Nie ma nic lepszego niż warzywa z domowego ogródka. Jedną z najprostszych roślin jadalnych w uprawie jest pomidor. Można go hodować zarówno w szklarni, jak i na domowym balkonie, dlatego cieszy się dużą popularnością. Choć pielęgnacja sadzonek nie jest trudna, to rośliny mogą zostać zaatakowane przez choroby i szkodniki. Jak tego uniknąć? Przestrzegaj kilku podstawowych zasad i wybieraj tylko sprawdzone odmiany.
Luty to najwyższa pora na rozpoczęcie prac ogrodowych. W tym miesiącu można zacząć już rozsadę nasion niektórych roślin, m.in. pomidora. Z uwagi na to, że jest to roślina ciepłolubna i kiepsko znosi mrozy, najlepiej wybrać koniec lutego lub sam początek marca. Ważne jest także miejsce, w którym będziemy hodować sadzonki. Pomidory powinny otrzymywać dużą ilość światła i przebywać w pomieszczeniu z wysoką temperaturą. Z kolei ziemia pod uprawę musi być lekka i przepuszczalna. Sadzonki będzie można przesadzić do gruntu dopiero w drugiej połowie maja, gdy zupełnie zniknie ryzyko przymrozków i nagłego pogorszenia pogody. Aby dobrze się przyjęły w ogrodzie, wcześniej trzeba je odpowiednio zahartować.
Jednym z najczęstszych problemów pojawiających się podczas uprawy pomidorów są rożnego rodzaju choroby. Najpopularniejsza z nich to zaraza ziemniaczana, która stanowi ogromne zagrożenie dla sadzonek. Powoduje duże straty w plonach, a nawet może wyniszczyć całą uprawę. Wywołuje ją grzybopodobny organizm Phytophthora infestans, którego zarodniki gromadzą się w resztkach roślinnych znajdujących się w glebie lub na powierzchni. Zakażeniu sprzyja też wysoki poziom wilgotności powietrza i niska temperatura w okolicy 15 stopni Celsjusza. Po czym rozpoznać zarazę ziemniaczaną? Pierwsze objawy infekcji to ciemne plamy na łodygach i liściach, które w bardzo krótkim czasie mogą się rozprzestrzenić na całą roślinę i jej owoce. Z tego względu należy działać szybko. Zarażone owoce na pewno nie dojrzeją, spadną i nie będą nadawać się od jedzenia. Jeśli nie chcesz, by to spotkało twoją uprawę, możesz temu zaradzić zawczasu, wybierając odporne odmiany pomidorów, m.in.: