Ser halloumi to śródziemnomorska nuta w naszej kuchni. Jak go wykorzystać?

Ser halloumi zyskuje coraz większą popularność w naszej kuchni. Dodatek sera halloumi nadaje daniom śródziemnomorskiego charakteru i świetnie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Ser halloumi idealnie nadaje się do grillowania i smażenia na patelni. Jak wykorzystać go w kuchni?

Ser halloumi to narodowy specjał na Cyprze, ale jego popularność sięga daleko poza granice kraju. Ser halloumi wytwarzany jest z mieszanki sera koziego, krowiego i owczego. W smaku jest słony i lekko kwaśny, a jego struktura jest elastyczna. Jak przyrządzić ser halloumi?

Zobacz wideo Przepis na nuggetsy z halloumi [HAPS VEGE]

Halloumi z grilla w towarzystwie lekkiej sałatki

Halloumi z grilla to jeden z najpopularniejszych sposobów wykorzystania tego cypryjskiego specjału w naszej kuchni. Przygotowanie grillowanego halloumi zajmuje naprawdę niewiele czasu, dlatego jest to dobry pomysł na szybki lunch lub przekąskę. Halloumi zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju i można je znaleźć w stałej ofercie większości sklepów spożywczych. Zakup sera halloumi nie jest problemem, tak samo, jak nie jest problemem przygotowanie pysznego i szybkiego dania z jego udziałem. Jak zrobić halloumi z grilla? Grill, na którym będziemy przygotowywać halloumi, należy rozgrzać i posmarować olejem. Kostkę sera halloumi kroimy w plastry, a następnie kładziemy na grilla i grillujemy z każdej strony przez ok. 2 minuty (warto kontrolować stopień zgrillowania i dostosować czas do indywidualnych upodobań). Halloumi, jak większość serów, charakteryzuje się słonym smakiem, dlatego warto podać go w towarzystwie dodatków, które przełamią i uzupełnią ten smak. Idealnym rozwiązaniem będzie lekka sałatka przygotowania z mixu sałat, pomidorków koktajlowych i kawałków mango.

Grillowany ser halloumi — z czym podawać?

Grillowany ser halloumi — z czym podawać? Oprócz wspomnianej wyżej lekkiej sałatki z pomidorkami koktajlowymi ser halloumi dobrze komponuje się także z innymi dodatkami. Grillowany ser halloumi można podać podczas imprezy towarzyskiej na desce serów. Grillowany ser halloumi będzie dobrze smakował i prezentował się towarzystwie:

  • suszonych fig,
  • suszonych moreli,
  • orzechów włoskich,
  • miodu 
  • grzanek z bagietki.

Można go podać także na wzór naszego zakopiańskiego oscypka — z konfiturą z żurawiny, a nawet z dżemem truskawkowym. Całość będzie miała słono-słodki posmak i na pewno będzie ciekawym doświadczeniem dla kubków smakowych naszych domowników i gości.    

Jak zrobić ser halloumi na patelni?

Kolejną kwestią, o której należy wspomnieć jest to, jak zrobić ser halloumi na patelni? Jeżeli korzystamy z patelni grillowej, ser halloumi możemy przygotować w analogiczny sposób, jak w przypadku grillowania na żeliwnej płycie. Ser halloumi nadaje się także świetnie do smażenia na zwykłej patelni, nie tracąc przy tym nic ze swoich walorów smakowych. Aby przygotować ser halloumi na patelni, należy pokroić go w plastry, a następnie smażyć na rozgrzanej oliwie przez 1-2 minuty na każdą ze stron. Należy zwrócić uwagę na to, aby oliwa pokryła całe dno patelni i była dobrze rozgrzana.  

Sałatka z serem halloumi na lekką kolację. 

Sałatka z serem halloumi to świetny pomysł na lekką kolację, którą możesz przygotować dla swoich domowników. Do przygotowania pysznej sałatki z serem halloumi możesz wykorzystać grillowany ser halloumi, przygotowany zgodnie z podaną wyżej recepturą. W czasie, gdy ser halloumi będzie się grillował, możesz przygotować pozostałe składniki. Do głębokich talerzy rozłóż równomiernie mieszankę sałat, a następnie dodaj pozostałe składniki, np. pomidorki koktajlowe, oliwki, ziarna słonecznika podprażone na suchej patelni, świeże maliny, plastry gruszki. Na wierzch wyłóż kawałki grillowanego sera halloumi, a następnie polej całość słodkim sosem. Do tego celu można użyć np. łyżki dżemu żurawinowego rozcieńczonego w odrobinie gorącej wody. 

Ser halloumi — przepisy na niebanalne danie

W jaki inny sposób można podać ser halloumi? Przepisy z wykorzystaniem sera halloumi w kuchni niekiedy są bardzo fantazyjne i innowacyjne. Przykładem może być vege burger z grillowanym serem halloumi. Choć burgery tradycyjnie kojarzą się z mięsem, to w ostatnich latach ogromną popularnością cieszą się także burgery oparte na innego rodzaju składnikach, jak np. kotlet buraczany lub kasza jaglana. Do przygotowania domowego burgera można wykorzystać właśnie grillowany ser halloumi, podany w chrupiącej bułeczce w towarzystwie sałaty, pomidora, czerwonej cebuli i ketchupu lub majonezu.

Zobacz też: Sałatka z serem halloumi. Cypryjski specjał, który coraz chętniej wybieramy

Więcej o: