Przepis na sernik, który rozpływa się w ustach. Okraszony złotymi kropelkami zrobi wrażenie na gościach

Już niedługo czeka nas uroczyste świętowanie. Oprócz tradycyjnej babki warto pozwolić sobie na dodatkowe rozpieszczenie podniebienia innego rodzaju smakołykami. Proponujemy przygotowanie sernika z rosą, który bezkompromisowo pokochają wszyscy goście. Nie ma tutaj miejsca na spór o rodzynki.

Dzięki słodkościom nasze życie niejednokrotnie potrafi nabrać nowych barw. W przypadku sernika z rosą urozmaicimy otoczenie kolorem złotym, który króluje na powierzchni ciasta uwielbianego w większości polskich domów. Przygotowanie tego sernika będzie doskonałym rozwiązaniem, aby uniknąć sporów dotyczących rodzynek. W tym przypadku całą robotę robi okrasa, która niesamowicie podbija smak, a miłośnicy suszonych winogron nawet się nie zorientują, że czegoś im brakuje.

Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Sprawdzony przepis na sernik.  Tego przysmaku nie może zabraknąć na twoim stole

Kto wyobraża sobie święta bez sernika? No właśnie, pewnie jest takich osób niewiele. To pyszne ciasto na bazie twarogu jest doskonale wszystkim znane i chętnie przygotowywane na wszelkiego rodzaju okoliczności. Choć cechuje go prostota. Jego atutem jest możliwość przygotowywania go w różnych wariantach: z rodzynkami, bez rodzynek, na herbatnikach, na biszkopcie, bez biszkopta, suchy, mokry itp. W tym artykule przedstawimy jedną z pyszniejszych opcji wykonania tego ciasta. Istotną kwestią jest odpowiednie przygotowanie składników oraz ich jakość. Już teraz możemy zdradzić, że jajka należy wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej, ponieważ są one najważniejszym składnikiem, który doprowadzi nasz sernik "do łez".

Sernik z rosą - przepis. Podpowiemy Ci jak go robić, aby zawsze wychodził

Przygotowanie ciasta zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Do jego przygotowania będzie nam potrzebne:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie wyżej wymienione składniki należy połączyć w miseczce lub na stolnicy - w zależności od preferencji. Energicznymi ruchami zagniatamy ciasto, aż nie uzyskamy jednolitej konsystencji. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy serowej, w której skład wchodzi:

  • 1kg twarogu
  • 2 jajka i 4 żóltka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka

Przekładamy twaróg do dużej miski, dodajemy do niego jajka i żółtka oraz cukier. Całość miksujemy na małych obrotach. W międzyczasie stopniowo zaczynamy dolewać olej, mleko, a na końcu dosypujemy budyń. Kiedy masa zrobi się gładka, przekładamy ją na wypieczony spód ciasta. Całość ponownie umieszczamy w piekarniku, tym razem na 45 minut.

Żeby nasz sernik mógł się prezentować spektakularnie, potrzebujemy naszych złotych kropli, które przygotujemy, używając:

  • 6 białek
  • 200g drobnego cukru
  • szczypty soli

Białka, sól i cukier ubijamy na sztywną pianę. Po upłynięciu 45 od włożenia naszego ciasta do piekarnika dodajemy ubite białka na wierzch i znowu wstawiamy blachę do grzania, tym razem w temperaturze 150 stopni na 15 minut. Kiedy sernik skończy się piec i wystygnie, naszym oczom zaczną się pokazywać złote krople rosy. Smacznego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA