chleb
-
To jeden z najstarszych i najzdrowszych chlebów. Pierwszy przepis pojawił się w Biblii
Jaki jest najzdrowszy chleb na świecie? Najczęściej mowa o pieczywie pełnoziarnistym, razowym lub żytnim. Do tej listy warto jednak dodać też chleb esseński,...
-
Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrobisz z niego kultową przekąskę z PRL-u
Ta przekąska to dla wielu osób miłe wspomnienie domowych śniadań. Bardzo proste i pożywne danie, które warto mieć we własnym menu, bo pokochają je nie tylko...
-
Włóż do chlebaka zaraz po zakupie pieczywa. Już nigdy więcej nie będzie twarde jak kamień
Jak najlepiej przechowywać świeży chleb? W Wielkanoc piekarnie będą zamknięte, więc pieczywo trzeba kupić dzień wcześniej. Jeśli nie chcesz, by podczas...
-
Nigdy nie kupuj takiego chleba. Będzie czerstwy i twardy jak skała już na drugi dzień
Chleb to cichy bohater wielkanocnych stołów. Choć zazwyczaj nie skupiamy się na nim podczas przedświątecznych zakupów, to wielu z nas nie wyobraża sobie...
-
Chleb graham możesz zrobić samodzielnie w domu. Przygotowanie zajmie ci 15 minut
Chleb graham to bardzo popularny rodzaj pieczywa, który powstaje z mąki pszennej, tzw. mąki Grahama (typ 1850). Co ważne, uważany jest za jeden z...
-
Chleb wodny ma ciekawą konsystencję. Zrobisz go z 4 składników (mąka, woda, drożdże, sól)
Chleb portugalski to prawdziwy rarytas, który można spożywać na wiele różnych sposobów. Wypiek łączy w sobie przyjemnie chrupiącą skórkę i delikatne, miękkie...
-
Chlebomat uratuje cię nawet w niedzielę. Świeże pieczywo 24/7 bez sprzedawcy
Czy można kupić ciepły chleb w środku nocy? W Wiadrowie na Dolnym Śląsku to możliwe. Obok lokalnej piekarni stanął chlebomat - automat, który przez całą dobę...
-
Moja babcia zawsze wkłada to do chlebaka. Chleb jest świeży przez cały tydzień
Od wiek wieków chleb stanowi jeden z podstawowych produktów codziennej diety wielu osób. Nic więc dziwnego, że wciąż zastanawiamy się, jak przedłużyć okres...
-
Została prawdziwą sommelierką chleba. Pani Aleksandra zdobyła ten tytuł jako pierwsza w Polsce
Aleksandrze Bednarek udało się ukończyć roczny program w renomowanej niemieckiej szkole piekarnictwa o nazwie Akademie Deutsches Bäckerhandwerk Weinheim....
-
Przepis na chleb domowej roboty. Wypróbuj, a zapomnisz o sklepowym pieczywie
Przepis na chleb domowej roboty sprawdzi się idealnie, gdy chcesz sięgnąć po coś zdrowego i sprawdzonego. Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie pysznego...
-
Chleb orkiszowy. Dlaczego warto sięgać po pieczywo orkiszowe?
Chleb orkiszowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów pieczywa. Powstaje na bazie mąki orkiszowej, która jest ceniona za swoje wartości odżywcze oraz...
-
Chleb bez mąki - alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, którą koniecznie musisz wypróbować
Chleb bez mąki - dla niektórych osób może to brzmieć abstrakcyjnie, jednak współczesna kuchnia nie boi się łamania schematów. Jak zrobić domowy chleb bez mąk...