Zupa meksykańska poleca się na odświętny obiad. Coś dla tych, którzy kochają konkretne smaki

Zupa meksykańska to zdecydowanie potrawa dla tych, którzy uwielbiają konkretne smaki. Przedstawiamy przepis na zupę po meksykańsku w trzech odsłonach: z pulpecikami, kurczakiem i mięsem mielonym. Ten smak da się lubić!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Jest mega pożywna!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to niczym dwa obiady w jednym. Z całą pewnością zaspokoi ona nawet największe głód. Bogata w przyprawy i zioła tworzy niebanalną kompozycję smakową. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną zupę meksykańską z mięsem mielonym. 

Zupa meksykańska - przepis:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego - mieszanego np. wieprzowo-wołowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 cebule
  • 2 domowe kostki rosołowe (tu znajdziesz przepis)
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie, bazylia, papryczka chilli, przyprawa meksykańska
  • 1 puszka fasoli białej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Weź duży garnek. Odcedź wszystkie puszki i przełóż składniki do garnka. Dalej dolej wodę do wysokości 3/4 garnka.
  2. Później włącz ogień i wrzuć kostki rosołowe. Dopraw do smaku przyprawami.
  3. Rozpocznij gotowanie. Wykonuj to na małym ogniu.
  4. Przejdź do przyrządzenia mięsa.
  5. Smaż mięso razem z pokrojoną cebulą przez chwilę na patelni. Dopraw je do smaku. Dodaj do zupy.
  6. Posiekaj na drobno papryczkę i dodaj do zupy.
  7. Dodaj koncentrat.
  8. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Opcjonalnie gotową zupę posyp natką pietruszki.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa meksykańska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Zupa meksykańska z kurczakiem i dodatkiem mleka kokosowego to prawdziwy kulinarny hit. Co ważne, zupa po meksykańsku to świetny sposób na pożywny obiad dla całej rodziny. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 1 l rosołu
  • pół cebuli
  • olej
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • puszka kukurydzy
  • pierś z kurczaka
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, oregano, kmin rzymski

Wykonanie:

  1. Posiekaj cebulę na drobno. Zeszkli ją na oleju.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli.
  3. Dodaj pokrojonego pora.
  4. Całość delikatnie podsmaż.
  5. Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  6. Podsmaż.
  7. Dodaj następnie przecedzoną kukurydzę i bulion.
  8. Mięso pokrój w kostkę i przesmaż na osobnej patelni. Wrzuć do zupy.
  9. Dopraw do smaku.
  10. Całość gotuj na małym ogniu.
  11. Zdejmij z ognia, wyrównaj temperaturę i wymieszaj z mlekiem kokosowym.
  12. Podawaj zupę z posiekaną świeżą kolendrą.

Zupa meksykańska z pulpecikami - ciąg dalszy meksykańskich smaków

Zupa meksykańska z pulpecikami to kolejny przepis na pożywne danie obiadowe. Jak ją zrobić? Oto prosta receptura:

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 1-2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • kilka pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 l bulionu
  • mix papryk
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, majeranek
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

  1. Bulion wlej do dużego garnka.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. Mięso przypraw i uformuj pulpeciki.
  5. Usmaż je na patelni z cebulą i czosnkiem.
  6. Dołóż koncentrat.
  7. Tak przygotowane pulpeciki w sosie pomidorowym przełóż do bulionu.
  8. Papryki umyj, pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój.
  9. Podsmaż pieczarki i paprykę na patelni i dodaj do zupy.
  10. Odsącz kukurydzę i fasolę. Dołóż do zupy.
  11. Gotuj przez kwadrans.

Zobacz też: Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.