Przetwory zamknięte w słoikach kojarzą się nam głównie z babciami, które latem szykują różne pyszności, a następnie zanoszą je do spiżarni. Sezon na pomidory trwa w pełni, warto więc to wykorzystać i przygotować z nich coś, co może przydać się nam jesienią lub zimą. Co zrobić z pomidorów? Te warzywa mają naprawdę duży potencjał.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiele osób nie wyobraża sobie zimy bez pomidorów, właśnie dlatego postanawiją zawekować te jakże pyszne warzywa do słoików. Smaczne oraz zdrowe domowe przetwory w środku zimy smakują naprawdę zacnie i nie sposób się od nich oderwać. Co zrobić z pomidorów? Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest przygotowanie suszonych pomidorów w słoiczkach, które w następnych miesiącach będzie można wykorzystać do różnych dań w kuchni. Jak przygotować suszone pomidory?
Na początek pokrój warzywa w ćwiartki, usuń miąższ, a następnie rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza. Po 4 godzinach wyjmij i odstaw w bezpieczne miejsce. Na drugi dzień ponownie włóż warzywa do piekarnika na 4 godziny. Ostatni krok to przełożenie pomidorów do słoiczków i zalanie ich gorącym olejem. Jeśli lubisz, możesz dodać do nich np. czosnek i inne przyprawy do smaku. W ten oto prosty sposób stworzysz pomidory w słoikach na zimę, które zachwycą każdego domownika.
Przecier pomidorowy bardzo łatwo zakupić w marketach, jednak ten zrobiony w domu smakuje o wiele lepiej czy to na pizzy, czy w makaronach, a jak go zrobić? Przygotuj 2 kg pomidorów, płaską łyżeczkę soli i cukru oraz szczyptę pieprzu. Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 30 minut. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sitko do miski, a następnie zagotuj ponownie w garnku. Na koniec gotowanie dodaj sól, pieprz i cukier. Jeszcze wrzący przecier przelej do słoików, zakręć i wstaw do nagrzanego na 100 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. Teraz już wiesz jak zrobić przecier pomidorowy, więc po przygotowaniu odstaw przetwory w ciemne oraz chłodne miejsce i ciesz się w późniejszym czasie pysznym domowy smakiem passaty.