Kopytka - jak je zrobić i z czym podawać? Pomysł na obiad od święta i na co dzień

Kopytka to inaczej kluski wykonane z ugotowanych ziemniaków, jajka oraz mąki. Zazwyczaj wzbogacone o mięsny bądź grzybowy sos. Dowiedz się, jak wykonać tradycyjną polską potrawę.

Jak zrobić kopytka? Skorzystaj z prostego przepisu

Jak zrobić kopytka? Kopytka to jedna z najbardziej popularnych potraw z polskiej kuchni. Serwowane w różnorodny sposób są prawdziwym przysmakiem na rodzinnych obiadach. Kopytka można podawać samodzielnie, na słodko, z tłuszczem lub sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj wersja mięsna bądź grzybowa. Poniżej sprawdzony przepis na kopytka.

Kopytka - przepis krok po kroku:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 200 g mąki pszennej
  • sól - do smaku

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki. Umyj je. Oczyść dokładnie.
  2. Następnie ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Odcedź. Zagnieć za pomocą tłuczka.
  4. Przełóż do innego naczynia i pozostaw do wystudzenia.
  5. Przesiej mąkę. Dodaj do ziemniaków. Dopraw do smaku solą. Dołóż jajko.
  6. Wszystko zagnieć na jednolitą masę. Przełóż masę na stolnicę. Z masy uformuj małe romby i obtocz w mące.
  7. Kopytka lekko spłaszcz i ugotuj w osolonej wodzie.
  8. W trakcie gotowania upewnij się, że nie przyczepiły się one do dna. Wyłóż je łyżką cedzakową i rozłóż na talerze.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka z mięsnym sosem - prosty przepis 

Przepis na kopytka z sosem to prosty sposób na danie obiadowe. W towarzystwie soczystej surówki może być to z powodzeniem popisowa potrawa nawet początkującego kucharza. Mimo swojej prostoty jest przepyszna. Prosty przepis znajduje się poniżej. 

Przepis na kopytka z sosem:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól - do smaku

Składniki na sos:

  • 50 dag - łopatka wieprzowa
  • 2 łyżeczki przypraw do mięsa
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 5-6 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz
  • około 3 łyżek mąki pszennej

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie do miękkości (jeżeli masz ziemniaki z poprzedniego obiadu, możesz je wykorzystać).
  2. Ubij je dokładnie tłuczkiem.
  3. Przesiej mąkę. Dodaj jajko, sól. Wyrób dokładnie ciasto. Uformuj z niego wałek i pokrój na części.
  4. Zagotuj wodę w oddzielnym garnku z osoloną wodą. Zagotuj kopytka do miękkości.
  5. Ugotowane kopytka przelej zimną wodą.
  6. Wykonaj sos. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw przyprawami. Podsmaż na oleju.
  7. W razie konieczności podlej wodą. Cebulę obierz i pokrój na drobno.
  8. Dodaj do mięsa. Całość podduś. Podlej delikatnie wodą.
  9. Wszystko przełóż do garnka.
  10. Dodaj około 2-3 szklanek wody. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  11. Natkę pietruszki umyj, posiekaj.
  12. Wykonaj zaprawkę. Wymieszaj mąkę z wodą. Wyrównaj temperaturę. Dolej dwie łyżki gorącego wywaru. Zagęść sos.
  13. Wcześniej przygotowane kopytka polej sosem.
  14. Posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też: Surówka do obiadu. Mix kolorów i pełnia smaku na Twoim talerzu. Przepisy na 4 soczyste i zdrowe surówki

Więcej o: