Endemiczny gatunek ssaka zagrożony wyginięciem. Występuje tylko na tym niewielkim terenie

"Czy zagrożony wyginięciem ślepiec piaskowy (Spalax arenarius) jeszcze istnieje? Szanse są niewielkie" - twierdzi dr Robert Maślak z Uniwersytetu Wrocławskiego. Sytuacja tego ssaka uległa pogorszeniu z powodu zniszczenia tamy na Dnieprze i zalania pobliskich terenów.

Do zniszczenia tamy na Dnieprze doszło 6 czerwca bieżącego roku. Zdarzenie to ma katastrofalny wpływ na sytuację zwierząt zamieszkujących obwód chersoński. W wyniku powodzi zginęły setki zwierząt, a na tym nie koniec. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Staramy się wypracować rekomendacje, żeby katastrofy ekologiczne się nie powtarzały

Zniszczenie tamy na Dnieprze i jej wpływ na przyrodę. Fatalna sytuacja wyjątkowego gryzonia  

Zoolog dr Robert Maślak z Uniwersytetu Wrocławskiego poinformował na swoich mediach społecznościowych o trudnej sytuacji zagrożonych wyginięciem ślepców piaskowych. Naukowiec zauważa, że zniszczenie tamy na Dnieprze spowodowało zalanie niemal całego terenu występowania tego endemicznego (żyjącego na ograniczonym obszarze) gatunku. Na swoim Facebooku udostępnił mapę zasięgu pojawiania się ślepców piaskowych i porównał ją z obszarami zalanym w wyniku powodzi. 

Jak widać, poza powodzią pozostały tylko niewielkie obszary na południowych krańcach zasięgu i Półwysep Kinburnski w ujściu Dniepru do Morza Czarnego

- zauważa dr Robert Maślak.

Podkreśla jednak, że nawet w miejscach, gdzie nie doszło do zalania, zwierzęta te są bardzo zagrożone przez walki trwające na tych terenach. Dodaje, że ssaki te żyją pod ziemią i są bardzo wrażliwe na wszelkie wibracje oraz dźwięki. 

Czy zagrożony wyginięciem ślepiec piaskowy (Spalax arenarius) jeszcze istnieje? Szanse są niewielkie

- zauważa zoolog. 

Ślepce piaskowe to charakterystyczne zwierzęta słynące z odporności na nowotwory. Co warto o nich wiedzieć? 

Ślepce piaskowe to gryzonie, które za pomocą swoich zębów kopią w ziemi kanały. Zwierzęta te, jak przekazuje dr Robert Maślak, prowadzą podziemny tryb życia i żywią się roślinami. W ich menu znajdują się głównie bulwy, korzenie oraz cebule różnych gatunków. Bez ogona mierzą od 19 do 27 centymetrów i ważą 380-660 gramów, a samce tego gatunku są większe od samic. Budowane przez nie kanały mogą mieć długość nawet 200 metrów i znajdują się płytko pod ziemią. Na świecie żyje osiem gatunków ślepców, zamieszkują Azję, Europe południowo wschodnią  oraz Bliski Wschód. Natomiast dwa z nich: ślepiec piaskowy oraz podolski występują wyłącznie w Ukrainie.

Najbliższe stanowiska ślepca stepowego znajdują się ok. 30 km od polskiej granicy na wysokości Zamościa. Wszędzie są zagrożone rozwojem rolnictwa i zalesianiem ugorów

- wyjaśnia zoolog dr Robert Maślak.

Co ciekawe, zwierzęta te są odporne na nowotwory i mogą żyć bardzo długo, bo nawet ponad 20 lat. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA