Rozgrzewające zupy na jesień z wykorzystaniem sezonowych warzyw to skarbnica witamin

Rozgrzewające zupy na jesień to obowiązkowa pozycja na naszych stołach. Jesienne zupy kuszą swoim smakiem i zapachem i są idealną propozycją na chłodniejsze dni. Dowiedz się, jakie sezonowe warzywa warto wykorzystać do przygotowania smakowitych i rozgrzewających zup na jesień.

Rozgrzewające zupy — dlaczego warto po nie sięgać? 

Rozgrzewające zupy na jesień to dania szybkie w przygotowaniu a przy tym bogate w ważne składniki odżywcze. Dlaczego rozgrzewające zupy są ważne w okresie jesienno-zimowym i warto po nie sięgać? Jesienne zupy, przygotowane w oparciu o smaczne i zdrowe warzywa, są idealną propozycją na chłodne dni i jesienne pluchy. Nie tylko wpływają na rozgrzanie organizmu, ale także są źródłem wielu witamin i mikroelementów, które wzmacniają organizm w okresie wzmożonych zachorowań i pomagają w budowaniu odporności organizmu. Przygotowywanie rozgrzewających zup na jesień z sezonowych składników daje gwarancję świeżości i wysokiej jakości produktów. W okresie jesiennym warto sięgać po takie warzywa jak: marchew, pietruszka, seler korzeniowy, seler naciowy, ziemniaki, czosnek, czerwone buraki, dynia, pietruszka, kapusta. Poznaj propozycje na smaczne rozgrzewające zupy na jesień. 

Dobre rozgrzewające zupy: zupa dyniowa z pulpecikami z indyka

Jeżeli szukasz pomysłu na dobre rozgrzewające zupy jesienne, warto wypróbować przepis na zupę dyniową. 

Składniki:

  • dynia hokkaido 
  • 300 ml bulionu 
  • 400 ml mleczka kokosowego 
  • 4 nieduże pomidory 
  • 400 g piersi z indyka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • nieduża cebula 
  • oliwa z oliwek
  • garść pestek dyni i orzechów włoskich podprażonych na patelni 
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, słodka papryka
  • świeża natka pietruszki 
Zupa krem z dyni to pożywne i intensywne w smaku danie w sam raz na jesienny stół.
Zupa krem z dyni to pożywne i intensywne w smaku danie w sam raz na jesienny stół. zdjęcie ilustracyjne, AnnaPustynnikova, iStock

Wykonanie:

Dynię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Nagrzej piekarnik do 190°C. Kawałki dyni, przekrojone na pół pomidory oraz czosnek umieść na blaszce do pieczenia. Skrop odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez ok. 30 minut. W garnku podgrzej mleczko kokosowe, wlej bulion, dodaj upieczoną dynię, pomidory i czosnek. Całość zagotuj, a następnie zblenduj na gładką masę. Indyka zmiel w maszynce do mięsa, następnie wymieszaj z posiekanymi prażonymi pestkami dyni i orzechami. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj do mięsa, a następnie całość dopraw solą, pieprzem, odrobiną kurkumy oraz słodkiej i ostrej papryki. Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki. Gotuj je przez ok. 15 minut. Zupę podawaj z pulpetami i świeżą natką pietruszki. 

Zobacz wideo Dynia nie tylko na Halloween! Ma mało kalorii i jest zdrowa

Rozgrzewające zupy kremy: zupa krem z papryki

Kolejny pomysł na rozgrzewające zupy kremy? Propozycją może być zupa krem z papryki. Papryka jest warzywem typowo jesiennym, bogatym w witaminę C i inne składniki odżywcze.

Składniki:

  • 3 papryki czerwone 
  • marchewka 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka masła 
  • łyżka oliwy 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 650 ml bulionu 
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki

Wykonanie:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. W garnku podgrzej oliwę i masło. Podsmaż cebulę i czosnek. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka. Paprykę pokrój w drobną kostkę i również dodaj do garnka. Podsmaż przez kilka minut, a następnie dodaj przyprawy. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Gdy warzywa będą już ugotowane, zmiksuj dokładnie zupę krem za pomocą blendera. Możesz podawać np. z grzankami z masłem czosnkowym.

Przepisy na rozgrzewające zupy: zupa cebulowa to doskonała propozycja nie tylko dla wielbicieli cebuli

Kolejna ciekawa propozycja, jeżeli interesują Cię przepisy na rozgrzewające zupy, to zupa cebulowa. Składniki potrzebne do jej przygotowania: 

  1. 0,5 kg cebuli 
  2. 0,5 l bulionu 
  3. 100 ml białego wytrawnego wina 
  4. 2 łyżki masła 
  5. przyprawy: sól, pieprz, tymianek 
  6. bagietka i żółty ser do przygotowania grzanek 

Wykonanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku rozpuść masło, następnie wrzuć do niego cebulę i podsmażaj na małym ogniu. Podsmażamy do czasu, aż cebula się skarmelizuje i stanie się brązowa (ok. 30 minut). Dodaj tymianek, a następnie wlej wino. Gotuj do czasu, aż wino wyparuje niemal w całości. Dodaj bulion oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki z bagietki i żółtego sera. Zupę możesz zmiksować na gładki krem, ale nie jest to konieczne. Podawaj z grzankami.

Pomysły na rozgrzewające jesienne zupy: zupa ziemniaczano-porowa

Wśród pomysłów na rozgrzewające jesienne zupy nie powinno zabraknąć zupy ziemniaczano-porowej. Ten rodzaj zupy jest nieco bardziej wymagający w przygotowaniu, ale nie powinno to nikogo zniechęcać.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków 
  • 3 pory 
  • 2 łyżki masła 
  • pół szklanki śmietany 18% 
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki 
  • kilka plastrów boczku

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Pora pokrój w plastry. W garnku rozgrzej masło, dodaj ziemniaki i pora, następnie zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1 godzinę pod przykryciem. Zmiksuj zupę za pomocą blendera, następnie dodaj śmietanę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Zupa ziemniaczano-porowa dobrze komponuje się z chipsami z boczku. Boczek umieść w piekarniku nagrzanym do 200°C i piecz przez ok. 10 minut. Zupę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz też: Jak suszyć grzyby? Dowiedz się, w jakiej temperaturze suszyć grzyby. Ten błąd sprawia, że pleśnieją

Więcej o: