• Link został skopiowany

Kompot z jabłek do słoików przyda się na wiele okazji. Zrób go teraz, a zimą sobie podziękujesz

Kompot z jabłek do słoików to jeden z przysmaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Co więcej, to jeden z najbardziej znanych i lubianych napojów, dlatego zawsze warto mieć go w domowej spiżarce. Jak zrobić pyszny kompot na zimę? To banalnie proste!
Kompot z jabłek do słoików. Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Kompoty to świetne rozwiązanie na różne okazje. Najczęściej podawane są jako napoje do obiadu, ale nie tylko. Idealnie chłodzą i orzeźwiają latem, gdy trzymane są w lodówce. Zimą to dodatkowa dawka witamin dla każdego. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Kompot z jabłek do słoików - czy warto jeść i pić przetwory z jabłek?

Kompot z jabłek do słoików to tylko jedna z możliwości na wykorzystanie tych popularnych owoców. Można także z powodzeniem przyrządzać z nich np. musy czy dżemy. Czy jednak warto je jeść w takiej formie?

Przetwory z jabłek są bardzo pożądane w naszej diecie. Są źródłem witamin z grupy B, a także C i E. Z oczywistych powodów jako roślinny dodatek w diecie, są także źródłem błonnika. Zawierają także przeciwutleniacze. Oczywiście zdrowotny charakter tych owoców zależy w dużej mierze także od tego, ile i czy w ogóle, zostanie dodany cukier.

Kompot z jabłek na zimę - jakie odmiany jabłek wybrać?

W zasadzie nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Wystarczy wybrać te, które nam najbardziej smakują, by przygotować pyszny kompot z jabłek na zimę. Jeśli jednak chcemy, by miał on intensywny smak, to dobrze jest wybrać różne odmiany. Prawdą jest jednak, że są gatunki, które zaleca się wykorzystywać w określonych celach kulinarnych. W przypadku kompotu najczęściej poleca się papierówki, malinówki i lobo. Chodzi o to, by owoc był soczysty i słodki, choć mieszanie ze sobą odmian słodkich i kwaśnych daje rewelacyjne efekty smakowe.

Kompot z jabłek do słoików na zimę - kilka pomysłów na podkręcenie smaku

Jest kilka sposobów, które mogą zmienić smak w bardzo ciekawy sposób. Kompot z jabłek do słoików na zimę nie musi się bowiem składać z samych tylko jabłek. Można z powodzeniem dodać też inne owoce. Poza tym dla osób, które lubią dodatki do jabłek w postaci cynamonu czy goździków, to również dobra wiadomość, bo mogą z powodzeniem dodać wybrane przyprawy do tego napoju. Podobnie można eksperymentować z cytryną lub imbirem. Tak więc ten cudowny napój może mieć wiele odsłon i na pewno nie znudzi się przez cały sezon zimowy.

Kompot z jabłek na zimę bez pasteryzacji?

Tak - to możliwe. Jest kilka sposobów przygotowania kompotu. Poza owocami, wodą i cukrem oraz wybranymi dodatkami, nic więcej nie potrzeba. Można taki kompot z jabłek na zimę bez pasteryzacji przygotować na kilka sposobów.

  • Jednym z nich jest wrzucenie do garnka wszystkich wybranych składników (np. 1 kg jabłek, 1 l wody, 100 g cukru, szczypta cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny) i zagotowanie aż owoce zmiękną. Następnie wrzący kompot należy przelać do gorących słoików i ustawić do góry dnem.
  • Drugim jest włożenie do słoika surowych owoców, zagotowanie syropu z cukru i przypraw, którym zalewa się owoce i ustawia się słoiki do góry dnem.

Jabłka oczywiście powinny być dokładnie umyte. Można też dowolnie wybrać czy obierać owoce, czy też kroić je w całości z gniazdami nasiennymi. Wydaje się jednak, że najbardziej praktyczna jest metoda, która wiąże się z obieraniem i oczyszczaniem z gniazd nasiennych. Należy bowiem pamiętać, że owoce, w tym jabłka, mogą być zepsute lub robaczywe, a w ten sposób unikniemy wkładania takich ich cząstek do słoików.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: