W każdej kuchni można znaleźć klasyczne przyprawy, bez których wiele dań nie smakowałoby tak, jak smakować powinno. Te najczęściej pakowane są w papierowe lub papierowo-foliowe opakowania i tutaj właśnie pojawia się niemała zagwozdka. Do jakiego pojemnika na śmieci powinny trafić? W tym przypadku łatwo o pomyłkę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Społeczeństwo przykłada coraz większą wagę do segregacji śmieci i stara się opanować tę czynność do perfekcji. Już wiemy, że produkty mięsne nie powinny się znaleźć w kuble na BIO, mokry ręcznik papierowy w pojemniku na papier, a tłusta folia w śmietniku na plastik. Niestety, są takie odpady, które wciąż bywają mylące. Teraz przyszedł czas na ustalenie, gdzie tak naprawdę powinny wylądować opakowania po przyprawach wykorzystywanych podczas przygotowywania posiłków. W tym przypadku sytuacja jest o tyle problematyczna, że producenci tworzą je z różnego rodzaju materiałów:
Istotną kwestią jest także to, czy opakowanie jest puste. Jeżeli mamy do czynienia z przeterminowaną przyprawą, taki odpad należy wrzucić do czarnego śmietnika (na odpady zmieszane).
Nie tylko opakowania po przyprawach i ziołach potrafią wprowadzać zamęt. Wiele błędów pojawia się w przypadku kartonów po sokach bądź mleku. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to zwykły papier, to wewnątrz opakowania znajduje się warstwa folii, przez co należy umieścić je w pojemniku na metale i tworzywa sztuczne. Co więcej, w przypadku folii, która jest brudna od oleju, bądź masła również nie jest to takie oczywiste. Wiele osób umieszcza takowe odpady w śmietniku na plastik, jednakże powinny znaleźć się w kontenerze na odpady zmieszane. To samo dotyczy na przykład tłustego papieru do pieczenia. Wszelkie opakowania, w których znajdują się resztki jedzenia, również wrzucamy do czarnego pojemnika. Wszystko po to, aby nie zabrudzić pozostałych odpadów, ponieważ może to spowodować, że cała partia nie będzie nadawać się do ponownej obróbki.