Perfekcyjne churrosy z przepisu Anny Starmach. Wystarczy pamiętać o jednej rzeczy

Tłusty czwartek już coraz bliżej. Dla tych jednak, którzy nie pałają miłością do pączków, przedstawiamy alternatywę, która podbija podniebienia na całym świecie. Mowa o churrosach. Hiszpański przysmak zdobywa coraz większą popularność. Ania Starmach dzieli się przepisem.

Te przysmaki podbijają cały kulinarny świat. Churrosy znajdują wielbicieli w każdym zakątku ziemi. Przez to, że smaży się je na głębokim oleju, przypominają poniekąd nasz pączki, choć mają inny kształt. Anna Starmach postanowiła podzielić się na swoim Instagramie przepisem na churrosy prosto z Hiszpanii.

Zobacz wideo Hurra Churros (z sosem czekoladowym)

Churrosy podbijają podniebienia smakoszy. Naukowcy zastanawiają się skąd ich popularność

Hiszpańskie churrosy podbijają podniebienia smakoszy na całym świecie. Skąd wzięła się ich popularność? Niektórzy mówią, że to wszystko dzięki chrupkości. Jak donosi Forbes, nasz mózg uwielbia tego typu jedzenie. Frytki, Kurczak w panierce, chipsy - to, co chrupie, wydaje się świeże. Poza tym dzięki chrupaniu możemy jednocześnie smakować jedzenie dwoma zmysłami. Inną teorię na temat tego, skąd wzięła się popularność hiszpańskich przysmaków, przedstawił francuski lekarz Michel Cymes. W swojej książce "Twój mózg. Jak zadbać o siebie naprawdę" wyjaśnił, że jesteśmy skonstruowani w taki sposób, by odpowiadać euforią na kontrasty w żywności. Z tego też powodu chętnie łączymy ciepłe z zimnym lub chrupiące z miękkim - spójrzmy tylko na popularność crème brûlée.

Dla miłośników churrosów jednak ważna jest przede wszystkim ich świeżość. Na przykład Hiszpanie jadają je na śniadanie w towarzystwie sosu czekoladowego, zwykle w cukierenkach zwanych "churrerías". Nie musimy jednak jechać do Hiszpanii, by móc zajadać się tym pysznym przysmakiem. Przepis na churrosy jest bowiem bardzo prosty.

Churrosy Ani Starmach. Do idealnych słodkości wystarczy jedna rzecz

Idealnym przepisem podzieliła się Ania Starmach. Churrosy będą idealną alternatywą dla tych z nas, którzy za pączkami nie przepadają, a chcą świętować tłustą tradycję. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby łakocie wyszły idealne, należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Chodzi o suszenie ciasta. Polega to na tym, że podczas mieszania ciasta powinniśmy jednocześnie podgrzewać garnek. Ten sposób pozwoli nam zapewnić idealną puszystość naszych churrosów. Aby zrobić ten hiszpański przysmak z przepisu Ani Starmach potrzebować będziemy:

  • 100 g wody
  • 100 g masła
  • 160 g mąki
  • 15 g cukru
  • 5 g pasty waniliowej lub cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier, cynamon lub gorąca czekolada do podania

W garnku podgrzewamy wodę z masłem, solą i cukrem. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy mąkę. Teraz przyszedł czas na suszenie ciasta, czyli podgrzewanie garnka jednocześnie mieszając ciasto. Po kilku minutach można przełożyć ciasto do miksera i wbijać pojedynczo jajka. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. W garnku podgrzewamy olej. Powinien mieć temperaturę od 170 do 180 stopni Celsjusza. Paski ciasta wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do złotego koloru. Nadmiar tłuszczu odsączamy. Podawać można z czekoladą, cukrem lub cynamonem.

Więcej o: