Jak zrobić kopytka? Skorzystaj z prostego przepisu
Jak zrobić kopytka? Kopytka to jedna z najbardziej popularnych potraw z polskiej kuchni. Serwowane w różnorodny sposób są prawdziwym przysmakiem na rodzinnych obiadach. Kopytka można podawać samodzielnie, na słodko, z tłuszczem lub sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj wersja mięsna bądź grzybowa. Poniżej sprawdzony przepis na kopytka.
Kopytka - przepis krok po kroku:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- około 200 g mąki pszennej
- sól - do smaku
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki. Umyj je. Oczyść dokładnie.
- Następnie ugotuj w osolonej wodzie.
- Odcedź. Zagnieć za pomocą tłuczka.
- Przełóż do innego naczynia i pozostaw do wystudzenia.
- Przesiej mąkę. Dodaj do ziemniaków. Dopraw do smaku solą. Dołóż jajko.
- Wszystko zagnieć na jednolitą masę. Przełóż masę na stolnicę. Z masy uformuj małe romby i obtocz w mące.
- Kopytka lekko spłaszcz i ugotuj w osolonej wodzie.
- W trakcie gotowania upewnij się, że nie przyczepiły się one do dna. Wyłóż je łyżką cedzakową i rozłóż na talerze.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Przepis na kopytka z mięsnym sosem - prosty przepis
Przepis na kopytka z sosem to prosty sposób na danie obiadowe. W towarzystwie soczystej surówki może być to z powodzeniem popisowa potrawa nawet początkującego kucharza. Mimo swojej prostoty jest przepyszna. Prosty przepis znajduje się poniżej.
Przepis na kopytka z sosem:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól - do smaku
Składniki na sos:
- 50 dag - łopatka wieprzowa
- 2 łyżeczki przypraw do mięsa
- 1 łyżeczka czosnku
- 5-6 łyżek oleju
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 100 ml wody
- sól, pieprz
- około 3 łyżek mąki pszennej
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie do miękkości (jeżeli masz ziemniaki z poprzedniego obiadu, możesz je wykorzystać).
- Ubij je dokładnie tłuczkiem.
- Przesiej mąkę. Dodaj jajko, sól. Wyrób dokładnie ciasto. Uformuj z niego wałek i pokrój na części.
- Zagotuj wodę w oddzielnym garnku z osoloną wodą. Zagotuj kopytka do miękkości.
- Ugotowane kopytka przelej zimną wodą.
- Wykonaj sos. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw przyprawami. Podsmaż na oleju.
- W razie konieczności podlej wodą. Cebulę obierz i pokrój na drobno.
- Dodaj do mięsa. Całość podduś. Podlej delikatnie wodą.
- Wszystko przełóż do garnka.
- Dodaj około 2-3 szklanek wody. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
- Natkę pietruszki umyj, posiekaj.
- Wykonaj zaprawkę. Wymieszaj mąkę z wodą. Wyrównaj temperaturę. Dolej dwie łyżki gorącego wywaru. Zagęść sos.
- Wcześniej przygotowane kopytka polej sosem.
- Posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Surówka do obiadu. Mix kolorów i pełnia smaku na Twoim talerzu. Przepisy na 4 soczyste i zdrowe surówki