Herbata turecka uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. W czym tkwi jej sekret?

Herbata turecka od lat cieszy się popularnością wśród smakoszy tego napoju. Turcy uchodzą za mistrzów parzenia herbaty, a wynika to nie tylko z używania do tego celu najlepszych liściastych herbat, ale także z wyjątkowego rytuału, jaki temu towarzyszy. Sprawdź, jak przygotować aromatyczną herbatę po turecku.

Herbata po turecku: dlaczego herbata jest tak popularna w Turcji? 

Herbata po turecku to najpopularniejszy napój w kraju. Turcy sięgają po niego w różnych okolicznościach i serwowany jest niezależnie od pory dnia. Nawet przy ogromnych upałach Turcy piją gorącą herbatę, która gasi pragnienie. Herbata często podawana jest w restauracjach na koszt firmy, co jest miłym dodatkiem dla turystów odwiedzających kraj. Z czego wynika fenomen herbaty w Turcji? Początek uprawy pól herbacianych w Turcji przypada na lata 30. XX w. i był związany z nagłym wzrostem cen popularnej dotąd kawy. Pierwsze pola herbaty w Turcji pojawiły się w rejonie Rize nam Morzem Czarnym i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę! Z czasem plantacje herbaty rozlewały się na coraz większe powierzchnie, co finalnie doprowadziło do znalezienia się Turcji w światowej czołówce państw zajmujących się produkcją herbaty. Co ciekawe — większość wyprodukowanej herbaty tureckiej, zużywana jest na potrzeby wewnętrzne. 

Czajnik do herbaty po turecku — çaydanl?k

Do przygotowania najlepszej herbaty tureckiej, konieczne jest posiadanie odpowiednich naczyń. Czajnik do herbaty po turecku, czyli çaydanl?k, to jeden z elementów serwisu herbacianego w Turcji. Jest to podwójny czajniczek, który został stworzony specjalnie z myślą o parzeniu wyjątkowej herbaty po turecku. Składa się on z trzech części: górnego imbryka, dolnego imbryka oraz pokrywki. Dolna część czajnika do herbaty po turecku służy do gotowania wody, natomiast w górnej parzy się esencja herbaciana. 

Tureckie szklanki do herbaty - "tulipanki"

Kolejny element zastawy to tureckie szklanki do herbaty. W Turcji herbatę pije się w specjalnych szklankach, które kształtem przypominają tulipana i stąd wynika ich popularna nazwa. Specjalny kształt szklanki ma zapobiec szybkiemu stygnięciu herbaty, a ponadto umożliwić swobodne trzymanie w dłoni szklanki z gorącym naparem. Brzegi szklanki należy objąć kciukiem i palcem wskazującym, jednocześnie podtrzymując naczynie od dołu małym palcem. 

Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!

Najlepsza herbata turecka — jak ją pić? 

Jak pić herbatę po turecku? Najlepsza herbata turecka to napój, którym Turcy obowiązkowo częstują swoich gości. Patrząc przez nasz pryzmat, herbata serwowana w Turcji jest raczej mocna. Tureckie szklanki do herbaty zalewane są zazwyczaj do połowy esencją oraz dosładzane. Słodka herbata to ta, do której dodawane są dwie kostki cukru. Półsłodka herbata turecka zawiera jedną kostkę cukru, zaś gorzka — w ogóle nie jest dosładzana. 

Herbata turecka podawana jest zwykle z cukrem.
Herbata turecka podawana jest zwykle z cukrem. zdjęcie ilustracyjne, Cavan Images, iStock

Herbata turecka: przepis na wyjątkowy napar

Jak smakuje najlepsza herbata turecka? Przepis na ten wyjątkowy napar na pewno uczy cierpliwości, ponieważ zaparzanie herbaty, zależnie od preferowanego przez gospodarza sposobu, trwa nawet do 40 minut. W zaproponowanym przez nas przepisie przeniesiemy rytuał parzenia herbaty tureckiej na grunt polski i nieco skrócimy ten czas. Poniżej przepis na pyszną herbatę po turecku:

  • do górnej części czajniczka wsypujemy liście herbaty tureckiej zgodnie z proporcją 1 łyżeczka herbaty na 1 szklankę wody 
  • dolną część czajniczka zalewamy wodą, zachowując powyższe proporcje 
  • na większy imbryk nakładamy mniejszy, a następnie czajniczek umieszczamy na kuchence gazowej. Woda, która gotuje się w dolnej części çaydanl?k wytwarza parę, sprawiając tym samym, że liście herbaty zaczynają się prażyć i stopniowo uwalniają swój aromat
  • gdy woda w dolnej części zagotuje się, należy zalać wrzątkiem liście herbaty znajdujące się na górze
  • do dolnej części ponownie wlewamy wodę i zagotowujemy
  • zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy ok. 20 minut

Przygotowaną w ten sposób herbatę po turecku przelewamy do szklanek. Ilość esencji zależy od tego, jak mocną herbatę lubimy. Na początek można zalać esencją ok. 0,5 szklanki, a pozostałą jej część uzupełnić wodą z dolnej części czajniczka.

Caykur — herbata najczęściej używana do przygotowania smakowitej herbaty po turecku

Najczęściej wybieraną do przygotowania aromatycznej herbaty po turecku jest herbata marki Caykur. Herbata Caykur jest jedną z najpopularniejszych w Turcji. Jej wyjątkowość polega na tym, że ma bardzo intensywny smak, którym zachwycają się nie tylko sami Turcy, ale także turyści, którzy odwiedzają ten kraj. Raz posmakowana herbata po turecku zachwyca każdego i sprawia, że chce się sięgać po nią już na stałe. Nie dziwi więc fakt, że ten wyjątkowy napój towarzyszy Turkom o każdej dnia i przez cały rok.  

Zobacz też: Naturalna i smaczna lemoniada? Postaw na domową herbatkę z kwiatów bzu. Działa cuda!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.