Mole spożywcze ukrywają się nie tylko w kuchni. Sprawdź, czy nie pojawiły się w tych miejscach

Jak pozbyć się moli spożywczych? Kiedy szkodniki już znajdą się w naszej kuchni ich wytępienie to ciężka i mozolna praca. Okazuje się, że insekty mogą ukrywać się także w innych miejscach w domu. Wyjaśniamy, jak pozbyć się moli kuchennych i podpowiadamy, gdzie ich szukać.

Kuchenne mole, nazywane również omacnicą spichrzanką oraz molami spożywczymi to gatunek motyla nocnego. Powszechnie uznaje się je za szkodniki, które zamieszkują w produktach spożywczych - głównie mącznych i sypkich - ale także w orzechach oraz słodyczach. Kiedy już przeszukamy całą kuchnię i wydaje nam się, że mamy ten problem z głowy, okazuje się, że są jeszcze inne miejsca, do których mogła się udać ta mała ćma.

Zobacz wideo Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek: W zeszłym roku średnio 28 proc. naszych wydatków to zakupy żywnościowe

Skąd się biorą mole spożywcze. Robiąc zakupy zwróć uwagę na opakowanie

Obecnie zaobserwowano wzrost rozprzestrzeniania się moli spożywczych. Te małe stworzenia odżywiają się głównie produktami zbożowymi - mąką, kaszą, płatkami, ryżem, makaronem - oraz ciastkami czy czekoladą. Najczęstszą przyczyną zagnieżdżenia się moli w naszym domu jest nieopatrzne przyniesienie ich w produktach zakupionych w sklepie. Dlatego ważne jest, abyśmy zwracali uwagę na opakowanie. Jeśli pudełko jest rozdarte lepiej z niego zrezygnować i sięgnąć po inny egzemplarz. Może się zdarzyć, że pomimo naszej wyjątkowej ostrożności mole i tak dostaną się do naszego domu. W takim przypadku musimy liczyć się z niemałymi konsekwencjami. Po rozpoznaniu problemu warto udać się do sklepu i zakupić lepce na dojrzałe, latające osobniki. Jednak tutaj zabawa się nie kończy, bo najprawdopodobniej w naszej żywności znajdują się larwy, których zlikwidowanie będzie wymagało nieco większego wkładu pracy.

Larwy moli spożywczych - jak wytępić. Samo wyrzucenie produktów może okazać się nieskuteczne

W pierwszej kolejności powinniśmy pozbyć się wszystkich zainfekowanych produktów, oraz tych, które prawdopodobnie mogły zostać skażone. Nie warto patrzeć na ilość strat, bo najmniejsze niedopatrzenie może wiązać się z nawracającym problemem. Każdą półkę, w której przechowywaliśmy produkty, należy solidnie przemyć i zdezynfekować. W tym celu warto użyć octu - mole nie znoszą tego zapachu. Jak się jednak okazuje, nie tylko kuchenne szafki mogą być miejscem, które upodobały sobie te owady. W celu całkowitego oczyszczenia swojego domu z tych szkodników należy przejrzeć wszystkie wieńce oraz kompozycje z suszonych kwiatów. Jeśli nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy znajdują się na nich jakieś larwy, bezpieczniej będzie po prostu je wyrzucić. Aby mieć pewność, że mole nie powrócą, można w kuchennych szafkach rozłożyć pojedyncze liście laurowe lub woreczki zawierające miętę, goździki oraz lawendę. Dodatkowym zabezpieczeniem będzie przechowywanie produktów sypkich w szczelnie zamykanych pojemnikach oraz ich nieustanna kontrola.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: