• Link został skopiowany

Zupa meksykańska, cygańska czy gulaszowa? Wypróbuj wszystkie przepisy i wybierz swój ulubiony smak

Zupa meksykańska, gulaszowa i cygańska to ciekawe alternatywy dla tradycyjnych polskich zup - pomidorowej, ogórkowej czy rosołu. Jeżeli chcesz spróbować czegoś nowego i odświeżyć swoje menu, to koniecznie przetestuj poniższe przepisy i wybierz swój ulubiony smak.
Prawdziwa zupa meksykańska bazuje na wysokiej jakości składnikach, które nawzajem się uzupełniają i nadają jej niepowtarzalnego smaku
zdjęcie ilustracyjne, Elena Katkova, iStock

Zupa meksykańska, podobnie jak gulaszowa i cygańska, nie goszczą może zbyt często na naszych stołach, ale warto dać im szansę. Każda z nich wyróżnia się wyjątkowym smakiem, który zadowoli nawet wybredne kubki smakowe. Która z nich stanie się Twoją ulubioną?

Zobacz wideo Chilli con carne z nachosami - turboaromatyczna, meksykańska potrawka

Prawdziwa zupa meksykańska — jakich składników użyć? 

Prawdziwa zupa meksykańska bazuje na wysokiej jakości składnikach, które nawzajem się uzupełniają i nadają jej niepowtarzalnego smaku. Na hasło "zupa meksykańska" w naszej wyobraźni rysują się zazwyczaj takie składniki, jak kukurydza, czerwona fasola, kawałki mielonego mięsa i aromatyczne przyprawy. Do przygotowania zupy meksykańskiej zazwyczaj używane są pikantnej przyprawy, dzięki czemu jest to danie nie tylko sycące, ale również bardzo rozgrzewające. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zupę meksykańską przygotować w łagodniejszej wersji, zwłaszcza gdy chcemy poczęstować nią dzieci. 

Zupa z mięsem mielonym — prosty przepis

Aby Twoja zupa z mięsem mielonym i warzywami wyróżniają się wyjątkowym smakiem i zachwyciła domowników, przygotuj następujące składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • duża marchew
  • puszka pomidorów krojonych
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • litr wody 
  • przyprawy: łyżeczka soli, płaska łyżka cukru, płaska łyżka papryki słodkiej, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki chili (w opcji bardziej pikantnej)
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażaj przez kilka minut (cebula ma się zeszklić), a następnie dodaj pokrojony czosnek i znów chwilę podsmaż. Dodaj startą na tarce marchew i duś przez chwilę pod przykryciem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzuć mięso wraz z wszystkimi przyprawami i smaż przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Podsmażone mięso wrzuć do garnka z warzywami, a następnie dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość zalej wodą i zagotuj. Dodaj kukurydzę i fasolę i gotuj jeszcze przez ok. 25 minut. Dopraw według uznania.  

Zupa meksykańska z pulpecikami — smaczne i sycące danie obiadowe

Kolejny pomysł na sycący obiad to zupa meksykańska z pulpecikami. W smaku jest bardzo podobna do tradycyjnej zupy meksykańskiej, ale różni się nieco sposobem przygotowania. Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego 
  • puszka kukurydzy 
  • puszka czerwonej fasoli 
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • papryka czerwona
  • litr bulionu lub wody 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso uprzednio uformowane w niewielkie pulpety. Oprósz solą i pieprzem. Gdy mięso będzie podsmażone, przełóż je do garnka z bulionem (lub wodą), a na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i podsmażoną paprykę. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 10-15 minut. Dodaj kukurydzę i fasolę i gotuj kolejne 15 minut. Dopraw w razie potrzeby.

Zupa cygańska — pyszne danie na bazie wywaru z wędzonki

Kolejna propozycja obiadowa to pyszna zupa cygańska, której bazą jest wywar z wędzonki. Przygotuj następujące składniki:

  • 2 l bulionu 
  • 100 g wędzonego boczku  
  • 150 g kiełbasy
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 2 papryki czerwone 
  • 2 cebule 
  • 1,5 łyżki mąki 
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do podania 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na drugiej patelni. Po kilku minutach do patelni z podsmażoną kiełbasą wrzuć cebulę i papryki, pokrojone uprzednio w kostkę. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż przez ok. 10 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka z bulionem. Dodaj kiełbasę i podsmażone warzywa i gotuj przez ok. 15 minut. Dodaj boczek. Zrób zasmażkę ze śmietany i mąki i dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.  

Prawdziwa zupa gulaszowa — sycąca i rozgrzewająca

Prawdziwa zupa gulaszowa charakteryzuje się tym, że potrafi i nasycić i rozgrzać. Przygotujesz ją z następujących składników:

  • 500 g wieprzowiny np. łopatka 
  • 3 ziemniaki 
  • marchewka 
  • pietruszka 
  • papryka czerwona 
  • 150 g pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 l bulionu 
  • 3 łyżki oleju 
  • łyżka mąki 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki,  łyżeczka majeranku, 2-3 liście laurowe, 3-5 kulek ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę i oprósz mąką. Podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Czosnek posiekaj i również dodaj do garnka. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do garnka i chwilę podsmaż. Wlej bulion i dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj do czasu, aż warzywa i mięso będą wystarczająco miękkie. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 

Zobacz też: Zupa meksykańska wygrywa z gulaszową i rosołem. Liczy się przede wszystkim mięso i pewien trunek

Więcej o: