Kurczak z grilla to z pewnością lepszy wybór niż karkówka czy kiełbasa, zwłaszcza pod względem kaloryczności i zawartości tłuszczu. Aby przyrządzić mięso na grillu, warto wcześniej je zamarynować. Marynata do kurczaka z grilla to bardzo ważny element w trakcie przyrządzania drobiu. Zaletą mięsa z kurczaka jest to, że nie wymaga ono aż tak długiego czasu marynowania jak inne. Tutaj wystarczy zaledwie kilka godzin w marynacie, aby pierś z kurczaka była pyszna i soczysta. Jak przygotować marynatę i co jest ważne? Poniższe wskazówki na pewno to ułatwią.
Oto przykładowa marynata, która idealnie sprawdzi się w zestawieniu z drobiem. Jej przygotowanie zajmie kilka minut.
Składniki: 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki wędzonej, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki miodu, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ile kalorii ma właściwie kurczak z grilla? Mięso drobiowe jest jednym z lżejszych i najmniej kalorycznych mięs z grilla. Zwłaszcza pierś jest polecana dla osób, które dbają o linię, są na diecie czy najzwyczajniej w świecie boją się dodatkowych kilogramów. Na 100 g mięsa z kurczaka z grilla przypada około 130 - 200 kcal. Warto zadbać o przygotowanie domowej marynaty i doborze do mięsa jak najzdrowszych składników, tj. warzyw.
Kurczak z grilla, choć jest mięsem mniej wymagającym jeśli chodzi o przygotowanie, wymaga jednak pewnej wiedzy, która może ułatwić nam przyrządzenie pysznego dania. Bardzo istotne jest, aby kupione przez nas mięso było świeże, a nie twarde i łykowate. Najlepiej kupować mięso ze sprawdzonego wcześniej źródła. Mięso z kurczaka właściwie w całości nadaje się na grilla. Najczęściej jednak grillujemy pierś, ponieważ ta jest delikatna i najłatwiej ją przygotować. Skrzydełka z kolei bardzo często lubią się przypalać i wymagają więcej uwagi. Istotne w grillowaniu kurczaka jest to, aby mięso trzymać na ruszcie niezbyt długo, gdyż wówczas staje się suche. Kurczaka warto grillować w nieco niższej temperaturze, co pozwoli zachować mu soczystość.
Ile piec kurczaka z grilla? Czas grillowania jest zależny od tego, którą część kurczaka pieczemy, a także od tego jak duży jest kawałek mięsa. Na długość grillowania wpływa także temperatura. Wiadomo, że im będzie ona wyższa, tym czas grillowania mięsa będzie krótszy. Zakłada się jednak, że średni czas grillowania skrzydełek z kurczaka wynosi 18-20 min w średniej temperaturze, piersi z kurczaka 10-12 minut, a udka z kurczaka od 8 do 10 min w wysokiej temperaturze. Niestety są to tylko szacunkowe czasy — kluczowa jest obserwacja mięsa na ruszcie.
Waga kurczaka z grilla może być oczywiście różna. Skrzydełko z kurczaka waży ok. 60 g, grillowana pierś z kurczaka od 100 do 200 g, grillowane podudzie ok. 100 g, a cały kurczak może nawet ważyć 900 g. Od tego, w jakiej formie umieścimy kurczaka na grillu, tzn. jak duże będą kawałki, zależny będzie czas przygotowania.
Zobacz też:
Ta sałatka na grilla pasuje do wszystkiego. Ma tyle zalet, że sami nie wiemy, od czego zacząć