Bananowy chleb - przepis wzbogacony o wiórki kokosowe
Przepis na bananowy chleb z dodatkiem orzechów i wiórków kokosowych nie jest trudny. Co ważne, taki chlebek jest bardzo pożywny, dlatego też będzie dobrą propozycją na smaczne śniadanie. Jeżeli szukacie jakiś nowych rozwiązań lub macie problem z apetytem swoich pociech, ten przepis jest dla Was. Zarówno mali, jak i duzi - będą się zajadać! Poniżej znajdziesz przepis na bananowy chlebek.
Przepis na chlebek bananowy:
Składniki:
- 4 jaja
- 250 g cukru
- około 200 ml oleju
- 4-5 bananów
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- odrobina soli
- około 250 g posiekanych orzechów
- około 250 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik.
- Połącz ze sobą suche składniki.
- W drugiej misce ubij jaja, cukier, olej i masło. Na końcu dodaj banany. Wymieszaj.
- Połącz suche składniki z mokrymi.
- Przygotuj keksówkę.
- Wlej masę, wsyp orzechy i wiórki kokosowe.
- Piecz przez 60 minut.
- Na końcu wykonaj test suchego patyczka.
Zobacz wideo Chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko
Chleb bananowy bez jajek. Chleb bananowy na oleju z kakao
Chleb bananowy bez jajek z dodatkiem pysznego kakao? Proszę bardzo! Chlebek może posłużyć nam jako deser lub przekąska w ciągu dnia. Oto przepis na chleb bananowy na oleju z kakao:
Składniki:
- 2 banany
- około szklanki mąki
- około 150 g cukru
- 20 g kakao
- około 80 ml mleka
- 30 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Mąkę przesiej. Wymieszaj ją z sodą.
- Banany umyj, obierz i rozgnieć widelcem.
- Dołóż cukier, mleko, olej.
- Połącz obie zawartości misek.
- Zmiksuj na jednolitą masę.
- Masę podziel na dwie części. Do jednej dosyp kakao. Dobrze rozmieszaj.
- Przygotuj blaszkę keksową. Wykładaj naprzemiennie dwa rodzaje ciasta do keksówki.
- Piecz przez około 45-50 minut.
Chleb bananowy bez mąki - receptura krok po kroku
Chleb bananowy bez mąki to dobra opcja dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety ten składnik. Atutem tej receptury jest to, że nie posiada ona w sobie nie tylko mąki, ale i cukru. Jeżeli zależy Wam na zachowaniu prawidłowej linii, to ta receptura będzie dla Was idealna.
Przepis na fit chlebek bananowy:
Składniki:
- 3 banany
- 2 jaja
- 2-3 łyżki miodu
- 230 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- kardamon - opcjonalnie
- 70 g oleju kokosowego
Wykonanie:
- Banany umyj, obierz i rozgnieć na masę.
- Dodaj miód i jajka.
- Całość zmiksuj na gładką masę.
- Zmiel dokładnie płatki. Na przykład w blenderze.
- Dolej olej, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Wymieszaj masę drewnianą łyżką.
- Przełóż masę do keksówki.
- Piecz w temperaturze około 180 stopni przez pół godziny.
- Chlebek można udekorować świeżym bananem.
- Opcjonalnie można posypać go także cynamonem.
Zobacz też: Ciasto z orzechami włoskimi - szybkie przepisy, które odmienią Twoje podwieczorki