Zasadź to zamiast borówki amerykańskiej. Nie tylko daje smaczne plony, ale także bogato zakwita wiosną

Przez lata zasadzano ją w ogrodach ze względów estetycznych. Mało kto wiedział, że jej owoce są jadalne, a w smaku przypominają jagody czy też borówkę amerykańską. Dzięki ozdobnemu kwitnieniu oraz smacznym owocom szturmem podbija serca działkowiczów, którzy pragną, aby rosła na ich posesji.

Zapomniana i niedoceniana kuzynka borówki amerykańskiej postanawia o sobie przypomnieć. Wczesnowiosenne kwitnienie zachwyca bogatą koroną pachnących kwiatów, a letnie owoce stanowią smakowity dodatek do wypieków czy też napoi. Doskonale sprawdzają się również jako przekąska i bez większego problemu możemy zrobić z niej przetwory. O jakiej roślinie mowa? Świdośliwa - to właśnie ona na nowo podbije serca działkowiczów.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Drzewko świdośliwa. Którą odmianę należy wybrać?

Najczęściej wybieraną do uprawy odmianą jest świdośliwa olcholistna. Krzewy wyrastają na wysokość około 3 m - to o połowę mniej od kanadyjskiego gatunku, który wzbija się do 6 m wysokości. Małe rozmiary tej świdośliwy są zaletą wśród działkowców, ponieważ zbiory plonów są znacznie łatwiejsze nie tylko ze względu na bezproblemowy dostęp, ale także wielkość owoców. Ich smak oraz aromat również jest intensywniejszy niż u pozostałych odmian. Owoce, które przypominają jagody, można spożywać na surowo, ale idealnie sprawdzą się również na przetwory. Świdośliwa posiada wiele zalet, dlatego posadzenie jej na działce będzie dobrą inwestycją. Coraz więcej szkółek ogrodowych decyduje się na hodowanie tych drzew. Wiosną bogato zakwita, latem daje smaczne owoce, a jesienią wybarwia się w spektakularny sposób. Jak to możliwe, że dopiero teraz postanowiono docenić tę roślinę? Ciężko stwierdzić. Jednak nie należy oglądać się za siebie, tylko działać. Drzewo świdośliwy owocuje w trzecim roku po wysadzeniu i nie wymaga zbyt dużego wkładu pielęgnacyjnego. Najistotniejsze jest odpowiednie przygotowanie gleby.

Świdośliwa olcholistna - uprawa. Zadbaj o ten jeden aspekt, a nie nadążysz ze zbieraniem owoców

Mówi się, że świdośliwa jest gatunkiem stworzonym dla działkowiczów, ze względu na łatwość w uprawie. Gleba, w której posadzimy roślinę, powinna mieć odczyn pH pomiędzy 6,2 do 7,5. Unikajmy ziemi kwasowej i wybierajmy miejsca o dużym stopniu nasłonecznienia. Lekko zacienione tereny również nie będą stanowiły większego problemu przy rozwoju. W kwestii nawadniania musimy pamiętać, aby robić to regularnie. Świdośliwa jak większość roślin owocodajnych, jeśli dostarczymy jej odpowiednią ilość wody, odwdzięczy się wielkością oraz ilością plonów. Oprócz olcholistnej i kanadyjskiej odmiany wyróżnia się jeszcze - ballerina, thiessen, northline, smoky, honeywood. Jeśli zależy nam na wysokości, najlepiej zasadzić kanadyjski gatunek rośliny, ponieważ wszystkie pozostałe wyrastają jedynie do 2,5 - 3 m wysokości.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Czy słyszałeś już o świdośliwie?
Więcej o:
Copyright © Agora SA