ciasto na jabłkach.
- Ciasto piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Kruche ciasto ze śliwkami z bezą – niczym chmurka!
Kruche ciasto ze śliwkami z bezową? Przepis na przepyszne warstwowe ciasto ze śliwkami znajduje się tutaj:
Kruche ciasto - przepis ze śliwkami
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce:
- około 400 g śliwek węgierskich
Składniki na bezę:
- 4 białka
- odrobina soli
- 250 g cukru
- około 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Mąkę przesiej.
- Następnie wymieszaj z cukrem pudrem.
- Dodaj proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
- Dodaj pokrojone na kawałki zimnego masło.
- Całość zagnieć na kruche ciasto.
- Dodaj żółtka. Połącz dokładnie wszystkie składniki, w taki sposób, aby całość tworzyła jednolite ciasto.
- Uformuj kulę.
- Włóż do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj tortownicę i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wykonaj bezę.
- Ubij białka na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier. Później mąkę. Całość dokładnie zmiksuj.
- Owoce dokładnie umyj. Pozbądź się pestek. Pokrój na ćwiartki.
- Wyciągnij ciasto. Przekrój na pół. Podsyp mąką. Rozwałkuj i wyłóż spód formy. Ponakłuwaj.
- Dodaj śliwki. Ułóż je rozcięciem do góry.
- Na owocach umieść przygotowaną bezę.
- Drugą połowę ciasta zetrzyj i posyp wierzch formy.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut. W temperaturze 180-190 stopni.
Kruche ciasto z rabarbarem – letni przysmak obok, którego nie przejdziesz obojętnie
Kruche ciasto z rabarbarem to wypiek, który często gości na naszych stołach, zwłaszcza w okresie lata, kiedy mamy dużo łatwiejszy dostęp do rabarbaru. Przepis na kruche ciasto znajdziecie tutaj:
Składniki:
- pół kilograma mąki
- 1 jajo
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka cukru
- 200 g masła
- około 50 g śmietany 18-procentowej
- 45 g bułki tartej
- 800 g rabarbaru
- cukier puder
Wykonanie:
- Wykonaj ciasto. Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia
- Dodaj masło. Musi być zimne.
- Posiekaj całość nożem. Dodaj śmietanę, cukier oraz jajko.
- Całość dokładnie zagnieć.
- Ciasto podziel na pół. Rozwałkuj jedną część. Drugą część włóż do zamrażalnika.
- Jedną połówkę umieść na przygotowanej blasze.
- Przygotuj rabarbar. Obierz go, odetnij końcówki.
- Pokrój na kawałki.
- Posyp cukrem i wymieszaj. Podsyp delikatnie bułką tartą spód blaszki. Umieść na nim połowę ciasta i rabarbar.
- Na wierzch zetrzyj drugą połówkę ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz przez 60 minut.
- Kiedy ciasto będzie gotowe i przestygnie, posyp je cukrem pudrem.
Makowiec na kruchym cieście – przepis
Makowiec na kruchym cieście nie jest trudne w wykonaniu. Przekonajcie się o tym sami. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki na ciasto kruche:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g zimnego smalcu
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- około 70 g cukru pudru
Składniki na masę makową:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- około ¾ szklanki orzechów włoskich
- 3 białka
- odrobina soli
- około 2 łyżek bułki tartej
- 2-3 garści żurawiny
Wykonanie:
- Połącz wszystkie składniki na ciasto.
- Wyrób dokładnie.
- Wykonaj kulę i włóż do lodówki.
- Ubij na sztywno białka. Masę makową połącz z posiekanymi na drobno orzechami i żurawiną. Dodaj bułkę tartą. Wymieszaj delikatnie masę z białkami.
- Około 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę.
- Dodaj przygotowaną masę.
- Resztę ciasta zetrzyj na wierzch.
- Nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Włóż ciasto i piecz przez 45-50 minut.
- Kiedy się upiecze i ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
Zobacz też: Ciasto z mandarynkami: słodki deser na każdą okazję