Pierogi z serem i ziemniakami są banalne w wykonaniu, a ich smak pokochały całe pokolenia. Charakterystyczne danie było kultowym przysmakiem serwowanym w barach mlecznych, za czasów PRL-u. Poniżej znajdziecie przepis na najlepsze pierogi ruskie, jakie w życiu jadłam.
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Pierogi z serem i ziemniakami - sprawdź, jak wykonać kultowe pierogi z czasów PRL
Oto przepis na ruskie pierogi, który każdy powinien wypróbować:
Składniki na ciasto na pierogi:
- 600 g mąki pszennej
- odrobina soli - do smaku
- 400 ml wody - wrzącej
- około 60 g masła
Składniki na farsz na pierogi:
- 500 g twarogu
- 1/2 kg ziemniaków
- sól, pieprz - do smaku
- 1 cebula
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Umieść ją w misce. Dodaj sól. Rozpuść masło i wlej do mąki. Wymieszaj masę łyżką drewnianą.
- Połącz składniki na ciasto i przełóż je na stolnicę.
- Zagnieć porządnie ciasto. Masa musi być elastyczna.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do miski i odstaw na pół godziny.
- Zajmij się farszem.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój i gotuj do miękkości. Ubij je tłuczkiem. Masę ziemniaczaną odstaw do wystudzenia.
- Twaróg przepuść przez praskę. Wymieszaj z przyprawami i ostudzonymi ziemniakami.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij.
- Wymieszaj składniki na farsz.
- Ciasto podzieli na 3-4 części. Stopniowo je rozwałkuj i wycinaj pierogi. Nakładaj farsz i zaklej.
- Tak przygotowane pierogi ułóż na blaszce lub stolnicy i podsyp mąką.
- Przejdź do gotowania. Wykonuj to stopniowo. Pierogi gotuj ok. dwóch minut.
Jak gotować pierogi, aby wyszły idealnie? Poznajcie patent pani z baru mlecznego
Gotowanie pierogów od zawsze było dla mnie ogromnym problemem. Jednak wszystko się zmieniło, kiedy pani z baru mlecznego podała mi swój sposób na idealnie ugotowane pierogi. Teraz podzielę się nim z Wami.
- Chcąc ugotować pierogi we właściwy sposób, należy pamiętać o tym, aby gotować je partiami. Nie wrzucać wszystkich pierogów do wody na raz.
- Kolejną bardzo ważną kwestią jest odpowiednio zagotowana woda. Musi wrzeć, wówczas przechodzimy do wrzucenia pierogów. Delikatnie mieszamy je łyżką. Czekamy, aż wypłyną. Zalewamy je zimną wodą i powtarzamy czynność. Następnie umieszczamy je na durszlaku łyżką cedzakową i delikatnie przelewamy wodą. Później odkładamy na półmisek. Ważne jest także to, aby zachować odstępy pomiędzy pierogami. Kiedy przeschną, musimy przełożyć je na suchy półmisek.
Maszynka do pierogów - hit czy kit?
Maszynka do pierogów to dla wielu niepotrzebny gadżet, a dla innych znaczące ułatwienie pracy. Jednak jak jest w praktyce? Wszystko zależy od konkretnego sprzętu i naszych upodobań. Jedno jest pewne - maszynka zapewni nam genialne wzorki i wykończenie pierogów.
Zobacz też: Nie tylko kimchi zachwyca Polaków! Te ogórki po koreańsku skradną Twoje serce