Przepis na soczyście czerwone pomidory. Dosyp kilka ziarenek do wody. Sąsiadka ci pozazdrości

Każdemu ogrodnikowi zależy na prawidłowym wzroście i jakości hodowanych warzyw. Uprawiając pomidory trzeba liczyć się z wieloma wyzwaniami, jakie może przed nami stawiać roślina i otoczenie. Przedstawiamy przepis na domową mieszankę, która nie tylko usprawni rozrost plonów, ale także wpłynie na ich walory smakowe.

Pomidory to najczęściej wysadzane warzywa wśród działkowców, ale nie tylko. Spora część osób, które nie mają przestrzeni, gdzie mogłyby hodować rośliny, decyduje się na uprawianie ich w donicach. Obydwie metody przynoszą pożądane i smaczne efekty. Zanim jednak przejdziemy do zajadania się czerwonymi owocami, warto zastosować domowy roztwór, dzięki któremu będą one jeszcze smaczniejsze.

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Jak dbać o pomidory? Najlepszą ochroną będzie odpowiednie towarzystwo

Hodowanie pomidorów od lat stanowi żywy temat do dyskusji wśród działkowiczów i ogrodników, którzy sumiennie dbają o swoje plony. Aby można było cieszyć się smacznymi owocami, wymagany jest spory wkład pracy. W momencie wzrostu dla roślin najważniejsze jest regularne podlewanie oraz sporadyczne nawożenie, które wzmocni krzewy i usprawni ich rozrost. Niestety, bardzo częstym powodem osłabienia sadzonek są szkodniki, które atakują poszczególne okazy. Na szczęście Matka Natura wszystko dobrze obmyśliła i dzięki niej możemy uchronić pomidory przed zarazami czy atakami niszczycielskich insektów. W tym celu warto na grzędzie zasadzić tymianek, oregano, szałwię, cząber, bazylię lub miętę pieprzową. Zapach tych ziół stanowi skuteczną barierę dla niechcianych osobników, które mogłyby zrujnować plony. Jeśli jednak planujemy wzbogacić ogród o więcej warzyw, tuż przy pomidorach powinna się znaleźć fasola, seler, cebula oraz czosnek. Dzięki nim nie tylko zmniejszy się ryzyko występowania chorób grzybiczych, ale także zostaną dostarczone związki azotowe, które pozytywnie wpływają na rozwój roślin. Jeśli należycie do grupy osób, które wysadziły owe czerwone warzywa w donicach, zalecamy tuż obok postawić pojemniki z zasadzonymi astrami lub chabrami. Podobnie jak w przypadku ziół, ich zapach działa odstraszająco na szkodniki. Kiedy już pomidory są zabezpieczone z każdej strony, czas na działania, które będą miały bezpośredni wpływ na walory smakowe owocu.

Aspiryna na pomidory to przeżytek. Ta domowa odżywka z pewnością cię nie zawiedzie

Jeśli lubicie trochę eksperymentować, z pewnością powinniście wypróbować mieszanki, która sprawi, że pomidory będą smakowały dużo lepiej niż dotychczas. Do przygotowania naturalnego wzmacniacza będziemy potrzebowali cukru. Jedną łyżeczkę należy wymieszać w 500 ml ciepłej wody i poczekać, aż ostygnie. Następnie - uważając na liście - podlewamy sadzonki. Sacharoza sprawi, że mikroorganizmy glebowe będą rozwijały się sprawniej i zostanie pobudzona aktywność drobnoustrojów, dzięki czemu plony będą dorodniejsze, a owoce smaczniejsze. Trzeba jednak zachować ostrożność w tych działaniach i nie przesadzić z częstotliwością, ponieważ moglibyśmy sprowadzić na naszą roślinę nieszczęście w postaci mrówek lub innych szkodników. Ważne jest także, aby nie stosować tej metody, zanim pomidory samoistnie nie zaczną nabierać koloru czerwonego.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.