Konfitura z truskawek jest jednym z najpopularniejszych przetworów w naszych spiżarniach. Intensywnie czerwony kolor i słodki posmak sprawiają, że jest to przysmak uwielbiany zarówno przez młodszych, jak i starszych.
Konfitura truskawkowa to smaczny przetwór, którego przygotowanie nie jest skomplikowaną procedurą, jednak warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Pierwszym etapem przygotowywania konfitury z truskawek jest wybór bazowego produktu, czyli truskawek. Truskawki powinny pochodzić z pewnego i sprawdzonego źródła. Warto zaopatrzyć się u lokalnych dostawców, którzy dają gwarancję najwyższej jakości produktu. Aby konfitura z truskawek miała jak najlepszy smak i odpowiednią konsystencję, owoce powinny być dojrzałe (ale nie przejrzałe). Owoce należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wyszypułkować. Przygotowane w ten sposób truskawki należy zasypać cukrem i odstawić na kilka, kilkanaście godzin, aby puściły sok. Kolejnym etapem pracy nad konfiturą z truskawek, jest podgrzewanie jej wraz z sokiem do czasu, aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Gotową konfiturę z truskawek wkładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji.
Konfitura z truskawek - przepis krok po kroku na wykonanie tradycyjnej wersji dżemu truskawkowego. Przygotuj następujące składniki:
Wykonanie:
Truskawki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wyszypułkować, a następnie umieścić w dużym garnku. Owoce zasypujemy cukrem i mieszamy. Odstawiamy na całą noc w zacienione miejsce, aby owoce mogły puścić sok. Garnek stawiamy na palniku i stopniowo podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Trzeba uważać, aby owoce nie przywarły do dna. Dodajemy sok z cytryny (opcjonalnie). Dodatek soku z cytryny nie jest koniecznością, ale nadaje konfiturze z truskawek lekko kwaśnego posmaku i pozwala na zachowanie intensywnie czerwonego koloru. Konfiturę z truskawek gotujemy przez ok. 40-60 minut. Gotową przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. W celu dodatkowego zabezpieczenia konfitury można przeprowadzić proces pasteryzacji.
Jak pasteryzować konfitury z truskawek na zimę? Proces pasteryzacji nie jest koniecznością, ale wiele osób stosuje go w obawie przed ryzykiem zepsucia przetworów. Istnieje kilka sposobów pasteryzacji przetworów, a wśród najpopularniejszych należy z pewnością wymienić pasteryzację w kąpieli wodnej. Polega ona na tym, że słoiki z przetworami umieszcza się w dużym garnku z wodą (woda powinna sięgać ok. ¾ wysokości słoików) i następnie stopniowo się ją podgrzewa, doprowadzając do wrzenia. Przetwory powinny gotować się w wodzie przez ok. 20 minut. Po tym czasie ostrożnie je wyjmujemy i odkładamy na ręcznik kuchenny do wystygnięcia.
Do przygotowania tradycyjnej wersji konfitury z truskawek potrzebujemy jedynie truskawek i cukru (opcjonalnie soku z cytryny). Jak zrobić konfiturę z truskawek z dodatkami? Jakie smaki dobrze będą się komponowały z truskawkami? Jednym z najczęściej wykorzystywanych dodatków do konfitury z truskawek jest rabarbar. Rabarbar przełamuje słodycz truskawek, dzięki czemu konfitura ma ciekawy posmak. Sezon na truskawki i rabarbar pokrywa się ze sobą, dlatego jednoczesne zdobycie tych dwóch produktów nie powinno nastręczyć trudności.
Jak wykorzystać rabarbar do konfitury z truskawek? Przepis jest banalnie prosty i niewiele różni się od wyżej przytoczonej receptury na tradycyjną konfiturę z truskawek. Do truskawek należy jedynie dodać rabarbar (w proporcji ok. ¼ względem ilości truskawek) i całość zasypać cukrem. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Dodatek rabarbaru sprawia, że konfitura zmienia nie tylko swój smak, ale także strukturę. Konfitura z truskawek i rabarbaru świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych deserów i ciast. Idealnie będzie komponowała się także z pasztetem i pieczonym mięsem. Można spożywać ją na kanapkach, naleśnikach i gofrach. Jeżeli chcemy kogoś wyróżnić i sprawić mu przyjemność, możemy podarować mu słoiczek własnoręcznie zrobionej konfitury z truskawek. Na pewno zostanie to docenione i odebrane jako bardzo miły gest.
Zobacz też: Jak zrobić kompot z truskawek? Będzie pyszny, ale uważaj na proporcje