przepisy kulinarne
-
Włoska przyjemność, czyli panna cotta ze świeżymi owocami. Deser lekki jak chmurka [PRZEPIS]
Panna cotta to włoski deser, który idealnie sprawdza się podczas upałów. Najlepiej smakuje w wersji domowej, przygotowany z naturalnych składników i świeżych...
-
To ulubione ciasto Polaków. Przygotowuję je chwilę, a znika ze stołów jako pierwsze
W sezonie wiosenno-letnim mamy możliwość rozkoszować się pysznymi, owocowymi kompozycjami deserów. Wśród kultowych słodkich przekąsek warto wyróżnić malinową...
-
Prosty i szybki obiad. Potrzebujesz tylko 8 składników. Kotleciki znikną z talerzy w mgnieniu oka
Kotlety to jedna z najbardziej popularnych wersji obiadu. Podawane z ziemniakami i surówką potrafią zadowolić podniebienie praktycznie każdego domownika....
-
Najpiękniejsze ciasto z truskawkami? Tort red velvet smakuje tak samo dobrze jak wygląda [PRZEPIS]
Tort red velvet to jeden z najładniejszych wypieków, jakie można sobie wyobrazić. Intensywnie czerwony kolor ciasta oraz truskawkowy top na bitej śmietanie t...
-
Powrót zapomnianego hitu z PRL-u. Ten przysmak robił furorę na każdej domówce
Delikatne, a jednocześnie wyraziste w smaku - niestety niemal całkowicie zapomniane. Ozory w galarecie to danie, które kiedyś znał każdy, a dziś raczej rzadk...
-
Będzie idealny na komunię. Kokosowy torcik "Raffaello" z przepisu siostry Anastazji
Niebiańsko lekkie i puszyste ciasto to idealna propozycja na deser serwowany w dniu Pierwszej Komunii Świętej. Wykonanie go jest banalnie proste, a efekt...
-
Ewa Wachowicz zdradziła tajny przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Tylko 4 składniki
Sezon na robienie przetworów i różnego rodzaju leczniczych mikstur na bazie naturalnych składników można oficjalnie uznać za otwarty. W mediach...
-
Znakomita babka na Wielkanoc. Sok z cytryn dodaje jej "tego czegoś" [PRZEPIS]
Babka cytrynowa na Wielkanoc to słodka propozycja z orzeźwiającą cytrusową nutą. W sam raz do popołudniowej filiżanki herbaty po świątecznej uczcie. Jak...
-
Ta odsłona mazurka znika ze stołu z prędkością światła. Nie nadążysz z krojeniem kolejnych kawałków
Już w najbliższą niedzielę ponownie zasiądziemy razem z bliskimi do wielkanocnego śniadania. Z tej okazji na stole nie może zabraknąć różnego rodzaju...
-
Moja mama robi chrzan wielkanocny z 6 składników. Wszyscy dopytują ją o ten przepis
Jajeczne święta - oficjalnie nazywane Wielkanocą - wyglądają już zza rogu. To doskonały czas na to, żeby zacząć zastanawiać się nad śniadaniowym menu. Oprócz...
-
Zapomnij o zakalcu. Ten biszkopt nigdy nie opada. Wychodzi idealnie puszysty i wysoki
Biszkopt to podstawa wielu deserów i przysmak sam w sobie. Mówi się, że jest to dość kapryśne ciasto, z uwagi na delikatną formę, która przez nasze najmniejs...
-
Knysze wracają na salony. Zapomniany rarytas z Bieszczad kusi smakiem i prostotą
Pieczone sakiewki z drożdżowego ciasta znów podbijają polskie stoły - i to nie bez powodu. Pachnące, rumiane i hojnie nadziane farszem z karmelizowanej cebul...