Cebula wyróżnia się ostrym, intensywnym smakiem i zapachem. Odpowiadają za nie związki siarki. Cebula znajduje szerokie zastosowanie w kuchni oraz medycynie ludowej. Jakie są podstawowe zasady dbania o cebule?
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sadzenie cebuli powinno być w ziemi bardzo przepuszczalnej, bogatej w próchnicę, której pH powinno wynosić pomiędzy 6,5 a 7,0. Stanowisko powinno być słoneczne. Warto pamiętać, aby nie sadzić cebuli w tym samym miejscu, lepiej jest zastosować płodozmian, gdyż zmniejsza to ryzyko wystąpienia chorób, oraz ataków szkodników. Cebula powinna być regularnie i obficie podlewana, szczególnie w okresach suszy, gdyż jest bardzo wrażliwa na niedobór wody. Chwasty należy regularnie usuwać, szczególnie w początkowej fazie wzrostu, ponieważ może zaszkodzić to uprawom.
Cebula jest jedną z tych roślin, które potrzebują regularnego odżywiania. Jeżeli zadbamy o to w jej fazie wzrostu, to urośnie duża i zdrowa, jednocześnie bardziej odporna na wszelakie choroby. Przed samym sadzeniem, warto podłoże wzbogacić w popiół drzewny, który zadziała jak środek dezynfekujący, jednocześnie chroniąc przed atakiem szkodników. Cztery tygodnie po wsadzeniu, można zacząć pierwsze dokarmianie, drugie powinno być wykonane w fazie pączkowania, a w końcowej fazie wzrostu, należy zadbać o dokarmianie dolistne. Roślinie należy zapewnić odpowiednią dawkę wapnia. W tym celu wystarczy wykorzystać skorupki jajek z dodatkiem octu. Jak wykonać taką odżywkę? Skorupki jaj należy dokładnie umyć od środka i pozostawić do wyschnięcia. Kolejnym etapem będzie zmielenie skorupek, umieszczenie ich w słoiku, a następnie zalanie ich octem jabłkowym. Odstawiamy słoik na około 21 dni, a po tym czasie rozcieńczamy 2-3 łyżki roztworu z 1 litrem wody. Gotowym roztworem pryskamy rośliny. Dokarmianie najlepiej wykonywać z samego rana lub wieczorem.