Kabanosy w cieście francuskim: prosty pomysł na pyszną przekąskę

Kabanosy w cieście francuskim cieszą się sporym zainteresowaniem wśród osób, które poszukują pomysłu na prostą, ale efektowną ciepłą przekąskę. Można je zaserwować na imprezie, ale równie dobrze sprawdzą się jako potrawa na kolację. Jak je zrobić? Oto nasze wskazówki.

Kabanosy w cieście francuskim: czy to czasochłonna przekąska? 

Kabanosy w cieście francuskim to wbrew pozorom prosta i szybka przekąska, którą z łatwością da się przygotować na spotkanie ze znajomymi, czy niespodziewaną wizytę rodziny. Nie trzeba obawiać się, że nie umie się zrobić ciasta francuskiego. W większości sklepów spożywczych bez problemu można kupić gotowe, surowe ciasto, które z powodzeniem można wykorzystać w takim przypadku. Sposobów na wykonanie przekąsek z kabanosami jest kilka, więc można dopasować je do własnego gustu i smaku.

Ciasto francuskie z kabanosem w ciekawej wersji

Ciasto francuskie z kabanosem brzmi może niezbyt interesująco, ale to tylko pozory. To od nas zależy, jak je przygotujemy i czy sprawimy, że stanie się prawdziwym hitem.

Składniki: opakowanie kabanosów, sezam lub czarnuszka, jajko, ciasto francuskie.

Wykonanie:

Roztrzepać jajko. Wyjąć ciasto francuskie z opakowania (powinno być schłodzone), pociąć na paski — najlepiej ok. 1-2 cm. Owinąć nimi kabanosy w formie otaczającej je spirali. Posmarować jajkiem i obtoczyć w wybranej przyprawie, np. sezamie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i tam wyłożyć gotowe zawijasy. Piekarnik nagrzany do temperatury 200°C i piec ok. 15 min. Upieczone w ten sposób kabanosy wyglądają jak owinięte ozdobną wstążką.

Jak zrobić kabanosy w cieście francuskim z serem?

W zasadzie cały przepis jest niemal identyczny. Poza składnikami wyżej wskazanymi potrzebny jeszcze będzie ulubiony ser — dobrze, żeby był to gatunek łatwo ulegający roztopieniu, np. cheddar. Należy go pokroić w paseczki. Trochę inaczej też owija się kabanosy w ciasto. Dobrze jest je pociąć na mniejsze kawałki np. na pół albo na 3 części. Wzdłuż kabanosa ułożyć paseczki sera i całość owinąć w plaster ciasta tak, by nie wystawał na zewnątrz. Można ewentualnie ponacinać górę, by zrobił się tzw. grzebyk. Kabanosy w cieście francuskim z serem po upieczeniu wyglądają może nie tak ciekawie jak te owinięte ciastem w formie spirali, ale smakują równie dobrze.

Zobacz wideo 3 sposoby na ciasto francuskie

Kabanosy z ciastem francuskim — z jakim sosem najlepiej podać?

Do przekąsek na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem mięsnym pasują różnego rodzaju dipy. Jednym z najprostszych, który zawsze ma swoich fanów, jest po prostu ketchup. Może być zarówno pikantny jak i łagodny. Innym dobrym pomysłem, który również będzie dobrze się komponował, jest sos czosnkowy. Można kupić gotowy, ale dużo lepiej smakuje ten zrobiony osobiście. Oto przepis:

Składniki: 2-4 ząbków czosnku, w zależności od wielkości i od tego, co jak intensywny smak czosnku się lubi, mała śmietana 12 % lub jogurt naturalny, czubata łyżka majonezu, garstka oregano, sól, pieprz.

Wykonanie:

  • Czosnek obrać i drobno posiekać, albo przecisnąć przez praskę.
  • Wyłożyć śmietanę i majonez do miseczki, dodać czosnek.
  • Oregano świeże posiekać, (a suszone dosypać) i dodać do reszty. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kabanosy z ciastem francuskim mogą być też podane z innymi sosami. Wszystko zależy od naszego gustu. Można również samodzielnie wykonać sos np. paprykowy czy pomidorowy.

Ciasto francuskie z kabanosem i serem. Jaki dip dodać, aby nie był zbyt kaloryczny?

Do kabanosów z ciastem francuskim i serem pasować będzie wiele sosów. Niemniej jednak sporo osób zwraca uwagę, że to właśnie dipy "podbijają" kaloryczność tego dania. Jeśli chce się, by potrawa była bardziej fit, można wykorzystać np. jogurt zamiast śmietany do przygotowania sosu. Także wybór majonezu o obniżonej kaloryczności sprawi, że danie będzie lżejsze. Podobnie można posłużyć się serem typu light. Jest wiele możliwości, by pozwolić sobie na odrobinę kulinarnej przyjemności, jedząc ciasto francuskie z kabanosem i serem, a jednocześnie zadbać o ograniczenie zbędnych kalorii — nie tracąc przy tym nic ze smaku.

Zobacz też: Wiemy, co zrobić z pomidorów, aby zatrzymać ich letni smak na dłużej. Te przepisy są banalnie proste

Więcej o:
Copyright © Agora SA