• Link został skopiowany

Ogrodniczka zdradza trik: Tak zmienisz swoje zielone pomidory w czerwone i soczyste okazy

Pomidory to warzywa, które nie są trudne w uprawie, jednak czasami warunki atmosferyczne mogą zakłócić ich proces dojrzewania. Co zrobić w sytuacji, gdy pomidory są zielone? Ten trik zapewni ci warzywa na całą zimę. Wystarczy je owinąć tą rzeczą.
Podwiązane pomidory
Dmitrii Korshunov/iStock

Pomidor to warzywo, które jest uprawiane przez ogrodników dość często w dużych ilościach i to na całym świecie. Czasami  jednak warzywa nie są w stanie dojrzeć na krzewach -  ale nie jest to powód do ich wyrzucenia. Co zrobić z zielonymi pomidorami? Odłóż je w ten sposób na kilka tygodni, a zapas pomidorów nie zmieści ci się w lodówce. Ten trik z TikToka zrobił furorę!

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak hodować pomidory? Ta wskazówka pomoże ci ograniczyć odpady 

Uprawa pomidorów w ogrodzie nie należy do skomplikowanych, jednak niestety wielu nawet doświadczonych ogrodników popełnia ogromny błąd. Mowa o wyrzucaniu niedojrzałych pomidorów - to zła i nieekologiczna decyzja. Współcześnie walczymy z  powszechnym konsumpcjonizmem i marnotrawstwem, dlatego dobrze wiedzieć, jakie decyzje podejmować, aby były one zgodne z dbałością o środowisko. Pomidory to warzywa klimakteryczne, o czym wiele osób nie ma pojęcia. Oznacza to, że są one w stanie dojrzeć również po zerwaniu, więc wyrzucanie tych zielonych jest błędem. W związku z tym, jeśli ze względu na warunki atmosferyczne musiałeś zerwać zielone jeszcze pomidory z krzewu, nic straconego. Trik z TikToka na pewno rozwiąże problem. 

Co zrobić z zielonymi pomidorami? Przygotuj papier i foliową torbę

Jakiś czas temu TikTokerka o nicku @sabrina.sustainable.life wstawiła filmik, w którym jej babcia pokazuje, co zrobić z zielonymi pomidorami. Okazuje się, że z czasem mogą one dojrzeć, jeśli tylko odpowiednio je do tego przygotujemy. Zielone warzywa wystarczy zawinąć w papier w taki sposób, aby wyglądały jak cukierki. Następnie wkładamy je do foliowej torby i odstawiamy w ciemnym miejscu, np. w piwnicy czy w szufladzie. Babcia TikTokerki wspomina, że pomidory będą gotowe do spożycia po około 2-3 tygodniach. Dzięki takiemu podejściu zaoszczędzimy czas, pieniądze i dodatkowo będziemy eko, co dziś jest bardzo ważne i cenione. Pod wideo obserwujący pisali pozytywne komentarze i byli zachwyceni wskazówką od babci Sabriny. Słyszeliście kiedykolwiek o takim sposobie? A może już go próbowaliście? Dajcie znać w komentarzu! 

Może Cię zainteresować:
Premiera serialu Netflixa z Igą Świątek lada dzień. Już sam zwiastun wzbudza ogromne emocje
Niedziele handlowe 2023. Rząd zapowiada duże zmiany. Możemy nie zdążyć zrobić zakupów przed Świętami
Endemiczny gatunek ssaka zagrożony wyginięciem. Występuje tylko na tym niewielkim terenie

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: