Święta Bożego Narodzenia za rogiem. Już 24 grudnia zasiądziemy z najbliższymi do wspólnej kolacji. Wigilia to dla większości osób najważniejszy moment podczas świąt. To właśnie wtedy kosztujemy aż 12 potraw, które wcześniej przygotowywane są przez gospodynie lub gospodarzy. Kwestia zrobienia tylu dań to nie lada wyzwanie, a jeśli ty również w tym roku jesteś odpowiedzialny za przygotowanie kolacji wigilijnej, musisz o tym wiedzieć. Niektóre potrawy warto zrobić wcześniej - będą smakowały lepiej oraz nie zostawisz nic na ostatnią chwilę. Co można ugotować przed wigilią?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Lepienie pierogów lub uszek tuż przed samą wigilią z najbliższymi ma swój klimat, to prawda jednak taka, że czynność ta może poniekąd zaburzyć spędzenie szczęśliwego czasu z rodziną. Jeśli szykowanie zostawisz na ostatnią chwilę, święta spędzisz w kuchni, a przecież nie o to w tym chodzi. Właśnie dlatego zastanów się, czy nie wolisz niektórych dań przygotować już wcześniej. Pierogi czy uszka na spokojnie możesz zrobić kilka tygodni przed wigilią i zamrozić. Włóż je po prostu do zamrażalnika, a tuż przed wigilią ugotuj tak jak zwykle i gotowe. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat przygotowywania pierogów przed świętami, pisaliśmy o tym tutaj. Z tak dużym wyprzedzeniem możesz zrobić jeszcze np. pierniczki czy zakwas na barszcz. A co z innymi potrawami?
Nie wszystkie dania można zrobić na długo przed kolacją wigilijną, lecz spokojnie, nie oznacza to, że 10 innych potraw musisz zrobić 24 grudnia. Oto przysmaki, które bez problemu wykonasz nawet 3 dni przed świętami.
Pamiętaj oczywiście, aby każde danie po zrobieniu przechowywać w odpowiednich warunkach, czyli np. w lodówce.