Wieczorem nasz metabolizm zwalnia i zdecydowanie nie jest to pora na ciężkostrawne posiłki. Czy jajka na kolację to dobra decyzja? Analiza składników odżywczych jajek wskazuje na to, że jest to zdrowa opcja zarówno na śniadanie, obiad, jak i koniec dnia. Jedno jajko zawiera około:
Dlaczego więc co jakiś czas wraca dyskusja na temat jajek i ich wpływu na nasze zdrowie? Wszystko zależy od kompozycji na talerzu, jajka często spożywane są w towarzystwie tłuszczów nasyconych i cholesterolu w formie dużej ilości masła, bekonu i żółtego sera. Kolacja z jajkiem powinna być lekka i kolorowa od warzyw. Poniżej kilka propozycji.
To ekspresowa przekąska, którą można przygotować w zaledwie kwadrans. Szybka kolacja z jajkami w łososiu podana na ładnej paterze sprawia, że to propozycja nawet na romantyczny posiłek we dwoje. Listę składników oraz przepis prezentujemy poniżej:
Lista składników:
Przygotowanie:
Jajka należy ugotować na twardo i obrać. Następnie odcinamy górną część jajka. Tak pozyskane żółtko kruszymy i mieszamy z majonezem i musztardą. Następnie na łososiu układamy rzeżuchę i zawijamy jajko w łososia. Tak powstałą konstrukcję układamy na talerzu i na górę nakładamy stworzoną wcześniej masę. Na koniec dekorujemy jajka pieprzem i solą oraz pokruszonym żółtkiem.
Aromatyczna propozycja na chłodne wieczory? Szybka kolacja z jajkiem w formie jajecznicy z kurkami nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych, ani dużej ilości czasu. Oto przepis:
Lista składników:
Przygotowanie:
Cebulę należy obrać i zeszklić na maśle, następnie dodajemy kurki i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zdejmujemy tę aromatyczną kompozycję i smażymy jajka. Na koniec całość mieszamy.
Kolacja z jajkiem na szpinaku to banalny patent na zdrowy i pyszny posiłek. Połączenie jajka ze szpinakiem oznacza też wyjątkowe walory smakowe. Jak przygotować pyszny i ciepły posiłek? Oto receptura:
Lista produktów:
Przygotowanie:
Na patelni na maśle należy zblanszować posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szpinak i śmietanę oraz przyprawy. W szpinaku robimy wgłębienia łyżką i wbijamy jajka, tak aby żółtko się nie rozpłynęło. W momencie, gdy białko się zetnie, można zdjąć całość z patelni.
Zobacz też: Śniadanie do pracy: kaszowo-ryżowy zawrót głowy w Twoim lunch boxie