Kurczak z grilla to nie lada wyzwanie. To sprawi, że z pewnością nie wyjdzie za suchy!

Kurczak z grilla to jeden z ulubionych przysmaków grillowych wśród Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jego przygotowanie nie jest skomplikowane, za to smak obłędny. Nie każdy jednak wie, jak należy "rozprawić się" z mięsem z kurczaka, aby było ono soczyste.

Marynata do kurczaka z grilla to gwarancja udanego smaku

Kurczak z grilla to z pewnością lepszy wybór niż karkówka czy kiełbasa, zwłaszcza pod względem kaloryczności i zawartości tłuszczu. Aby przyrządzić mięso na grillu, warto wcześniej je zamarynować. Marynata do kurczaka z grilla to bardzo ważny element w trakcie przyrządzania drobiu. Zaletą mięsa z kurczaka jest to, że nie wymaga ono aż tak długiego czasu marynowania jak inne. Tutaj wystarczy zaledwie kilka godzin w marynacie, aby pierś z kurczaka była pyszna i soczysta. Jak przygotować marynatę i co jest ważne? Poniższe wskazówki na pewno to ułatwią.

Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym
  1. Marynatę najlepiej przygotować w zamykanej torebce lub plastikowym pojemniku — ułatwi to obtoczenie mięsa, a ponadto nie zajmie ono dużo miejsca w lodówce.
  2. Najlepsza marynata to taka, którą przyrządzimy sami. Gotowe marynaty znacznie odbiegają smakiem od tej robionej własnoręcznie. Dodatkowo zawierają także mnóstwo niekoniecznie zdrowych dla naszego organizmu składników.

Oto przykładowa marynata, która idealnie sprawdzi się w zestawieniu z drobiem. Jej przygotowanie zajmie kilka minut.

Składniki: 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki wędzonej, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki miodu, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Wymienione składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  2. Mięso z kurczaka obtaczamy w przygotowanej marynacie i zostawiamy je na noc w misce przykrytej folią spożywczą. Następnego dnia mięso będzie idealne do rzucenia na ruszt.

Ile kalorii ma kurczak z grilla? Czy to dobry wybór dla osób na diecie?

Ile kalorii ma właściwie kurczak z grilla? Mięso drobiowe jest jednym z lżejszych i najmniej kalorycznych mięs z grilla. Zwłaszcza pierś jest polecana dla osób, które dbają o linię, są na diecie czy najzwyczajniej w świecie boją się dodatkowych kilogramów. Na 100 g mięsa z kurczaka z grilla przypada około 130 - 200 kcal. Warto zadbać o przygotowanie domowej marynaty i doborze do mięsa jak najzdrowszych składników, tj. warzyw.

Kurczak z grilla — jak zrobić kurczaka, żeby nie był suchy? Ważne jest, którą część kurczaka wrzucimy na ruszt

Kurczak z grilla, choć jest mięsem mniej wymagającym jeśli chodzi o przygotowanie, wymaga jednak pewnej wiedzy, która może ułatwić nam przyrządzenie pysznego dania. Bardzo istotne jest, aby kupione przez nas mięso było świeże, a nie twarde i łykowate. Najlepiej kupować mięso ze sprawdzonego wcześniej źródła. Mięso z kurczaka właściwie w całości nadaje się na grilla. Najczęściej jednak grillujemy pierś, ponieważ ta jest delikatna i najłatwiej ją przygotować. Skrzydełka z kolei bardzo często lubią się przypalać i wymagają więcej uwagi. Istotne w grillowaniu kurczaka jest to, aby mięso trzymać na ruszcie niezbyt długo, gdyż wówczas staje się suche. Kurczaka warto grillować w nieco niższej temperaturze, co pozwoli zachować mu soczystość.

Kurczak z grilla: ile piec? Ile czasu potrzebuje na ruszcie kurczak perfekcyjny?

Ile piec kurczaka z grilla? Czas grillowania jest zależny od tego, którą część kurczaka pieczemy, a także od tego jak duży jest kawałek mięsa. Na długość grillowania wpływa także temperatura. Wiadomo, że im będzie ona wyższa, tym czas grillowania mięsa będzie krótszy. Zakłada się jednak, że średni czas grillowania skrzydełek z kurczaka wynosi 18-20 min w średniej temperaturze, piersi z kurczaka 10-12 minut, a udka z kurczaka od 8 do 10 min w wysokiej temperaturze. Niestety są to tylko szacunkowe czasy — kluczowa jest obserwacja mięsa na ruszcie.

Ile waży kurczak z grilla? Sprawdzamy

Waga kurczaka z grilla może być oczywiście różna. Skrzydełko z kurczaka waży ok. 60 g, grillowana pierś z kurczaka od 100 do 200 g, grillowane podudzie ok. 100 g, a cały kurczak może nawet ważyć 900 g. Od tego, w jakiej formie umieścimy kurczaka na grillu, tzn. jak duże będą kawałki, zależny będzie czas przygotowania.

Zobacz też:

Nie tylko kiełbasa i szaszłyki. Camembert na grilla to niebiański przysmak, a smakuje w kilku wersjach

Ta sałatka na grilla pasuje do wszystkiego. Ma tyle zalet, że sami nie wiemy, od czego zacząć

Więcej o:
Copyright © Agora SA