• Link został skopiowany

Rewelacyjny przepis na ruskie pierogi z baru mlecznego, gdzie każdy je zamawia

Wiele osób uwielbia ruskie pierogi. Co ciekawe, można je przygotować na różne sposoby i nie zawsze smakują tak samo. W artykule zamieszczamy przepis na pierogi ruskie z baru mlecznego, gdzie każdy je zamawia.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Pierogi z serem i ziemniakami są banalne w wykonaniu, a ich smak pokochały całe pokolenia.  Charakterystyczne danie było kultowym przysmakiem serwowanym w barach mlecznych, za czasów PRL-u. Poniżej znajdziecie przepis na najlepsze pierogi ruskie, jakie w życiu jadłam.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Pierogi z serem i ziemniakami - sprawdź, jak wykonać kultowe pierogi z czasów PRL

Oto przepis na ruskie pierogi, który każdy powinien wypróbować:

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 600 g mąki pszennej
  • odrobina soli - do smaku
  • 400 ml wody - wrzącej
  • około 60 g masła

Składniki na farsz na pierogi:

  • 500 g twarogu
  • 1/2 kg ziemniaków
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 cebula

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Umieść ją w misce. Dodaj sól. Rozpuść masło i wlej do mąki. Wymieszaj masę łyżką drewnianą.
  2. Połącz składniki na ciasto i przełóż je na stolnicę.
  3. Zagnieć porządnie ciasto. Masa musi być elastyczna.
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski i odstaw na pół godziny.
  5. Zajmij się farszem.
  6. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój i gotuj do miękkości. Ubij je tłuczkiem. Masę ziemniaczaną odstaw do wystudzenia.
  7. Twaróg przepuść przez praskę. Wymieszaj z przyprawami i ostudzonymi ziemniakami.
  8. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij.
  9. Wymieszaj składniki na farsz.
  10. Ciasto podzieli na 3-4 części. Stopniowo je rozwałkuj i wycinaj pierogi. Nakładaj farsz i zaklej.
  11. Tak przygotowane pierogi ułóż na blaszce lub stolnicy i podsyp mąką.
  12. Przejdź do gotowania. Wykonuj to stopniowo. Pierogi gotuj ok. dwóch minut.

Jak gotować pierogi, aby wyszły idealnie? Poznajcie patent pani z baru mlecznego

Gotowanie pierogów od zawsze było dla mnie ogromnym problemem. Jednak wszystko się zmieniło, kiedy pani z baru mlecznego podała mi swój sposób na idealnie ugotowane pierogi. Teraz podzielę się nim z Wami.

  • Chcąc ugotować pierogi we właściwy sposób, należy pamiętać o tym, aby gotować je partiami. Nie wrzucać wszystkich pierogów do wody na raz.
  • Kolejną bardzo ważną kwestią jest odpowiednio zagotowana woda. Musi wrzeć, wówczas przechodzimy do wrzucenia pierogów. Delikatnie mieszamy je łyżką. Czekamy, aż wypłyną. Zalewamy je zimną wodą i powtarzamy czynność. Następnie umieszczamy je na durszlaku łyżką cedzakową i delikatnie przelewamy wodą. Później odkładamy na półmisek. Ważne jest także to, aby zachować odstępy pomiędzy pierogami. Kiedy przeschną, musimy przełożyć je na suchy półmisek.

Maszynka do pierogów - hit czy kit?

Maszynka do pierogów to dla wielu niepotrzebny gadżet, a dla innych znaczące ułatwienie pracy. Jednak jak jest w praktyce? Wszystko zależy od konkretnego sprzętu i naszych upodobań. Jedno jest pewne - maszynka zapewni nam genialne wzorki i wykończenie pierogów.

Zobacz też: Nie tylko kimchi zachwyca Polaków! Te ogórki po koreańsku skradną Twoje serce

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: