Jajko wielkanocne faszerowane - jakie przygotować nadzienie?
Jajka na Wielkanoc z zielonym groszkiem i jogurtem naturalnym mają bajecznie kremowy farsz. Chcąc uzyskać idealną konsystencję, musimy użyć dobrego blendera. Odrobina majonezu pomoże przełamać smaki. Jak zrobić najlepsze jajko wielkanocne faszerowane? Poniżej znajdziesz prosty przepis.
Świąteczne jajka na Wielkanoc z groszkowym musem:
Składniki:
- 3-4 jaja
- około 200 g groszku zielonego
- sól, pieprz
- kilka łyżek jogurtu i majonezu
Wykonanie:
- Ugotuj jajka. Ostudź.
- W dalszym kroku obierz jajka ze skorupki i przekrój na pół.
- Wyciągnij żółtka. Umieść je od razu w misce.
- Groszek ugotuj do miękkości. Ostudź i zblenduj z żółtkami, jogurtem i majonezem.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
Zobacz wideo Jajka faszerowane guacamole
Wielkanocne jajka pani Joli faszerowane pieczoną papryką i serkiem mascarpone
Wielkanocne jaja pani Joli to kolejny przepis godny uwagi. Ta receptura jest zdecydowanie dla tych, którzy lubują się w konkretniejszych smakach. Przejdźmy do prostego przepisu:
Składniki:
- jajka
- kilka łyżek serka mascarpone
- 1 upieczona papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Ostudź, obierz i przekrój na pół. Wyciągnij żółtka.
- Wrzuć je do miski.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i upieczoną paprykę. Pamiętaj, aby pozbyć się gniazd nasiennych.
- Dodaj serek i przyprawy.
- Całość dobrze zblenduj.
- Napełnij białka przygotowanym farszem.
- Tak przyrządzone jajka umieść w lodówce.
Jajka na wielkanocny stół z farszem dyniowym. Takich na pewno nie jadłeś!
Jajka na wielkanocny stół z farszem z dyni to rzadko spotykana potrawa w polskich domach. Warto jednak wiedzieć, że dynię można kupić przez cały rok. Szukasz czegoś, co zaskoczy bliskich i sprawi, że Twoje kulinarne menu, wejdzie na całkiem inny poziom? Mamy wyjątkową receptę! Warto też dodać, że ten farsz jest nie tylko pyszny, ale i mega zdrowy. W sam raz na wiosenne przesilenie. Przejdźmy od razu do wykonania.
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 8 jaj
- sól, pieprz
- curry
- kurkuma
- 200 g dyni
- odrobina masła
- majonez
Wykonanie:
- Dynie dokładnie umyj. Później obierz ją i pokrój. Ugotuj do miękkości i zblenduj.
- Przystąp do gotowania jajek na twardo.
- Po zakończeniu, obierz je ze skorupki i przekrój na pół.
- Wyciągnij żółtka i dodaj je do dyni.
- Dołóż przyprawy.
- Dodaj majonez i masło.
- Zblenduj farsz.
- Białka jajek przełóż na talerz. Umieść we wnętrzu białek farsz.
- Opcjonalnie możesz ozdobić jajka (na przykład natką pietruszki lub świeżym szczypiorkiem).
Zobacz też: Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkręcą smak