Wielkanoc już za chwilę, więc w wielu polskich domach zaczynają się powoli pierwsze przygotowania. Generalne porządki z pewnością już męczą domowników, lecz to poniekąd tradycja - podobnie jak szykowanie konkretnych dań w kuchni czy pójście ze święconką do kościoła. Popularnym obrzędem, który cieszy się popularnością od lat w szczególności wśród dzieci, jest również malowanie jajek, czyli tworzenie z nich pisanek wielkanocnych. Jak to zrobić? Czy lepiej wykonać je na wydmuszkach, czy być może na gotowanych lub surowych jajkach?
Pisanki wielkanocne to tradycyjne jajka ozdobione różnymi wzorami i kolorami. Najczęściej można spotkać się z dekorowaniem techniką woskową lub malowaniem powierzchni skorupy jaj farbami. Estetycznie przygotowane pisanki są świetną ozdobą świąteczną w okresie Wielkanocy. Jeśli w tym roku planujesz samodzielnie je przygotować, musisz pamiętać o kilku kwestiach. Pisanki można zrobić na jajkach gotowanych, surowych lub na wydmuszkach.
Większość osób tworzy pisanki chwilę przed śniadaniem wielkanocnym, więc robi to raczej już na ugotowanych jajkach, które lada moment zostaną zjedzone. Jeśli decydujesz się na taką technikę, pamiętaj, by po ugotowaniu jaj na twardo dokładnie je wystudzić. Tak przygotowane możesz pomalować specjalnymi barwnikami spożywczymi lub markerami. Istnieją jednak również domowe sposoby na zabarwianie skorupek, lecz tutaj używa się już jaj surowych.
Do farbowania naturalnego można wykorzystać buraki, obierki z cebuli czy czerwoną kapustę. Jak to możliwe? Wystarczy, że dane warzywo lub jego obierki wrzucisz do garnka wraz z surowymi jajkami, zalejesz wszystko wodą, dodasz dwie łyżki octu i zagotujesz mieszankę. Po około 20 minutach wyłącz palnik, a jajka pozostaw w barwniku do momentu, aż kolor pojawiający się na nich nie będzie wystarczająco intensywny. Taki trik pozwoli ci na uzyskanie pięknych barw oraz na zaoszczędzenie pieniędzy.
Jeśli chcesz jednak ozdobić pisanki i zachować je na następny rok, musisz skorzystać z wydmuszek. Jak je przygotować?
Wydmuszka to nic innego jak skorupka jajka, z której została usunięta zawartość, czyli białko oraz żółtko. Cały proces usuwania tej zawartości nie jest skomplikowany. Wystarczy, że surowe jajo delikatnie przebijesz igłą z obu stron, a następnie umieścisz je nad miseczką. Kolejny krok to powolne powiększenie dziurki na jednym z końców, by umożliwić wycieknięcie białka i żółtka. Gdy jeden z otworów będzie większy, możesz ostrożnie dmuchnąć w przeciwną stronę jaja. W momencie kiedy jajko będzie całkowicie puste, opłucz je pod wodą i pozwól wyschnąć.
Suchą skorupkę możesz udekorować na różnorakie sposoby, lecz pamiętaj, by już jej nie gotować. Do dekoracji użyj flamastrów, farb, barwników i innych zdobień, takich jak na przykład wstążki czy naklejki. Malowanie pisanek powinno być przyjemnością, więc daj się ponieść fantazji, lecz uważaj, by nie uszkodzić delikatnej skorupki pisanki.